Av allt skit SvFF hittat på kan de ikväll begå övertrampet som får sportsverige att helt tappa förtroendet för landets största idrottsförbund.
Av allt skit SvFF hittat på kan de ikväll begå övertrampet som får sportsverige att helt tappa förtroendet för landets största idrottsförbund.

"Svensk fotboll styrs av ett gäng patetiska ledare"

KRÖNIKA. Spelas matchen mot Bahrain har vi under en lång tid framöver ett svensk landslag av skämmas över.


Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

Det finns ett gäng nyckelord vi måste lyfta fram inför landslagets drabbning mot Bahrain. Ni vet, sådana där vackra och bevingade värdeord som vi värnar om i detta avlånga land. Här följer ett axplock:

Jämställdhet, demokrati, mänskliga rättigheter, homosexuellas ställning i samhället, öppenhet, mötesfrihet och vanlig jävla frihet.

Samtliga är det ord som i kväll skändas av det svenska landslaget och vårt allsmäktiga fotbollsförbund. Matchen mot diktaturen Bahrain, i slavdrivarlandet Qatar, är en skam för den blågula tröjan. Matchen är en skymf för svensk fotboll.

Antingen är SvFF helt handelsförlamade eller kriminellt inkompetenta

Bakgrunden är väl rätt glasklar vid det här laget. Sveriges mest uppmärksammade landslag ska spela vänskapsmatch mot en önation som dagligen förtrycker sina medborgare. SvFF har, i samråd med motståndarna, valt att spela matchen i ett land där utländska arbetare lever och verkar i slavliknande förhållanden. Dessa människor tjänar därefter trots att landets BNP per capita är "världens tredje högsta". Men då räknas endast de egna medborgarna. Inte de som lever som livegna.

Men fotboll och politik har ju ingenting med varandra att göra. Åtminstone om man ska tro förbundspampen Lars-Åke Lagrell och landslagschefen Lars Richt. Det är fotboll som ska spelas och inte ett utrikespolitiskt ställningskrig.

Men det är en direkt patetisk och jävligt ynklig ursäkt. Det är ju inte direkt "tyst diplomati" vi snackar om här.

Medborgarna mördas och torteras

Bara ur det idrottsliga perspektivet finner vi mängder med fel efter bara en googlesökning. Bahrain, kvällens vämjeliga motståndare, har bland annat fängslat sin landslagsmålvakt, Ali Saeed Abdullah, något Nyheter24 var först med att uppmärksamma och nästan ensamma om att bevaka. Han sitter inlåst för att ha slagits för sina och sina medmänniskors mänskliga rättigheter. Han är frihetsberövad i ett land som utövar tortyr. Utöver Saeed befinner sig även tre andra spelare i exil.

Till sitt försvar för matchen har det Svenska Fotbollförbundet valt att referera till Fifas lista över medlemsförbund.

– Vi följer bara Fifas egna lista över portade länder, som sammanställer sin lista gentemot FN, sa Lars Richt när vi ställde honom mot väggen.

Med andra ord väljer SvFF:s förbundsstyrelse att gömma sig bakom Fifas ordförande Sepp Blatter. Samma man som dagarna efter att Qatar tilldelats VM 2022 fick frågan hur homosexuella ska förhålla sig i landet när världsmästerskapet anordnas.

"De borde undvika sexuella handlingar", svarade han. I Doha. Där Sverige i dag möter Bahrain, ett land som stenhårt och obarmhärtigt slår ner och fängslar oliktänkande medborgare.

Förbundspampen säger emot sig själv

Under debattens högvattenmärke bevisade dessutom Lars-Åke Lagrell att han lämnar över ordförandehammaren inte en dag för tidigt. Bahrain genomlever vid skrivande stund inga sanktioner från FN, vilket även är ett av förbundsbasens argument för att göra matchen legitim.

Men drabbningen bokades först efter att en vänskapslandskamp mot Iran fallit ihop. Ett land där kvinnor stenas och regimkritiker mördas. Ett land där den gröna fanan fladdrade vackert men ströps av militärpolis och Mahmoud Ahmadinejad.

Nu blev det bara "second-best" i val av moraliskt svart hål för det svenska landslaget.

SvFF vidhåller att fotboll och politik inte hör ihop. "Vi är inte en politisk organisation", som Richt så vackert uttryckte det. Tydligen har denna icke-politiska-organisation inga åsikter om personuppgiftslagen, 51-procentsregeln, anmälningsplikten, ståplatsläktarens vara eller icke vara.

Nu visar det sig att svensk fotboll styrs av en ynklig skara karaktärer som inte vågar stå upp för mänskliga rättigheter. Detsamma gäller lirarna som beträder planen.

Jag förstår att matchen inte kan ställas in. Men samtliga spelare som beträder gräsmattan bör antingen bära svarta armband i solidaritet för de förtryckta, torterade och fängslade som vågar stå upp för mänskliga rättigheter, eller helt enkelt inte ta på sig den svenska tröjan överhuvud taget.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå klart för semifinal

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.