Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allbäck: "Minns inte första gången jag träffade Zlatan"

Marcus Allbäck berättar om sitt första möte med Zlatan för Nyheter24 i en stor intervju.
1 av 8

Marcus Allbäck berättar om sitt första möte med Zlatan för Nyheter24 i en stor intervju.

Foto: Jens Lindqvist/Nyheter24

Dagen efter att Erik Hamrén blev utsedd till ny förbundskapten ringde han till Allbäck och ville ha honom som player manager.
2 av 8

Dagen efter att Erik Hamrén blev utsedd till ny förbundskapten ringde han till Allbäck och ville ha honom som player manager.

MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Allbäck ville dock från början fortsätta spela fotboll men valde ändå att tacka ja till uppdraget av Hamrén.
3 av 8

Allbäck ville dock från början fortsätta spela fotboll men valde ändå att tacka ja till uppdraget av Hamrén.

Nils Jakobsson/Bildbyrån

39-åringen håller dock fortfarande igång genom att delta på en del av landslagets träningar.
4 av 8

39-åringen håller dock fortfarande igång genom att delta på en del av landslagets träningar.

Bildbyrån / Marcus Ericsson

Om spelarna behöver gnälla på något inom landslaget går de till Allbäck berättar han.
5 av 8

Om spelarna behöver gnälla på något inom landslaget går de till Allbäck berättar han.

MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

Den enda klubben i karriären som Allbäck känner att han inte fick ut sin fulla kapacitet var i Aston Villa. Då räddade han ändå kvar klubben i Premier League med sitt mål i sista hemmamatchen för säsongen mot Sunderland.
6 av 8

Den enda klubben i karriären som Allbäck känner att han inte fick ut sin fulla kapacitet var i Aston Villa. Då räddade han ändå kvar klubben i Premier League med sitt mål i sista hemmamatchen för säsongen mot Sunderland.

Mick Walker/BILDBYRÅN

Här är Zlatans första "riktiga" landslagssamling – och trots att Allbäck delade rum med honom – så kommer landslagets player manager inte ihåg det.
7 av 8

Här är Zlatans första "riktiga" landslagssamling – och trots att Allbäck delade rum med honom – så kommer landslagets player manager inte ihåg det.

Niklas Larsson/Bildbyrån

Allbäck berättar för
8 av 8

Allbäck berättar för

Foto: Jens Lindqvist/Nyheter24

Sport | 26/01/2013 10:02

Landslagets Marcus Allbäck berättar i en stor intervju för Nyheter24 att han är landslagsspelarnas klagomur, att han inte förstod att Sverige var vidare när Mattias Jonson gjorde 2–2 mot Danmark i EM 2004 och att han inte kommer ihåg att han och Zlatan delade rum 2001.

STOCKHOLM. "Jag kände mig blyg inför alla de tunga namnen, och bortsett från Marcus Allbäck, som jag delade rum med, talade jag inte med många", skriver Zlatan Ibrahimovic i sin bok "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Året var 2001 och bortsett från januariturnén samma år var Zlatan helt grön i landslaget inför träningsmatchen mot Schweiz. Den unge Malmö FF-talangen hade redan gjort ett stort avtryck i svensk media med sin framtoning och sitt sätt att vara. Han hade tidigare sagt att Sverige hade vunnit EM 2000 med honom i laget och i Genéve sa han parollorden: "Det finns bara en Zlatan".

Men landslagets nuvarande player manager Marcus Allbäck, 39, hade inte koll på vår svenske superstjärna vid den tiden och minns inte första mötet med honom – trots att de delade rum.

– Haha, jag minns faktiskt inte det. Man tänkte ju inte på det. Under de nio år som jag spelade i landslaget så kom det ju in någon ny ung spelare vart och vartannat år, säger Allbäck när jag träffar honom på Grand Hotel i Stockholm.

"Vad är det här för lirare"

Hans första riktiga minne av den gryende världsstjärnan kom istället under VM 2002 i Japan då de båda var uttagna i mästerskapstruppen.

