Söndag 18 Apr
Stockholm

Mellbergs kritik mot landslaget: "Svackorna har varit för djupa"

Olof Mellberg tycker att Sveriges spel har varit för ojämnt den senaste tiden.
1 av 6
Olof Mellberg tycker att Sveriges spel har varit för ojämnt den senaste tiden. Foto: Bildbyrån
36-åringen säger dock att det finns potential i laget.
2 av 6
36-åringen säger dock att det finns potential i laget. Foto: © Bildbyrån / Daniel Stiller / Bildbyrån
Erik Hamrén har haft problem att hitta den givna ersättaren till Mellberg.
3 av 6
Erik Hamrén har haft problem att hitta den givna ersättaren till Mellberg. Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
De som kommer starta mot Irland på fredag är antingen; Mikael Antonsson.
4 av 6
De som kommer starta mot Irland på fredag är antingen; Mikael Antonsson. Foto: © Bildbyrån / Marcus Ericsson
West Bromwich försvarare Jonas Olsson.
5 av 6
West Bromwich försvarare Jonas Olsson. Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Eller Nürnbergs Per Nilsson.
6 av 6
Eller Nürnbergs Per Nilsson. Foto: © BildbyrŒn / BILDBYRN

Det svenska fotbollslandslaget har fått kritik för sitt försvarsspel. Något som Sveriges kanske bäste försvarare under 2000-talet förstår:
– Vi har varit för ojämna, säger Olof Mellberg till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tabellen

Tyskland 22–7 16

Österrike 15–5 11

Sverige 11–7 11

Irland 12–10 11

Kazakstan 2–15 1

Färöarna 2–20 0

Efter EM 2012 beslutade Olof Mellberg, 36, att sluta spela i det svenska landslaget. Trots flera övertalningsförsök av förbundskaptenen Erik Hamrén har FC Köpenhamns försvarare varit bestämd – och har fortsatt tacka nej till landslaget. 

Men den gode Mellberg följer landslagets matcher hemma vid teven och har fortfarande god kontakt med Zlatan Ibrahimovic och landslagets player manager Marcus Allbäck. För Expressen berättar han bland annat att han kommer med tips om han ser att det är någonting som inte stämmer i det svenska försvarsspelet. Och att det har sett lite tveksamt ut håller 36-åringen med om.

"Svackorna har blivit för djupa"

– Man ser i vårt spel att det finns potential. Det kan gå väldigt bra i perioder, mot bra motstånd också, men svackorna har blivit för djupa och vi har varit för ojämna. Men det fanns mycket positivt i senaste matchen mot Norge. Vi hade kontroll på matchen, även defensivt. De får slumpmål som är onödiga utan att de skapar mycket chanser. Vi hade bra tempo i det offensiva spelet och passningsspelet. Vi hittade ytor. Backlinjen hittade mycket passningar till anfallare som kunde komma rättvända, säger han till Expressen. 

Hamrén har bytt mittbackspar flera gånger under både landskamper och VM-kvalmatcher. Oftast på grund av enskilda misstag. Det är lätt hänt att det blir så säger Mellberg.

"Små marginaler i landslaget"

– Men det är små marginaler i landslaget. Det är få landskamper på ett år. Det är mycket press vid fåtal tillfällen och då gäller det att prestera och vara på topp. Gör man ett par misstag och släpper in några billiga mål är det svårt att ha en bra landslagssäsong. Därför är det viktigt att minimera misstagen. Kvalmatcherna påminner mer om hur det är att spela i en toppklubb i Europa. Det är klart man vill dominera också, vinna dueller, men det bygger också på att minimera misstag, säger han till Expressen.

På fredag möter Sverige Irland i en mycket viktig VM-kvalmatch. Det gäller att Erik Hamrén får ordning på sitt försvarsspel tills dess. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela