Sepp Blatter tillsammans med Vladimir Putin.
1 av 4
Sepp Blatter tillsammans med Vladimir Putin. - Foto: Kurt Schorrer/AP/SCANPIX
Ruud Gullit stod bakom ett av de bästa buden, men fick se sig besegrad av Ryssland.
2 av 4
Ruud Gullit stod bakom ett av de bästa buden, men fick se sig besegrad av Ryssland. - Foto: Steffen Schmidt/AP/SCANPIX
Sepp Blatter manar till lugn?
3 av 4
Sepp Blatter manar till lugn? - Foto: Anja Niedringhaus/AP/SCANPIX
Bilden som får England att rasa.
4 av 4
Bilden som får England att rasa. - Foto: Alexei Nikolsky/AP/SCANPIX

Fotbollsvärlden rasar mot Fifa: "Uppenbart korrumperat"

Världens samlade fotbollsjournalister rasar mot Fifas beslut att arrangera VM 2018 i Ryssland och att Qatar får anordna det största evenamanget som existerar.


Vinnarnas massiva storsatsning

Vill man inte ha med sport att göra kommer Ryssland definitivt inte vara landet att söka sig till de närmsta åren.

Sedan tidigare står det klart att Ryssland även ska arrangera friidrotts-VM 2013 och vinter-OS 2014. Nu kan man alltså lägga till fotbolls-VM 2018 på listan.

Under torsdagen lovade samtidigt Qatar att 22 arenor skulle flyttas till fattiga afrikanska länder efter VM 2022 - om de skulle få mästerskapet, vilket nu är alltså ett löfte de måste hålla.

Beskedet är givetvis ett tungt slag mot favoriterna England som nu menar att de brittiska mediernas stora rubriker om korruption kan ha lett till att man förlorat röster.

"Slutfasen av lottningen har präglats av anklagelser om korruption i engelska medier vilket har lett till en motreaktion mot England bland några av FIFA:s befattningshavare", skriver Guardian.

ZÜRICH. Fotbollsvärlden står skakad, fördärvad med en ilska som porlar ur trumhinnorna. Fifa valde att ge fotbolls-VM till de två länder, som besitter i särklass störst ekonomisk makt inom enskilda klubbar och nu väljer världen att rasa mot den moderna fotbollen.

"Jag gör mig inga illusioner om den moderna fotbollen. Pengarna styr. De rikaste ägarna i världen är ryssar och araber. Vad har dessa länder mer gemensamt? Oljepengar. Korruption. Allt sådant som Fifa av någon anledning tycks uppskatta." skriver en ilsken Marcus Birro i Expressen.

Störst upprördhet över Fifas beslut att ge Ryssland och Qatar turneringarna kan man finna på de brittiska öarna och den engelska pressen är rasande efter beslutet om att låta Ryssland få arrangera VM i stället för att låta "fotbollen komma hem."

"Om man kan läsa av någonting från omröstningen, så är det att Fifa nu bekräftade BBC:s anklagelser som gjorde gällande att Fifa är en korrupt organisation." skriver David McDonnell för The Mirror.

The Sun går än hårdare åt fotbollens internationella förbund och utropar att en stor utredning mot Fifa krävs efter gårdagens stora besvikelse.

"Fifas president Sepp Blatter ska ha spelat en stor roll när vi blev av med chansen att arrangera mästerskapet och han ska ha syftat mot vissa mediers rapporter." skriver tidningen i ett mer eller mindre öppet hot mot organisationen.

"Iskall stav uppkörd i arslet"

Det är uppenbart att den internationella reaktionen är stenhård från alla håll med undantag från ryska medier och rapporter från Qatar berättar om står glädje i landet.

Men där britterna är rasande vill svenska medier inte vara sämre:

"Ryssland är grått, fult, kallt och outsägligt utspritt. Det kommer bli långa resor för både lag, medierna och fans. Fyra år senare står Qatar som värd för VM och det känns nästan som ett hån. Det känns som att få en iskall stav uppkörd i arslet." skriver Birro.

Det är bara att konstatera att den moderna fotbollen nu tagit det sista steget ut från klippan. Pengar är numer allt och inte mycket kan stoppa dess framtåg då fansen står kvar med svansen mellan benen och en kärlek till sin sport som - olyckligtvist måhända - inte kan krossas på grund av kapitalismens övertagande av en sport som en gång såg som arbetarklassens tidsfördriv.

Men alla är inte missnöjda.

– Jag stöttade Frankrikes framgångsrika bidrag om att få arrangera EM 2016, och nu stöttade jag Qatar, men ni känner mig, jag är trots allt en vinnare, säger Zinedine Zidane enligt Ben Lyttleton.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!