1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Grattis Zlatan, här är dina skönaste citat

Sveriges största spelare är också landslagets största citatmaskin.


Zlatans karriär

1999–2001: Malmö FF 40/16

2001–2004: Ajax 74/35

2004–2006: Juventus 69/ 23

2006–2009: Internazionale 88/57

2009–2011: Barcelona 29/16

2010–2011: ? Milan (lån) 28/14

2011– Milan

STOCKHOLM. Påhopp på journalister och en grundmurad övertygelse om att han är bäst i världen. Cirkus Zlatan bjuder inte bara på fantastiska mål - det har blivit ett och annat citat från 30-åringen också.

Zlatan och journalister

1. "Vi ska slänga in dig på mittfältet, så får du styra och ställa." (Zlatan till Peter Jihde efter att journalisten frågat hur de ska förändra matchbilden i andra halvlek).

2. "Åh, fy fan vad ful du är, Laul!" (Aftonbladets Robert Laul får sig en känga på en presskonferens. Anledningen?  Han har inte rakat sig).

3. "Fan vad du luktar illa." (Zlatan till Patrick Ekwall inför en intervju)

4. "Du, jag vet inte. Du får fråga din fru om det." (Zlatan som svar på varför han har ett sår på kinden).

5. "Du pratar för mycket och skriver för mycket. Om du inte gillar det jag gör behöver du inte titta på mig." (Zlatan till expertkommentatorn och milanlegendaren Arrigo Sacchi).

6. "Han kan jobba i min trädgård. Det är hans nivå." (Radiosportens Ralf Edströms kritik nonchaleras, minst sagt).

7. "Jag behöver inte media, det är media som behöver mig."

8. "Enligt mina beräkningar kan man förlora nio poäng på bara tre matcher." (Reporterns fråga: "Tror du det är möjligt för Ajax att förlora nio poäng på nio matcher?").

Zlatan om den egna förmågan

8. "Zlatan är Zlatan."

9. "Agenter är bara till för att sälja dåliga spelare. Till mig kommer storklubbarna direkt.”

10. ”Han jobbar fortfarande med mig, alltså måste han vara den bäste.” (Zlatan om sin kontroversiella agent Mino Raiola).

11. "Det Carew gör med en fotboll gör jag med en apelsin" (Klassiskt citat om den storväxte norska anfallaren).

12. "Jag har bestämt mig för en grej: att jag ska ha en Diablo, en bil, Diablo... det är en Lamborghini. Och så ska det stå på registreringsskylten: toys, leksak... på engelska." (En ung Zlatan i Malmö FF om framtidsplanerna).

13. ”Först gick jag vänster, det gjorde han också. Sedan gick jag höger, det gjorde han också. Sedan gick jag vänster igen och han gick och köpte korv.” (Om dribblingen på Liverpools Stephane Henchoz)

14. "Fått? Det var det numret jag ville ha. Det var inget jag fick, det var någonting jag tog." (Zlatan om tröjbytet i Inter).

15. "Jag är oerhört besviken. Mitt enda mål var att vinna Champions League i år. Jag gör allt för att vinna den här jävla Champions men det går inte min väg." (Zlatan efter att Milan åkt ut i Chamions League).

16. ”Jag kom till Amsterdam som ett barn med hemlängtan, jag lämnade som en man som vet vad som krävs för att nå toppen.”

17. "Jag spelar varken svenskt eller jugoslaviskt. Jag spelar Zlatan-style".

Zlatan och lagkamraterna

18. "Tappa inte huvudet. Det enda du gjorde bra den här veckan var ditt mål." (Lagkaptenens sms till Emir Bajrami efter att Sverige besegrat Finland med 5-0).

19. "Han har spelat för mycket vänsterback, det är vad han har gjort." (Zlatan om Kim Källström)

20. "Jag är Zlatan. Vem fan är ni?" (Zlatan om vad han inte ska säga till de nya lagkamraterna i Ajax).

21. "Ja, men jag har tekniska fötter" (Zlatan till holländsk press efter att en journalist undrat hur han kan vara så stor men ändå beskriva sig som teknisk)

22. "Jag vet inte om det låter seriöst eller inte" (Zlatan om att Marcus Allbäck utsetts till "players manager")

23. "Alla kan bli en Zlatan."

Zlatan om livet utanför fotbollen

24. "Män gör män." (Zlatan efter att han blivit pappa)

25. "Då sitter vi någonstans... och röker... (skratt)... Det där var inget bra exempel för ungarna där ute." (Zlatan om sysselsättningen efter karriären)

26. "Vem? Jag känner inte honom." (Zlatan om sin relation till dåvarande statsministern Göran Persson)

27. "Vad hon fick? Hon fick Zlatan." (Zlatan om vad flickvännen fick i förlovningspresent).

28. "Jag gillar att bo här, jag kan ställa mig på balkongen kasta ut en tjuga och säga till kidsen: "Gå och köp mjölk". (Zlatan om livet i Rosengård).

29. ”Jag gillar inte det här med städerska. Om jag ska bo ihop med en tjej måste man kunna dela lika på såna saker. Jag gillar att ha ordning.”

30. "Jag har inte träffat henne än, men när jag gör det kommer jag att dejta henne." (Zlatan, om vem som är världens vackraste kvinna).

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå klart för semifinal

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.