Asamoah Gyan bjöd på en straff som förde tankarna till VM 2010.
Asamoah Gyan bjöd på en straff som förde tankarna till VM 2010. - Foto: Scanpix
Ghanas Badu bjöd på turneringens snyggaste mål.
Ghanas Badu bjöd på turneringens snyggaste mål. - Foto: Scanpix

Afrikanska mästerskapet på tio minuter

Se klippen med snyggaste målet, avgörandet - och missarna.

LIBREVILLE. Spelmässigt blev det afrikanska mästerskapet något av en besvikelse. Men vad spelar det för roll när upplösningen visade på en sak: Att fotbollen är mer än en sport. 19 år efter att merparten av Zambias landslag mist livet i en flygolycka i Gabon lyfte nationens nya hjältar bucklan i huvudstaden Libreville.

Nyheter24 bjuder nu på de avgörande ögonblicken från turneringen.

Målet: Black Stars var inför turneringen en de största favoriterna. Och Ghana imponerade stort i gruppspelet. Bland annat bjöd Emmanuel Agyemang-Badu på turneringens mål mot Guinea.

Skrällen: I semifinalen stod Zambia i vägen för Ghana. Laget som aldrig hade vunnit mästerskapet frälstes av inhopparen Mayuka i den 78:de minuten - och en sanslös glädje utbröt.

Missen: Under inledningen av semifinalen fick Ghana en jättechans att koppla greppet om finalplatsen. Asamoah Gyan fick i den sjunde minuten chansen från straffpunkten och brände straffen - precis som i VM:s kvartsfinal.

Avgörandet: I finalen väntade mäktiga Elfenbenskusten för uppstickarna från Zambia. Elefanteran dominerade matchen spelmässigt och i mitten av andra halvleken revs Gervinho ner. Chelsea-stjärnan Didier Drogba hade ett gyllene läge att säkra de orangeas första titeln sen 1994. Lägg märke till hur segerviss presidenten Alassane Ouattara är på läktaren.

Straffläggningen: 8-7 slutade en helt otrolig straffläggning där hela 16 straffar avlossades.