Jens Lindqvist om vem som är största hotet mot Sverige under fredagen.
Jens Lindqvist om vem som är största hotet mot Sverige under fredagen. - Foto: Nyheter24

"Rädd att vi får plocka fram Stroh-romen i kväll"

Nyheter24:s reporter Jens Lindqvist om en mardrömskväll för 16 år sedan som fick honom att sluta tro på landslaget – och vem som är det största hotet för Sverige under fredagen.


Trolig startelva

(4-5-1): Heinz Lindner – György Garics, Aleksandar Dragovic, Emanuel Pogatetz, Christian Fuchs – Marko Arnautovic, David Alaba, Zlatko Junuzovic, Julian Baumgartlinger, Martin Harnik – Philipp Hosiner.

Det suger fortfarande till i magen. Det där målet. Det där förbannande målet. På väggen satt en nålad, gulnande poster med VM 1994-stjärnorna. I sängen låg en pojke som fortfarande hade drömmar – men som redan hade blivit förkrossande varse om den verklighet vi får leva med i Sverige. Men hoppet fanns där. Idolen från VM tre år tidigare, Kennet Andersson, hade gjort sju mål. 

Han och framför allt Pär Zetterbergs fantastiska frispark hade räddat oss i Minsk bara någon vecka innan. Men precis när man kunde glimta en öppning i Pandoras ask stängdes den brutalt igen – igen. Allt på grund av en österrikare. "Svenskdödaren" Andreas Herzog hade gjort det på Råsunda och gjorde det igen i Wien. Matchens enda mål.


Ridå. Det målet stoppade inte bara VM-spel för Sverige sommaren därpå. Det tog också stopp på Tommy Svensson-eran. Det fick den då nioårige pojken att sätta sitt hopp till Liverpool i fortsättningen. Som att välja pest framför kolera skulle det visa sig.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Sverige har tagit sig till sex VM- och EM-slutspel efter den bittra dagen för snart 16 år sedan. Österrike har nått två. Det ena var en direktkvalificering till hemma-EM 2008.

Alaba spelar på sin favoritposition i landslaget

Något som kanske kan få oss svenskar att slå oss för bröstet och tro att alplandet inte har mer att komma med än en svart puckelpist och en torr wienerschnitzel.

Men det här kan bli tuffare än vi tror. Österrike är ett lag på uppgång. De har en av Europas största talanger i 20-årige David Alaba. I stället för på vänsterbacken, där han får spela i Bayern München, använder förbundskaptenen Marcel Koller honom i hans favoritposition centralt på mittfältet. Och det märks att han trivs. De tre senaste VM-kvalmatcherna har han gjort tre mål, varav det sista räddade kvar Österrike i kvalet efter en kvittering på övertid mot Irland.


Lägg därtill de poängglada yttrarna i galningen Marko Arnautovic och Martin Harnik. Så sent som i lördags gjorde Harnik Stuttgarts två mål när laget sånär kämpade ikapp ett 0–3-underläge mot Bayern München i den tyska cupfinalen. 25-åringen har dessutom gjort mål i de två senaste VM-kvalmatcherna för Österrike.

Men det här är bekanta namn för den inbitne i fotbolls-Europa. Min "svenskdödare" hittar jag uppe i anfallet i Österrikes 4-5-1-uppställning. 24-årige Philipp Hosiner. Austria Wiens anfallare har under våren tagit den ensamma rollen som spjutspets och har gjort det bra. Två mål, visserligen mot Färöarna, på tre landskamper har det blivit. 

"Granqvist är en säkerhetsrisk"

Det i sig är ingenting som skrämmer. 39 mål och elva assist på 46 matcher i Austria Wien gör det däremot. Faktum är att han har gjort fler mål än Zlatan IbrahimovicJonas Olsson och Andreas Granqvist har kanske fått oförtjänt mycket skit, de har ju tre nollor i rad nu. Men för mig är Granqvist en säkerhetsrisk – och positionsspelet har varit mer än bara tveksamt stundtals. Efter timmar på Youtube kan jag konstatera att Hosiners styrka är snabbheten kombinerat med en fin teknik. De flesta av hans mål gör han genom att dyka in i ytan bakom backlinjen – men han är också sylvass i en-mot-en-situationer. 

Landslaget måste spela på topp för att ens kunna plocka en poäng mot Österrike. Mittfältet måste ge understöd till backlinjen när Österrike maler på med sitt forcerande presspel. Vårt stora hopp är att samarbetet mellan Zlatan Ibrahimovic och Alexander Kacaniklic är lika välfungerande som mot Makedonien. Och att våra centrala mittfältare, visst chansar inte Hamrén med en adrenalinstinn Wernbloom i en så pass viktig match (?), lyckas ge oss andrum och vinner slaget på mitten.

Annars är jag rädd att det kan sluta med att de svenska barnen får ta ner sina Zlatan-posters på sin rum – precis som jag fick göra för 16 år sedan – och att vi äldre får ta fram Stroh-romen ur barskåpet på fredag kväll. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!