Fabio Capello avgick som efter ett möte med FA.
1 av 6
Fabio Capello avgick som efter ett möte med FA. - Foto: Scanpix
Det var hanterandet av John Terry som parterna inte kom överens om.
2 av 6
Det var hanterandet av John Terry som parterna inte kom överens om. - Foto: Scanpix
Stuart "Psycho" Pearce tar över tillfälligt efter Fabio Capello.
3 av 6
Stuart "Psycho" Pearce tar över tillfälligt efter Fabio Capello. - Foto: Scanpix
FA och David Bernstein om jakten på en tränare: "Det är en fördel för en engelsman, men i slutändan vill vi ha den bästa tränaren."
4 av 6
FA och David Bernstein om jakten på en tränare: "Det är en fördel för en engelsman, men i slutändan vill vi ha den bästa tränaren." - Foto: Scanpix
Kan en schimpans lyckas bättre än en människa på den engelska tränarbänken?
5 av 6
Kan en schimpans lyckas bättre än en människa på den engelska tränarbänken? - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Den perfekta kandidaten till den engelska förbundskaptensposten?
6 av 6
Den perfekta kandidaten till den engelska förbundskaptensposten? - Foto: Kelly Kerr/SCANPIX

Låt en schimpans ta över England

KRÖNIKA. Det som började som ett skämt....


Alla blir förlorare i England

Han kom som en vinnare och lämnade som en förlorare. Så kan man beskriva var och en av de tio män som följt i den store Alf Ramsays fotspår och lett England under ett mästerskap.

Här hittar du hela listan.

Fabio Capello har avgått. Han blir den tionde förbundskaptenen som lämnar England som en förlorare. Vem som helst kan ta över nu, heter det. Stuart "Psycho" Pearce har fått uppdraget tillfälligt. Men tydligen knackar Harry Redknapp på dörren. Och några andra.

Det finns alltid ett tiotal namn som ska göra England till världsmästare. Men det slutar alltid på ett sätt. Alla vet vilket. Så nu ska jag avslöja mitt förslag: låt en schimpans ta över cirkus England.

Nu tycker du säkert att jag är galen. Men, hear me out:

Under ett redaktionsmöte tidigare i dag talade vi om betydelsen av de engelska förbundskaptenerna. Om tio förbundskaptener misslyckats, borde man inte bara ge upp? Det tyckte jag. Och föreslog att en schimpans borde få jobbet, bara halvt på skämt.

Jag visste inte då hur rätt jag hade. Det visade sig att (efter att ha googlat orden monkey + leadership) schimpanser besitter exakt de egenskaper FA tydligen vill se hos en engelsk förbundskapten. Eller, det är egenskaper engelska förbundskaptener haft genom åren. Den världskända primatologen Dr Jane Goodall menar att schimpanser och människor besitter samma nio instinkter.

1. Samhörighet. En med grabbarna. Något Kevin Keegan bemästrade.

2. Hierarki och status. Ledaren sitter på toppen. Fabio Capello i ett nötskal.

3. Känslor före rationalitet. En förbundskapten ska leva och dö med England. Och det ska synas.

4. Första intrycket avgör allt. En ledare måste ha karisma och självförtroende. Harry Redknapp ÄR självförtroende. Därför han anses bli näste förbundskapten.

5. Undvika att förlora. Enligt vissa ekonomiska och psykologiska teorier är viljan att undvika förluster dubbelt så stark som att uppnå vinster. Ron Greenwood förlorade inte en match i EM 1980. Men gick inte heller vidare från gruppen.

6. Skvaller. Skvaller är socialt. Människor och schimpanser är sociala. Sven-Göran Eriksson var en mästare på det.

7. Empati och tankeläsning. Terry Venables är den bäste menade Alan Shearer då han alltid fick fram det yttersta ur honom. Han visste hur han skulle få Shearer att prestera. 

8. Optimism. Detta gäller alla engelska tränare som har haft eller kommer att ha ansvaret för landslaget. England är alltid nära en VM- eller EM-titel.

9. Tävlingsinstinkt. Schimpanser och människor vill alltid vara bäst. Detta hör ihop med optimism.

Språk verkar dock inte vara så viktigt för FA då Capello fortfarande inte kan uttrycka sig på engelska. Schimpansen behöver alltså inte kunna språket. Något som Tommy Lundberg, författare till boken Ledarskap på apstadiet, också är inne på.

– Vårt verbala språk är förstås en enorm tillgång, men ibland kan det ju verkligen också vara i vägen för oss. Det är ju inte ovanligt att vi säger en sak med munnen, men en helt annan med kroppen.

Det finns även fler fördelar med schimpanser. De kostar inte alls lika mycket att värva. De äter frukt, kött, termiter och absorberar salt som finns i jorden. Ganska billigt i jämförelse med lyxlyor i centrala London.

En schimpans skulle nog ställa upp för en miljon om året. Det är ungefär 72 miljoner mindre än Capellos årslön.

Och för att verkligen sälja in idén, trots att ni alla redan är övertygade: Schimpanser är mycket roligare. Det blir helt enkelt en väldigt underhållande mediebevakning. Tänk er själva, presskonferens, England har förlorat mot Tyskland, på straffar, igen och så vidare, och schimpansen kommer in, irriterad och hungrig, en Sun-reporter ställer första frågan: Kommer du att avgå? Då kan faktiskt vad som helst hända. VAD SOM HELST!

Eller så anställer de Harry Redknapp, och då vet vi alla hur det kommer gå. Det blir en annan typ av cirkus.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

1 timme sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

3 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

3 timmar sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.