– Han höll alltid på med en boll. Han flickade upp den och trixade upp den på sätt som jag aldrig har sett. Jag tänkte bara: "Vad fan, vad är det här för lirare? Vad gör han med bollen?". Alla stod och pratade och tog det lugnt då stod han och gjorde finter och trixade, säger han och fortsätter.

– Man hade ju aldrig hört talas om honom heller. Jag vet inte ens om han spelade några matcher i allsvenskan (vilket han gjorde i åtta matcher innan han lämnade för Ajax reds.anm)? Så det var ju inte så konstigt att man inte kände till honom så väl. Lång, gänglig kille som gjorde grejer med som man inte hade sett tidigare.

Samma sommar som Zlatan inledde sin proffskarriär i Ajax valde Allbäck att lämna sin framgångsrika karriär i Heerenveen för att prova lyckan i Premier League och Aston Villa. Det var den enda klubben i karriären som 39-åringen känner att han inte "fick ut allt" av sin kapacitet. För att våga ta steget från Holland till England ville han bli lovad speltid av den dåvarande tränaren Graham Taylor – vilket han också blev under en rundtur på Villa Park. Ett löfte som Taylor aldrig höll.

Det var först i slutet på säsongen, när Aston Villa var på väg att ramla ur Premier League, som Allbäck fick chansen på allvar och satte sin prägel på laget. Faktum var att han räddade laget med matchavgörande mål mot både Chelsea och Sunderland i de sista hemmamatcherna för säsongen. Men tränaren Graham Taylor försökte sno åt sig äran för målen. 

– Jag minns att han stod där med ett stort flin och gick ut i tidningen och sa:  "I know. This is why I bought him". Det kändes så jävla oärligt när han stod och sa det. Jag kände bara fy fan. Då var det hans förtjänst liksom.

"Han kokade när jag kom tillbaka"

Efter den säsongen ersatte David O'Leary Taylor. O'Leary trodde på Allbäck och trots konkurrens från anfallare som Juan Pablo Angel, Peter Crouch, Dion Dublin och Darius Vassell blev han lovad speltid. Han var ordinarie under hela försäsongen – men sedan skadade han sig under en träningslandskamp med Sverige. Detta var inte populärt hos O'Leary – särskilt med tanke på att han inte ville att Allbäck skulle åka på landslagssamlingen överhuvudtaget. 

– Men sedan blev jag frisk och fick starta några matcher och då blev det ny träningslandskamp. Då sa han åt mig att: "Du vet vad som hände sist och jag vill verkligen inte att du åker". Men jag svarade att landslaget är viktigt för mig och att jag verkligen ville åka. Eftersom han hade gjort nästan 100 landskamper själv tyckte jag att han om någon borde förstå hur stort det är att spela för landslaget. Men jag skadade mig igen och då kokade han när jag kom tillbaka. Efter det fick jag nästan inte spela någonting. 

Fem år senare satte Allbäck punkt på sina spelarkarriär – han avslutade i Hansa Rostock, FC Köpenhamn och Örgryte – men det var inte på eget initiativ. Dagen efter Erik Hamrén tillträdde som förbundskapten i början på november 2009 ringde Hamrén upp Allbäck – och frågade honom om han ville bli player manager i landslaget. Men han tackade inte ja direkt.

– Fan, ska man lägga skorna på hyllan redan nu kände jag. Det kändes så främmande då, berättar Allbäck som dock förlikade sig ganska snabbt med tanken. 

"Spelarna kan gnälla till mig"

Ett val som han definitivt inte ångrar i dag. Han får vara med i "omklädningsrumstjötet", som han säger, och fick börja på toppen direkt. Men det är få som vet vad  Allbäcks uppgifter i landslaget egentligen är. Innan EM i somras tyckte han att rapporteringen kring hans arbetsuppgifter blev lite missförstådda. Många smågrejer blev uppförstorade och hans arbete blev förringat i media. 

