Alexander Gerndt får spela i landslaget trots att han är dömd för misshandel av sin ex-fru My Gerndt. SKR:s Carina Ohlsson tycker att förbundet agerat konstigt i frågan.
1 av 2
Alexander Gerndt får spela i landslaget trots att han är dömd för misshandel av sin ex-fru My Gerndt. SKR:s Carina Ohlsson tycker att förbundet agerat konstigt i frågan. - Foto: Fredrik Persson/Jessica Gow/Scanpix
Till vardags spelar Gerndt i holländska Utrecht.
2 av 2
Till vardags spelar Gerndt i holländska Utrecht. - Foto: Bildbyrån

Kvinnojouren: "Förbundet borde tänka över det här"

Alexander Gerndt får fortsätta spela i landslaget, trots att han dömdes för misshandel av Hovrätten förra veckan. Något som får Carina Ohlsson på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund att reagera.


I förra veckan dömdes landslagsspelaren och Utrecht-proffset Alexander Gerndt för misshandel av sin före detta fru My Gerndt. Han var misstänkt för fyra fall av misshandel men dömdes bara i ett fall där han tog ett strypgrepp på My. Gerndt dömdes till villkorlig dom i två år samt böter på 60 000 kronor.

Turerna kring Gerndts vara eller icke vara i landslaget har varit många. När misshandeln först uppdagades stängdes han av från landslagsspel. Gerndt överklagade domen och hävdade att han var oskyldig men avstängningen stod kvar. I april hävde svenska fotbollsförbundet, SvFF, Gerndts avstängning då rättegången sköts upp. Ett beslut som står kvar trots att han nu är dömd.

"Tycker förbundet borde fundera på vilka signaler man sänder ut"

Carina Ohlsson, förbundsordförande på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, tycker det är konstigt att SvFF låter Gerndt fortsätta i landslaget.

– Jag undrar vad som fick dem att ändra sig från första början. Han har ju fortfarande inte avtjänat sitt straff. Jag tycker fotbollsförbundet borde fundera på vilka signaler man sänder ut om man låter honom spela helt utan att kräva något av honom, säger Ohlsson till Nyheter24 och fortsätter.

– Jag tycker man borde tänka över det här mer. Man borde göra något från förbundet. Visa att man jobbar med jämställdhet och liknande frågor när man presenterar ett sådant här beslut.

/
/
/
Dom
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Arsenals Lina Hurtig missar resten av säsongen

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

3 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.