Torsdag 5 Aug
Stockholm

Vad som inte får gå fel mot Ungern

Andreas Granqvist - Hamréns favorit i Olof Mellbergs frånvaro.
1 av 3
Andreas Granqvist - Hamréns favorit i Olof Mellbergs frånvaro. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Landslagets mittlås är Sveriges Akilleshäl.
2 av 3
Landslagets mittlås är Sveriges Akilleshäl. Foto:
Kan Zlatan fräsla Sverige än en gång på Ferenc Puskás-stadion?
3 av 3
Kan Zlatan fräsla Sverige än en gång på Ferenc Puskás-stadion?. Foto:

När landslaget gör entré på en arena döpt efter en helig man har alla diskuterat Zlatans fot in i absurdum. Vad vi däremot borde prata om är mittbackar som är långsammare än en 70-åring med reumatism.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så har det gått de senaste 30 åren

1973 3-3 (b)

1976 1-1 (h)

1977 0-3 (b)

1980 0-2 (b)

1992 2-1 (h)

1993 2-0 (b)

1994 2-0 (h)

1995 0-1 (b)

2002 1-1 (h)

2003 2-1 (b)

2004 3-0 (h)

2005 1-0 (b)

2008 2-1 (h)

2009 2-1 (b)

2010 2-0 (h)

Sveriges siffror först.

BUDAPEST. Matchen borta mot Ungern är vad man i folkmun kallar en "måste-match". Sverige kan förvisso tappa en poäng, kanske vi till och med acceptera en förlust. Men vi ska sikta högt, vi ska sikta mot toppen och måste sträva efter att knocka till Holland och ta hem förstaplatsen i kvalgrupp E. Misslyckas vi landar vi mjuk som Europas bästa grupptvåa.

Det är därför Zlatan Ibrahimovic och de andra måste leverera. Och killar, låt inte namnet på arenan spöka den här gången heller.

"Den galopperande majoren", som Ferenc Puskás kallades, föddes förmodligen för att spela fotboll. På 85 matcher i det ungerska landslaget tryckte den fruktade anfallaren in 84 mål. På 179 matcher i tidernas största lag - Real Madrid - gjorde han 159 mål. Det är med det i bakhuvudet som svenskarna gör entré på Ferenc Puskás-stadion i Budapest.

Svart-vitt tempo i Sveriges backlinje

När Puskás kickade kula spelades fotboll i gång tempo. Vi minns alla Kurre Hamrins mål mot Västtyskland, när han vandrade så stillsamt längs med vänsterkanten. Vi minns alla hur vårt moderna landslag blev söndersprungna mot Holland. Framtiden ligger för våra fötter men, på några få men viktiga positioner, ser spelarna ut att vara kvar i ett svart-vitt videoformat.

Offensivt är vi giftiga. Zlatans fot ser ut att hålla. Ola Toivonen har inlett säsongen bra, likaså Sebastian Larsson. Emir Bajrami har fått en del betryggande sms från lagkaptenen. Kvar står Erik Hamrén med armarna i kors och funderar på vilken halsduk han ska bära och vilka som tar plats i mittlåset.

Framåt ser det bra ut, nästan otroligt bra ut. Men det är där bakom Anders Svensson och Kim Källström som problemet återfinns.

Backlinjen måste hålla ihop och stå rätt i positionsspelet mot vindsnabbe Balázs Dzsudzsák på ungerns vänsterkant. Gergely Rudolf, som leder Ungerns interna skytteliga i kvalet, kommer att medverka och bidra i sin anfallsroll. Problematiken för svenskarnas del, är att mittbackarna är långsammare än tant Agda, 88, bakom en rullator. Oavsett om det blir Daniel Majstorovic, Andreas Granqvist eller Jonas Olsson är det där vi hittar Sveriges svaga länk. Det är där vi är sårbara. Det är där skyttegravskriget kommer att utspela sig.

Där i backlinjen avgörs Sveriges framtida öde i gruppspelet. Där på Ferenc Puskás Stadion kan ny svensk idrottshistoria skrivas. Och det är precis där vi kan ta ansats för att knocka en VM-finalist.

Kommentera
Kopiera länk
Dela