Damerna har fått Sverige att dansa. Nu vill de ansvariga i elitfotbollen att fenomenet ska bestå.
1 av 3
Damerna har fått Sverige att dansa. Nu vill de ansvariga i elitfotbollen att fenomenet ska bestå. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Inte nog med att svenskorna gått vidare ur gruppen, de har skapat en mindre hysteri i Sverige - ett fenomen vi ser var fjärde år, men frågan är hur de ska bygga vidare på intresset.
2 av 3
Inte nog med att svenskorna gått vidare ur gruppen, de har skapat en mindre hysteri i Sverige - ett fenomen vi ser var fjärde år, men frågan är hur de ska bygga vidare på intresset. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Lisa Dahlkvist har precis gjort 1-0 mot USA.
3 av 3
Lisa Dahlkvist har precis gjort 1-0 mot USA. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Så ska damfotbollen bli ett bestående fenomen

TV4 kommer att sända 22 matcher live från damallsvenskan till hösten. Men allt är inte gott i damfotbollens värld bara för det.


"Mediernas hyckleri"

Tidigare i veckan skrev undertecknad en längre harrang kring hur svenska medier aldrig är sena att hoppa på intressebollar - i det här fallet dam-VM - för att sen sparka ut bollen till inkast när den europeiska säsongen åter är i görningen.

I krönikan lyfte jag även fram att vi på Nyheter24 är en del av problemet, men även lösningen. Medierna kan inte släppa damfotbollen efter mästerskapen ifall den delen av världens största sport inte ska gå förlorad.

Men samtidigt finns det krafter som styr, som vi journalister inte kan råda över. Men som Maria Jensen säger:

– Varför kan SVT sända både damerna och herrarnas skidlopp men undvika våra matcher? Kvalitetsskillnaden kan inte vara särskilt mycket större mellan damfotbollen och herrfotbollen - som den är mellan Kalla och Hellner.

En kommentar värd att beakta - för alla inblandade, inklusive oss själva.

STOCKHOLM. Det har vid det här laget varit otroligt svårt att missa hystering kring tjejerna i Tyskland . Det svenska damlandslaget har gått från klarhet till klarhet utan att egentligen leverera några särskilt minnesvärda prestationer.

Men efter gårdagens skräll mot en av förhandsfavoriterna från andra sidan Atlanten är intresset på topp. Damlandslaget har återigen höjt temperaturen på svensk damfotboll, men den stora frågan är hur det blir när de stora arenorna i Tyskland byts ut mot vardagslunken i damallsvenskan?

– Problematiken är att publiken alltid jämför damfotbollen med herrfotbollen, men det är en jämförelse man inte kan göra, säger Djurgårdens klubbdirektör Maria Jensen till Nyheter24 och fortsätter:

– Däremot kommer det bli jättekul att TV4 har köpt rättigheterna till att sända 22 matcher från damallsvenskan live under hösten.

"Sluta jämföra"

Jensen vidhåller att det är grundinställningen som skapar problemen för damfotbollen. Hon menar att det inte går att jämföra Lotta Schelin med Lionel Messi lika lite som det går att ställa Charlotte Kalla mot Marcus Hellner - de grundläggande fysiska förutsättningarna ser helt annorlunda ut. Kvaliteten är lägre och matcherna är inte lika tempofyllda - men icke desto mindre spännande menar Jensen.

– Jag har hört alldeles för ofta hur män säger att de slösat bort två timmar av sitt liv efter att de har sett en damfotbollsmatch - det är den inställningen vi måste lyckas förändra.

Efter VM 2003 blev det ett rejält uppsving av mediernas intresse för damfotbollen. Finalen mot Tyskland hade drygt 3,8 miljoner tevetittare och TV4 hoppade då direkt på spåret. Men bara någon säsong senare svalnade glöden helt.

Frågan är vad som kommer att ske efter årets succémästerskap?

– Vi får hoppas att det blir bättre nu än hur det såg ut åren efter 2003, avslutar Jensen för Nyheter24.

/
/
VM
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.