Mario Balotelli har många gånger blivit utsatt för rasistiska påhopp från läktarhåll.
1 av 2
Mario Balotelli har många gånger blivit utsatt för rasistiska påhopp från läktarhåll. - Foto: Kerstin Joensson/AP/SCANPIX
Ceasar Prandelli tar ton mot rasismen.
2 av 2
Ceasar Prandelli tar ton mot rasismen. - Foto: Darko Bandic/AP/SCANPIX

Italienska ultras: "Det finns inga svarta italienare"

Italien spelade under onsdagskvällen borta mot Rumänien i en träningslandskamp. Matchen kom dock inte att handla om den vackra sporten, utan vad några italienska fans gjorde på läktaren.


Inte bara rasism inom italiensk läktarkultur

Marcus Birro, expressens krönikör om italiensk fotboll, målar upp det alla vet, men få medier rapporterar.

Italienska klacksektioner är en sjungade och viktig del av den italienska fotbollen och även om en del av supportrarna uttrycker rasistiska budskap är den absoluta majoriteten där för att heja fram sitt lag, menar Birro.

"Jag tror inte för ett ögonblick att rasismen i Italien är värre än den runt vissa köksbord nere i Skåne. Jag tror inte Lazioklacken är mycket värre än svensk polis." fortsätter författaren och krönikören.

Frågan som dock kvarstår är hur de italienska bortafansen kan vända sig mot sitt egna lag, sina egna spelare?

ITALIEN. Italiensk fotboll har länge dragits med problem från läktarhåll, framförallt rasistiska påhopp förekommer i stor utsträckning.

Tidigare har det oftast handlat om ett ytterst begränsat antal människor som stått för de rasistiska påhoppen.

Nu riktar rasisterna sig mot det egna landslaget

Italien spelade under onsdagskvällen en träningslandskamp på bortplan mot Rumänien, men efterspelet kom att handla om allt annat än den vackra sporten.

Italienska supportrar hade rest till Bukarest och efter fem spelade minuter vecklade supportrarna ut en banderoll där det ordagrant stod:

"Det finns inga svarta italienare."

– Vilka jävla idioter, säger Pasquale Cricenti, statsvetare på Stockholms Universitet, till Nyheter24.

– Jag blir verkligen upprörd när sådant här händer inom den italienska fotbollen.

Tidigare har italienska medier, fotbollstyckare och beslutsfattare försökt skyffla undan problemet. De har hävdat att det endast rört sig om ett begränsat antal supportrar.

Enligt Aftonbladets krönikör Erik Niva, handlade däremot gårdagens banderoller om en organiserad aktion.

"Det här var inget annat än en organiserad, förplanerad öppet rasistisk demonstration." skriver han på Aftonbladet.

Rasismen är inte så utbredd i det italienska samhället som många medier gör gällande, men just inom fotbollen existerar problemet i betydligt större utsträckning än någon annanstans, fortsätter statsvetaren Cricenti till Nyheter24.

Spelarna reagerar

– Mitt kvitteringsmål ägnar jag till Mario Balotelli, säger Fabio Quagliarella efter matchen till stöd för den Ghanafödde landslagsanfallaren.

Italien kantas av mängder med politiska motsättningar. Fascism och kommunism genomsyrar många klubbar, där fotbollen ofta blir politikens språngbräda. Där klubbarna ofta definieras mer av fansens politiska åsikter än lagets spelstil eller ambitioner.

Ett utbrett problem

– Under många matcher kan exempelvis olika klubbars ultras, "reta" de motståndare som har mörk hudfärg. De gör det för att störa spelarna och av någon anledning är det inget som anses som ett rasistiskt övergrepp, säger Pasquale Cricenti till Nyheter24.

– Det gör mig riktigt förbannad att det kan få vara så, fortsätter han.

Nu sluter spelarna upp för att stoppa rasismen

– Det är uppenbart att rasismen blivit ett utbrett problem i Italien, säger Juventusspelaren Alberto Aquilani. Det är något vi verkligen måste motverka.

Utöver budskapet om att det inte ska finnas några svarta italienare, vecklade den italienska ultrasfraktionen även ut en banderoll som gjorde gällande att det aldrig kommer existera ett "multikulturellt landslag".

Något som fick förbundskaptenen att se rött.

– Nej till ett multietniskt landslag? De är för sent ute. Italien är redan ett multietniskt land, och så länge jag är förbundskapten kommer alla med ett italienskt pass vara välkomna att spela för Azzurri, säger Cesare Prandelli efter matchen.

– Det är självklart att det finns svarta italienare, något annat är helt befängt, avslutar en upprörd Cricenti, statsvetare på SU, till Nyheter24.

Se ett längre reportage om rasismen inom europeisk toppfotboll.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

Ryska fäktare nobbar OS-kval

2 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

2 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.