Det sista arbetet görs utanför arenan för att färdigställa den inför invigningen den 27 oktober.
1 av 11
Det sista arbetet görs utanför arenan för att färdigställa den inför invigningen den 27 oktober. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Cirka 400 av de 50 000 stolarna är gula. Detta ska ge illusionen om en stjärnhimmel.
2 av 11
Cirka 400 av de 50 000 stolarna är gula. Detta ska ge illusionen om en stjärnhimmel. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Arenan har ett stängbart tak för som kommer kunna fotbollsspelare från regn och mörklägga arenan vid konserter.
3 av 11
Arenan har ett stängbart tak för som kommer kunna fotbollsspelare från regn och mörklägga arenan vid konserter. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Vy från en av kortsidorna där fans kommer att heja på Andreas Isaksson framöver.
4 av 11
Vy från en av kortsidorna där fans kommer att heja på Andreas Isaksson framöver. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Arenan kommer att ta 50,000 besökare vid idrottsevenemang och upp till 65,000 besökare vid konserter. Ullevi i Göteborg har fått en riktig utmanare.
5 av 11
Arenan kommer att ta 50,000 besökare vid idrottsevenemang och upp till 65,000 besökare vid konserter. Ullevi i Göteborg har fått en riktig utmanare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Artistlogerna går i svart och vitt.
6 av 11
Artistlogerna går i svart och vitt. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Här kommer många storstjärnor göra sina sista förberedelser innan de går in på planen.
7 av 11
Här kommer många storstjärnor göra sina sista förberedelser innan de går in på planen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Vad vore fotboll utan korv med bröd? På Friends Arena kommer det erbjudas en specialtillverkad korv med 80 % kötthalt och surdegsbröd. En korv värdig för ett landslag.
8 av 11
Vad vore fotboll utan korv med bröd? På Friends Arena kommer det erbjudas en specialtillverkad korv med 80 % kötthalt och surdegsbröd. En korv värdig för ett landslag. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Landslaget kommer även ha tillgång till flera badkar och en jacuzzi.
9 av 11
Landslaget kommer även ha tillgång till flera badkar och en jacuzzi. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Duschutrymmet ska gå i gult och blått. Gult kakel och blåslagna spelare.
10 av 11
Duschutrymmet ska gå i gult och blått. Gult kakel och blåslagna spelare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Här kommer Zlatan, Kim och Tacos svida om till landslagsställen framöver.
11 av 11
Här kommer Zlatan, Kim och Tacos svida om till landslagsställen framöver. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Här är första bilderna från nya nationalarenan

På onsdagen öppnades dörrarna för pressen att för första gången få se den nya svenska nationalarenan. Nyheter24 har bilderna på omklädningsrummen, artistlogen och varmkorven.


Inbokade evenemang

27 oktober - Invigning

3 november - Ladies Night

14 oktober - Sverige mot England

22, 23 och 24 november - Swedish House Mafia

9 mars - Melodifestivalfinalen 2013

28 juli - Final UEFA Women’s EURO 2013

STOCKHOLM. Arenan som ska bli hemmaarena för såväl landslag som AIK marknadsför sig även som en flexibel arena. Ett ord som är väldigt viktigt för Tomas Perslund som är VD för Friends Arena.

– Det finns en stor inredningsflexibilitet, arenan är ganska avskalad i sig för att kunna smyckas om till de olika evenemangen, säger Thomas Perslund, VD för Friends Arena till fotbollskanalen.se.

Inspirerad av Amsterdam Arena

Arenan är, enligt Adam Wycichowski som har designat arenan, byggd på ett vis så att publiken ska komma så nära planen som möjligt.

De som fick uppdraget att förverkliga det var arkitektfirman Krook samt Berg I C.F. Moller Architects. Adam Wycichowski är en av de som designat byggnaden, som är inspirerad av Ajax och Schalke 04:s arenor. Han tvekar inte att använda stora ord när han ska beskriva Friends Arenan.

– Den är byggd för att optimera upplevelsen för alla i publiken. Det går att se hela planen från varje plats och samtidigt finns det en känsla av intimitet. Läktarna är så nära planen som det bara går om man följer UEFA:s regler. Det kommer bli ett riktigt tryck på matcher, läktarna är vinklade så att ljudet inte försvinner, vilket det kan göra på andra arenor.

Sverige mot England

Arenan är inte helt färdig än, WiFi ska installeras så att publiken ska kunna surfa på internet samtidigt som de befinner sig på arenan. Denna tjänst ska vara gratis för alla besökare. Allt ska dock vara färdigt till invigningen den 27 oktober. För Erik Hamréns landslag är det premiär på nya hemmaborgen den 14 oktober då England kommer på besök. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.