Rasmus Elm söker tryggheten i sitt spel.
1 av 3
Rasmus Elm söker tryggheten i sitt spel. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Han tror att spelet i landslaget och i AZ Alkmaar har fått honom att växa som spelare.
2 av 3
Han tror att spelet i landslaget och i AZ Alkmaar har fått honom att växa som spelare. - Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren
Rasmus spelar nu mera med CSKA Moskva.
3 av 3
Rasmus spelar nu mera med CSKA Moskva. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Elm: "Jag måste ta för mig för att överleva"

Rasmus Elm har alltid behövt känna trygghet för att lyckas på fotbollsplan. Nu berättar han att flytten till CSKA Moskva var för att testa sina gränser.


STOCKHOLM. Rasmus Elm har alltid behövt en liten startsträcka när han har kommit till nya klubbar. Han har ofta nämnt att trygghet är en viktig del för honom för att han ska kunna prestera på fotbollsplanen. Sommaren 2011 valde han bort bud från storklubbar som Liverpool och Everton i Premier League för att han inte kände sig redo.

Men i somras vågade han och valde att ta sitt pick och pack och flytta från AZ Alkmaar till CSKA Moskva i Ryssland. Ett steg som han tror kommer att få honom att mogna som spelare. Framför allt hoppas han att det ska bära frukt i landslaget – där han inte har blommat ut fullt än.

– Det är klart att man vill prestera bättre. Jag har inte varit på topp. Förhoppningsvis kan det bli bättre om man får spela och känna den tryggheten så hoppas jag och tror att det kan bli ännu bättre.

Behöver trygghet för att prestera

Han säger själv att spelet i landslaget i jämförelse med klubblaget skiljer sig och att han har en friare roll i Ryssland – men han känner inte att han hålls tillbaka av Erik Hamrén.

– Begränsad känner jag mig inte. Det handlar om att hitta en trygghet för att kunna prestera. Ni har väl känt mig så pass länge att ni vet att det är det jag behöver. I Holland, framför allt i slutet, kände jag ju det verkligen. Att jag nästan kunde göra vad jag ville. Hitta en känsla igen. Jag hoppas att jag kan utvecklas och bli ännu bättre, berättar han och utvecklar.

– Det handlar väl om att ta för sig också. Det var en anledning till att jag flyttade till Ryssland också. Att försöka bli bättre på det. Att jag känner att man måste ta för sig för att överleva höll jag på att säga. Nej, inte riktigt så illa kanske. Men lite åt det hållet. Det är en annan kultur och ett annat tänk. Det var en stor anledning till att jag flyttade.

Men han tycker redan att han har kommit in i CSKA Moskvas spel. Något som har tagit mycket längre tid tidigare.

– Om man jämför med den tiden det tog att komma in i det i Holland, första steget från Sverige, så är det en otrolig skillnad än vad det tog tidsmässigt att komma in i Ryssland. Jag kände att jag kom in mer till min rätt på två-tre träningar än tre-fyra månader i Holland. Så lite har jag nog växt på vägen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!