Sverige tränar.
1 av 4
Sverige tränar. - Foto: Scanpix
Erik Hamrén med "Ibra" laddar upp inför det viktiga EM-kvalmötet på fredagen.
2 av 4
Erik Hamrén med "Ibra" laddar upp inför det viktiga EM-kvalmötet på fredagen. - Foto: Scanpix
Zlatan Ibrahimovic sänkte Finland med tre mål den senaste gången de drabbade samman.
3 av 4
Zlatan Ibrahimovic sänkte Finland med tre mål den senaste gången de drabbade samman. - Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX
Kan stjärnan slå till igen?
4 av 4
Kan stjärnan slå till igen? - Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Statistiken talar sitt tydliga språk: Sverige besegrar Finland

Sverige möter Finland i en tävlingsmatch, en match vi aldrig någonsin förlorat.


Sverige historiskt överlägsna mot Finland

• Sverige har spelat 84 matcher mot Finland. Blågult har vunnit 64 av dem, Finland 9 gånger medan 11 matcher har slutat oavgjorda. Den totala målskillnaden inför kvällens EM-kvalmöte är 287–93. Senast matchen vann Sverige med 5-0.

• I tävlingsmatcher har det blivit fem svenska segrar och en oavgjord på sex matcher, med målskillnaden 20-5. Sverige har med andra ord aldrig förlorat mot Finland i tävlingssammanhang.

STOCKHOLM. För att ta oss till EM krävs det minst en seger i någon av de två återstående matcherna. Först ut är Finland, och frågan är om inte den matchen är nyckeln till slutspelet? Förmodligen är det så. Finland är ett lag Erik Hamréns mannar ska besegra, i alla fall om man tolkar statistiken. På sex tävlingsmatcher har Sverige fem segrar, en oavgjord och noll förluster.

Fördel Sverige - på och utanför plan

Bollen är rund och fotboll avgörs, vid sidan av disciplinnämnder, på planen - Nyheter24 valde därför att jämföra lagets (förmodade) laguppställningar.

Målvakt

Finland: Lukas Hradecky, Esbjerg, (alt. Otto Fredrikson, Spartak Naltjik.)

Sverige: Andreas Isaksson.

Fördel: Sverige. Lukas Hradecky har konkurrerat ut Otto Fredrikson efter att Boltonmålvakten Jussi Jääskeläinen hoppat av landslaget. Men även om finnen är duktig -  så måste den nyss fyllda 30-åringen Andreas Isakssons nästan 90 landskamper och tre mästerskap värderas högre. "Isak" gör sällan en dålig landskamp. 

Backlinje

Finland: Jukka Raitala, Osasuna, Niklas Moisander, AZ Alkmaar, Joona Toivio, Djurgården, Kari Arkivuo, Häcken.

Sverige: Martin Olsson, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Mikael Lustig.

Fördel: Sverige. Pontus Wernblooms lagkamrat, Niklas Moisander hade konkurrerat om en plats i Sveriges startelva. Men det är också den enda som hade gjort det från det finska landslaget. Dessutom missar försvarsgeneralen och det förra Bundesliga-proffset Petri Passanen matchen på grund av en vadskada. Paulus Arajuuri, Kalmars mittback ersätter - i sin första landskamp någonsin.

Med Olof Mellbergs comeback ska det blågula försvaret överglänsa det finska - alla dagar i veckan.

Mittfält   

Finland: Teemu Pukki, Schalke 04,  Djurgården, Mika Väyrynen, Leeds, Roman Eremenko, Rubin Kazan, Alexander Ring, HJK, Kasper Hämäläinen, Djurgården.

Sverige: Kim Källström, Rasmus Elm, Sebastian Larsson, Ola Toivonen, Johan Elmander

Fördel: Sverige. Finlands mittfält är bollskickligt men av de förmodade startspelarna så är det bara Roman Eremenko som spelar regelbundet i en europeisk toppklubb. Sveriges två defensiva och tre offensiva mittfältare spelar alla i viktiga roller i klubbar precis utanför världseliten. Klasskillnad med andra ord. Romans bror Alexei Eremenko spelar även han i Rubin Kazan, men missar matchen på grund av en skada och Preparim Hetemaj från Chievo missar matchen efter ett rött kort mot Holland.

Anfall

Finland: Mikael Forssell, Leeds.

Sverige: Zlatan Ibrahimovic, Milan.

Fördel: Sverige. Zlatan visade i senaste mötet med Finland vem som är nordens bästa spelare med ett mäktigt hattrick i 5-0-vinsten. Men underskatta inte Mikael Forssell, det har blivit hela sju mål så här långt i kvalspelet för den rutinerade blondinen. Men någon Zlatan, det är han verkligen inte. 

Slutsats: Allt annat än en svensk seger är ett fiasko.

Matchen spelas på fredag klockan 18.15 svensk tid i Helsingfors.

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!