En månad efter att EM tagit slut summerar Smittskyddsinstitutet Sveriges EM.
1 av 2
En månad efter att EM tagit slut summerar Smittskyddsinstitutet Sveriges EM. - Foto: Scanpix
Sverige spelade alla matcher i Kiev och svenskarna dominerade huvudstaden.
2 av 2
Sverige spelade alla matcher i Kiev och svenskarna dominerade huvudstaden. - Foto: Scanpix

Såg du EM på plats? Här är sjukdomarna du kan ha

Smitskyddsinstitutet gör som Erik Hamrén - summerar det svenska mästerskapet.


Det här är en campylobakter-infektion
Det är en akut diarrésjukdom och har liknande symptom som salmonella.  Något som kan tyda på just campylobacter är en inledande period med feber utan diarré och intensiva buksmärtor.
STOCKHOLM/KIEV. Inte nog med att Sverige misslyckades med att gå vidare från gruppen - vi blev sjuka dessutom. Det ser Smittskyddsinstitutet i sina mätningar månaden efter EM-"festen". 
– Vi kan se en tydlig ökning för landet Ukraina, det dyker upp i flera anmälningar av campylobakter, salmonella och ehec-infektion, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog till SR

Tydligast var ökningen av campylobakter. Under juli rapporterade 20 personer att de smittats av bakterien, nio personer drabbades av salmonella och en person insjuknade i EHEC. 
 – Det kan man förklara med att Ukraina inte är ett vanligt resmål för svenskar, men i samband med fotbolls-EM har fler rest dit. Ju fler som reser dit desto fler fall hittar man.

Smittskyddsinstitutet tror att de rapporterade fallen kommer att öka då vissa av sjukdomarna inte alltid ger symptom direkt.
EM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!