– När det diskuterades innan EM var det någon som sa: "Hur noga är det att AC:n, mörkläggningen eller maten är så bra? Vad fan de klarar sig". Det är klart att de klarar sig, det har vi aldrig sagt. Men vi har sagt att kan vi putsa någon procent här och där, för att det ska bli kanon allting, då ökar ju förutsättningarna så klart. 

Det var han som hittade anläggningen landslaget bodde på i Ukraina i somras och snart ska han iväg till Brasilien och undersöka faciliteterna där inför VM 2014 – om nu Sverige tar sig dit. Men det är inte de enda sysslorna för honom i landslaget. Han har över 150 flygdagar per år och många av de ägnar han åt att åka och titta på spelarna i deras klubblag. Dessutom är det han som har den personliga kontakten med spelarna.

– Spelarna kan ju gnälla till mig. De går ju inte till Erik och säger: "Fan, varför gör vi inte så". Det gör man ju inte. Jag gnällde inte till förbundskaptenerna när jag spelade och det gör man ju inte på det sättet. Det är lättare att komma till mig då som är där som ett litet bollplank och tanken är att de ska kunna ventilera till mig: "Kan vi inte göra så här i stället, varför gör vi inte det?". Så funderar jag på det och pratar med några andra om det så kanske det blir en förändring. 

Allbäcks och Zlatans relation har ibland beskrivits som något frostig. När Zlatan fick veta att Allbäck skulle bli player manager ifrågasatte han tjänsten och frågade om det var seriöst. Efter Sveriges förlust i EM mot Ukraina cirkulerade det dessutom att de ska ha råkat i luven på varandra i brittisk press.

Men Allbäck var själv och tog emot Zlatans pris som årets manlige idrottare på Idrottsgalan för drygt en vecka sedan och har bara goda ord att säga om PSG-proffset. 

Kan du känna att det blir för mycket snack kring Zlatan?

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Han är bland de bästa fotbollsspelarna på hela den här planeten. Det vore väldigt märkligt om det inte vore så mycket snack, så tycker jag man kan vända på det i stället och säga. Det hade inte varit lika stort om han spelade i Spanien, England, Tyskland, Argentina, Italien eller någon av de riktigt stora länderna. Nu spelar han i lilla Sverige och det är klart att det blir ännu mer då. Så nej, det tycker jag inte.

Har vi någon som kan bli lika stor som Zlatan i Sverige nu tror du?

– Nej. Det har jag svårt att se. Det ska jag egentligen vara rättvis att säga. Att uppnå det som han har gjort, det är jag tveksam om vi någonsin kommer att få se i Sverige igen. Men det vet man ju aldrig så klart, men jag har svårt att se det, säger han och fortsätter:

– Då ska man egentligen jämföra spelare i den storleken. Han springer omkring med 100 kilo och är snabb, kvick, atletisk, smidig, akrobatisk och gör snabba vändningar. Det finns ju ingen sådan spelare. Ta fram en kille som är i den storleken som han är och håller samma klass. 

John Carew trodde väl det ett tag i alla fall…

– Haha, ja. Han är ganska långt därifrån. Kolla på CarrollCarew, eller Crouch. Långa, stora spelare, men det är ingen som är i närheten av Zlatan. Kolla på de spelarna han jämförs med. Messi, han går ju till midjan på Zlatan. Ronaldo är väl lite större i och för sig men det är ändå inte samma. Det är makalöst hur duktig han är. Det är kul och häftigt. Jag fick ju nöjet att spela några matcher med honom och det känns stort. Nu dessutom får jag ju vara nära honom som ledare och det känns också jäkligt roligt.

Kommer landslaget bli lite tråkigare när han lägger av?

– Haha, jo men det är klart. Nu hoppas jag ju att det dröjer länge men den dagen så är det ju klart att den största profilen försvinner från svensk fotboll. 

Det är bara att hålla tummarna att Marcus Allbäck har rätt.