Nu avgörs det. Blir det Uruguay eller Paraguay som får jubla högst?
1 av 3
Nu avgörs det. Blir det Uruguay eller Paraguay som får jubla högst? - Foto: Cesar Olmedo/SCANPIX
Storstjärnan Edinson Cavani och hans Uruguay har chansen att bli historiska som den mest segerrika nationen i Copa Americas historia.
2 av 3
Storstjärnan Edinson Cavani och hans Uruguay har chansen att bli historiska som den mest segerrika nationen i Copa Americas historia. - Foto: Natacha Pisarenko/SCANPIX
Allt medan Neymar och de övriga storstjärnorna i Brasilien och Argentina går lottlösa från turneringen.
3 av 3
Allt medan Neymar och de övriga storstjärnorna i Brasilien och Argentina går lottlösa från turneringen. - Foto: Eduardo Di Baia/SCANPIX

Nu avgörs Copa America

De båda förhandsfavoriterna floppade rejält, nu är frågan vilket av underdog-lagen som tronar högst på pallen i Sydamerika.


Suarez går mot skytteligasegern

Liverpool-anfallaren Luis Suarez delar just nu skytteligaledningen i Copa America med Sergio Agüero. Den argentinske storstjärnan har dock redan avslutat sina åtaganden i mästerskapet, varför Suarez vid ett mål i finalen med största säkerhet kan åka hem med en guldsko i bagaget.

Skytteligatoppen i Copa America:

1. Luis Suarez, Uruguay, 3 mål

1. Sergio Agüero, Argentina, 3 mål

3. Álvaro Pereira, Uruguay, 2 mål

3. Alexandre Pato, Brasilien, 2 mål

3. Paolo Guerrero, Peru, 2 mål

Ytterligare tre spelare, alla från länder som redan är utslagna, står på två mål.

Stormakterna Brasilien och Argentina försvann redan i kvartsfinalspelet. Nu står i stället slaget om Sydamerika mellan Uruguay och Paraguay. Skådeplatsen är nyligen nedflyttade River Plates hemmaarena Estadio Monumental, mitt i ett kylslaget - och lamslaget - Buenos Aires.

Paraguay kan vid seger efter förlängning eller straffar bli historiska som det första laget att vinna turneringen utan att ha vunnit en match under ordinare speltid. Uruguay kan å sin sida också bli historiska vid en eventuell vinst, då det betyder att man går om ärkerivalen och hemmanationen Argentina som den segerrikaste nationen i turneringens historia.

Paraguay, vars seger i semifinalen kantades av skandalscener efter slutsignalen, får klara sig utan både huvudtränare och assisterande tränare i finalen. De inblandade spelarna från slagsmålet går fria från straff, men Paraguays tränarduo Jorge Martino och Jorge Pautasso straffas med två respektive en matchs avstängning. Det återstår nu att se vilken inverkan det har på matchutgången.

Venezuela har också chansen att bli historiska

Utöver den stundande finalen ska även en bronsmatch spelas. Peru möter Venezuela. Den sistnämnda nationen har allt att spela för, då man vid vinst kniper den första Copa America-medaljen i landets historia.Peru sitter inne med den något mer meriterade truppen och får i ett utgångsläge gälla som knapp förhandsfavorit till att roffa åt sig den hägrande bronspengen.

Och allt detta sker alltså medan stjärnorna i Argentina och Brasilien redan har flytt den kylslagna värdnationen och slickar såren på - vad vi antar - något varmare men helt medaljbefriade breddgrader.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!