Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kviborg: "Landskamperna drunknar i ett bondeträsk"

Bönderna förstör svenska landslagets hemmamatcher, menar Nyheter24:s krönikör Christopher Kviborg.

Bönderna förstör svenska landslagets hemmamatcher, menar Nyheter24:s krönikör Christopher Kviborg.

Oskar Norrman

Sport | 01/09/2011 15:36

Christopher Kviborg bjuder på en analys inför matchen mot Ungern, samt en analys till varför man inte ska gå på landslagets hemma matcher.

Ungern - Sverige har blivit en modern klassiker. Jämna möten som Zlatan sedan avgör på tilläggstid. 

Matchklockan hade tickat upp till 91:a minuten den där varma höstkvällen i Budapest 2005 när än för kvällen rätt usel Zlatan Ibrahimovic blixtrade till. Pang! Den ungerska målvakten Gábor Király fattade nog inte vad som hände, en missil borrade sig upp i det första krysset och Király tackade säkerligen Gudarna att han inte fick bollen i skallen.

Den gången räckte det till VM i Tyskland, det gjorde det inte fyra år senare då Zlatan på nytt rånade Ungern på en poäng. Målet 2009 på samma arena känns dock minst lika klassiskt, ett mål som räddade kvar Lars Lagerbäck på posten som svensk förbundskapten. Tiden var egentligen ute när Rasmus Elm skickade upp en boll på måfå som det ungerska försvaret helt gick bort sig på. Kommentatorsduon Nicklas Holmgren och Bosse Petersson höll på att trilla av stolarna i all hets när Zlatan helt fri lyckades valla in segermålet via en utrusande målvakt. Det kändes osannolikt men det hände alltså igen.

Puskás Ferenc Stadium har blivit något av en helig ko för det svenska landslaget och tre poäng nu på fredag känns som ett måste.

"Det är för mycket bönder"

Jag har alltid gillat det svenska landslaget även fast jag gärna lever utan svenska supportrar med målade ansikten och klapp-hattar på skallen. Har ni någonsin sett en kvalmatch på Råsunda?? Det har jag. Det fullkomligt väller över av rikspackade gubbar från landet som i paus vid urinoaren vräker ur sig:
"Hur går det för Läääksand i år?"

Tja, jag skiter fullständigt i hur det går för det skitgänget. Klientelet på en svensk landskamp är lite som samma människor som går till Norra Brunn och blir kalasfulla samtidigt som de försöker häckla en alldeles för smart komiker. Det är för mycket bönder helt enkelt.

Men jag älskar skiten likväl, jag drar inte på mig någon blågul Pippi-peruk och sjunger "små grodorna", men jag bryr mig mycket om ett landslag som i mitt hjärta alltid får en plats.

Traditionen avgör?

Sverige har en bra chans att bli bästa grupptvåa och därmed kvalificera sig direkt utan vidare kval till EM i Ukraina och Polen, till och med förstaplatsen finns inom räckhåll om Hamréns mannar får för sig att spöa Holland på hemmaplan lite senare. Jag tror Sverige löser det förutsatt att Zlatan enligt traditionen avgör mot Ungern och att samtliga hemmamatcher spelas i Stockholm och inte i Sveriges baksida, Göteborg, där man har för vana att bua ut svenska spelare!

Svenska supportrar är fenomenala utomlands men hemma i Sverige blir det lätt patetiskt med Markoolio-låtar som inramning och skumgummifingrar som tifo. Tänk om svenska supportrar hela tiden kunde leverera som i Berlin 2006? Då hade Sverige aldrig någonsin torskat en kvalmatch på Råsunda.

Mot EM! Men är det läge att åka ner sedan? Tänk er själva när man rullat hatt och med ansiktet fyllt av blågul färg nynnandes på "vi vill ha mål, mål, mål, mera mål" snubblar in på fel gata i Kiev eller Krakow? 

"Hej there, do you gilla Markoolio?"

Pang.