Den fiktiva figuren Borat har ofrivilligt (för Kazakstan) blivit en ambassadör för landet.
1 av 6
Den fiktiva figuren Borat har ofrivilligt (för Kazakstan) blivit en ambassadör för landet. - Foto: Christophe Ena/Scanpix
Olga Rypakova tog OS-guld i tresteg.
2 av 6
Olga Rypakova tog OS-guld i tresteg. - Foto: Kimmo Mäntylä/Scanpix
Baikonur Cosmodrome är världens äldsta rymdanläggning.
3 av 6
Baikonur Cosmodrome är världens äldsta rymdanläggning. - Foto: Dmitry Lovetsky/Scanpix
2009 mötte Sveriges U21-landslag Kazakstan i en EM-kvalmatch. På bilden: Sveriges Erton Fejzullahu brottas med Alexey Makarov.
4 av 6
2009 mötte Sveriges U21-landslag Kazakstan i en EM-kvalmatch. På bilden: Sveriges Erton Fejzullahu brottas med Alexey Makarov. - Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev tillsammans med Kazakstans premiärminister Karim Massinov.
5 av 6
Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev tillsammans med Kazakstans premiärminister Karim Massinov. - Foto: Dmitry Astakhov/Scanpix
Ilya Ilyin tog världsrekord i tyngdlyftning under OS i London. 233 kg i stöt ledde till ett OS-guld
6 av 6
Ilya Ilyin tog världsrekord i tyngdlyftning under OS i London. 233 kg i stöt ledde till ett OS-guld - Foto: Mike Groll/Scanpix

Inte bara Borat

Häst och vagn, incest, prostutition och jordstampade golv - så beskrivs Kazakstan i filmen Borat. Verklighetens Kazakstan skiljer sig väldigt mycket från fiktionen. Nyheter24 ger dig 8 snabba fakta om världens nionde största nation.


Kazakstan

Huvudstad: Astana (710 000 invånare)

Största stad: Almaty (1,3 miljoner)

Språk: Kazakh och Ryska

Religion: Islam, Rysk Ortodox och Protestant.

Frihetsdag: 16 december 1991

Storlek: 2,7 miljoner kvadratkilometer

Population: 15,7 miljoner

Valuta: Kazakh Tenge

1: Spöade Sverige i OS

– Under OS i London tog Kazakstan 13 medaljer. Sju guld, ett silver och 5 brons. Sverige tog totalt 8 medaljer.

2: Fotboll populärt

– Kazakstans mest populära sport är fotboll, men ishockey, cykling, boxning och ridsport är också väldigt populära bland landets befolkning.

3: De första ryttarna

– Forskare tror att det var i Kazakstan som människan för första gången satte sig på och red en häst. Man brukar därför säga att ordet "Kazakh" betyder "Rider i det fria".

4: Världens nionde största land

– Förutom att vara världens största instängda land (gränsar till andra nationer åt alla håll) så är Kazakstan världens nionde största nation. Noterbart är därför att de dyker upp först på 62:a plats när det kommer till antal invånare. Statistiken säger att det bor sex invånare per kvadratkilometer i Kazakstan.

5: Storleken

– Kazakstan har tre tidzoner.

6: Salt- och sötvatten

– Landets största sjö är Lake Balkhash. Sjön är unik på så vis att ena halvan innehåller saltvatten och den andra sötvatten.

7: Första människan i rymden

– Den första människan som var i rymden är född i det som nu mera heter Kazakstan. Yuri Gagarin satte sig 1961 i en rymdraket som sköts upp från rymdstationen Baikonur Cosmodrome i Kazakstan. Anläggningen är igång än idag och kan således titulera sig världens äldsta avfyrningsanläggning för rymdraketer.

8: 99,5 procent läskunniga

– Kazakstan har ett mycket bra skolsystem, det är obligatoriskt att gå i skolan till gymnasienivå (secondary level). Detta har lett till att läskunnigheten i landet ligger på 99,5 procent. Verkligheten skiljer sig alltså en hel del från den bild som ges i filmen Borat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.

Sverige mot Ungern igen i EM

1 timme sedan
Ungern igen – och Debrecen igen. Det blev utfallet när damernas EM-slutspel i handboll lottades. "Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern", säger förbundskapten Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

2 timmar sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.

Anna Nordqvist: "Mitt liv gick i tusen bitar"

3 timmar sedan
Äktenskapet sprack och kort därpå dog hennes ex-make. Livet vändes upp och ned för golfstjärnan Anna Nordqvist som gick in i ett kompakt mörker. Det finns inga ord för att beskriva hur vidrigt det varit. Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det året, säger hon i en intervju med svenskgolf.se

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

idag 16:30
Ludvig Åbergs succé blir inte mindre imponerande av att han briljerar på banor han aldrig tidigare testat på. Men Sveriges nya golfstjärna hade inte klarat det på egen hand. Han säger vart jag ska slå och jag försöker bara göra som han säger, säger Åberg om sin nya caddie, veteranen Joe Skovron.