Torsdag 15 Apr
Stockholm

Faktakoll: Hur var det nu, Lagrell?

Lars-Åke Lagrell åker dit när vi faktakollar hans uttalanden.
1 av 2
Lars-Åke Lagrell åker dit när vi faktakollar hans uttalanden. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Det Svenska Fotbollförbundet gömmer sig bakom Fifa.
2 av 2
Det Svenska Fotbollförbundet gömmer sig bakom Fifa. Foto: Michael Probst/SCANPIX

Nyheter24 pratade med förbundsbasen inför matchen med diktaturen: "Vi spelar inte mot länder med FN-sanktioner".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bakgrunden:

Det svenska landslaget spelar som bekant en vänskapsmatch mot Bahrain ikväll. Drabbningen utspelar sig i Qatar och har kantats av en veckolång kritik.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur landslagschefen Lars Richt inte varit medveten om att motståndarnas målvakt suttit fängslad för att ha demonstrerat mot regimen.

Kontinuertligt har SvFF vidhållit att det inte finns en koppling mellan fotboll och politik. Ett påstående som historikern Torbjörn Andersson kallade "idiotiskt".

Även landslagsanfallaren Tobias Hysén föll i dålig dager när han påstod att brodern Anton Hysén skulle avstå från homosexuella handlingar om han besökte Qatar; "man tar seden dit man kommer".

Dessutom visade det sig att landslaget hade planerat in en match mot Iran - en match som senare föll ihop. Ett avslöjande som påvisar att SvFF inte hade tänkt att följa sina egna uppsatta riktlinjer.

DOHA. Han är inne på sitt sista år som förbundsordförande för Svenska Fotbollsförbundet. Men slutet har varit allt annat än lugnt för Lars-Åke Lagrell. Inför matchen mot Bahrain ställde Nyheter24 tre frågor till den avgående ordföranden och kollade hans resonemang.

Kommer ni lägga mer fokus på research när ni bokar landskamper i framtiden?

– Inte fokus, men jag hoppas att vi slipper problem.

Bakgrund: Dagens motståndare Bahrain har fängslat sin egen målvakt och tvingar tre landslagsspelare att leva i exil efter att deltagit i regimkritiska demonstrationer. Något som förbundet inte hade någon aning om.

Hade ni spelat matchen om ni kände till situationen?

- Bahrain är inte utsatt för några FN-sanktioner och landets fotbollförbund är fullvärdig medlem av FIFA. Skulle vi lottas att spela mot landet i en internationell turnéring så spelar vi mot dem. När det gäller andra landskamper så tar vi beslut (fall för fall) om hur vi ska ha det. Det Du påstår visste vi inte när beslutet togs och från FIFA finns inga varningar eller rekommendationer, varför den frågan måste bli föremål för en prövning nästa år - om vi väljer att åka till detta område igen.

Kommentar: Fotbollsförbundet följer Fifa:s lista över bannlysta landslag (Nordkorea, Libyen) och det stämmer att Bahrain inte är utsatta för några sanktioner. Däremot är det värt att notera att Bahrain valdes som motståndare först efter att Iran hade tacket nej - ett land som är utsatt för FN-sanktioner.

Kommer ni sträva efter att debatten i framtiden kommer handla om det sportsliga och ingenting annat?

- Nej, det tycker jag inte att man kan säga. Och dit skulle vi heller aldrig kunna komma. Fotbollen är, dessbättre, så intressant att många följer våra val av utflyktsmål. Vi behöver våra vintersamlingar med yngre landslagsspelare och då finns ett antal varma länder att välja på.Thailandområdet, Qatarområdet, Sydafrika och några delar av Sydamerika.

Kommentar: I till exempel Spanien är det i dag elva till 16 grader när matchen spelas. Damlandslaget spelar sina vinterturneringar i Algarve, Portugal - så varför är vi den enda europeiska nationen Bahrain har mött - på 30 landskamper?

"Förbundet bryr sig inte om missförhållanden"

Aftonbladets Robert Laul är på plats i Qatar och har följt landslaget på nära håll i flera år. Han är inte förvånad över att Sverige spelar en vänskapsmatch mot en diktatur. 

– Så länge Svenska Fotbollförbundet inte bryter mot UD:s eller Fifas rekommendationer så verkar de inte bry sig överhuvudtaget om vilka andra missförhållanden som finns när det gäller exempelvis demokrati och mänskliga rättigheter.

Vad skulle krävas för att det skulle förändras?

– Hade det rests krav bland tunga politiker på att till exempel Ericsson AB ska lämna Qatar och varit en stor debatt kring det tror jag att debattklimatet varit ett helt annat om fotbollslandslaget sedan fick för sig att åka hit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela