Lördag 17 Apr
Stockholm

Landslagshjältarna: Så går det mot Irland

De flesta landslagshjältarna tror på svensk seger i kväll mot Irland.
1 av 12
De flesta landslagshjältarna tror på svensk seger i kväll mot Irland. Foto: Bildbyrån
Sveriges meste landslagsman Thomas Ravelli tror på svensk seger i kvällens match mot Irland för Sverige.
2 av 12
Sveriges meste landslagsman Thomas Ravelli tror på svensk seger i kvällens match mot Irland för Sverige. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
Niclas Alexandersson tippar att det slutar 1–1 och att Sverige går till playoff.
3 av 12
Niclas Alexandersson tippar att det slutar 1–1 och att Sverige går till playoff. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
Teddy Lucic är den ende tillfrågade som tror att Sverige förlorar mot Irland – om inte Anders Svensson startar – då tror han på seger.
4 av 12
Teddy Lucic är den ende tillfrågade som tror att Sverige förlorar mot Irland – om inte Anders Svensson startar – då tror han på seger. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
Kennet Andersson, som gjorde 31 mål i landslagströjan, tror på en svensk 2–1-seger.
5 av 12
Kennet Andersson, som gjorde 31 mål i landslagströjan, tror på en svensk 2–1-seger. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Stefan Schwarz tycker att Sverige har ett bättre lag och om bara Sverige visar samma "kraft och hjärta" som Irland vinner man.
6 av 12
Stefan Schwarz tycker att Sverige har ett bättre lag och om bara Sverige visar samma "kraft och hjärta" som Irland vinner man. Foto: © BildbyrŒn / Henrik Bjšrnsson
Glenn Hysén är "obotlig optimist", som han beskriver sig själv, och tror på 1–0 till Sverige.
7 av 12
Glenn Hysén är "obotlig optimist", som han beskriver sig själv, och tror på 1–0 till Sverige. Foto: Bildbyrån
Pär Zetterberg, som spelade totalt 30 landskamper för Sverige, tippar på oavgjort 1–1. Vid förlust kommer Sverige inte att gå till VM hälsar han.
8 av 12
Pär Zetterberg, som spelade totalt 30 landskamper för Sverige, tippar på oavgjort 1–1. Vid förlust kommer Sverige inte att gå till VM hälsar han. Foto: Tobias Röstlund/SCANPIX
Rami Shaaban hoppas på seger men tror på oavgjort, 2–2.
9 av 12
Rami Shaaban hoppas på seger men tror på oavgjort, 2–2. Foto: MARCUS ERICSSON/Bildbyrån / Marcus Ericsson
Yksel Osmanovski tippar på en svensk 2–1-seger.
10 av 12
Yksel Osmanovski tippar på en svensk 2–1-seger. Foto: Niklas Larsson/BILDBYRÅN
Pontus Farnerud, som har spelat elva landskamper för Sverige, tror på 1–1 men att Sverige inte tar sig till VM.
11 av 12
Pontus Farnerud, som har spelat elva landskamper för Sverige, tror på 1–1 men att Sverige inte tar sig till VM. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX
Fredrik Söderström tror både att Sverige vinner med 2–1 och tar sig till VM i Brasilien.
12 av 12
Fredrik Söderström tror både att Sverige vinner med 2–1 och tar sig till VM i Brasilien. Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX

Vinner Sverige mot Irland? Ja. Tar landslaget sig till VM i Brasilien 2014? Nja. Det är elva tidigare landslagsspelares svar i en stor enkät som Nyheter24 har gjort:
– Det kommer att bli ett världskrig där ute mot Irland, säger Glenn Hysén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sveriges startelva

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Mikael Antonsson, Per Nilsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Anders Svensson, Alexander Kacaniklic – Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander. 

Tabellen

Tyskland 22–7 16

Österrike 15–5 11

Sverige 11–7 11

Irland 12–10 11

Kazakstan 2–15 1

Färöarna 2–20 0

Irländarna är rädda för Zlatan Ibrahimovic. Svenskarna är rädda för sitt eget försvarsspel och den galna bortapubliken på Aviva Stadium. Det enda man med säkerhet vet är att kvällens kamp mellan Irland och Sverige är oerhört viktig inför avslutningen av VM-kvalet.

Något som även flera tidigare landslagshjältar håller med om. Stefan Schwarz, som har spelat 69 landskamper för Sverige och var en viktig kugge när Tommy Svenssons landslag tog VM-brons 1994, påtalar vikten av att Sverige måste visa samma "kraft och hjärta som Irland", för att vinna matchen.

"Måste spela med lika mycket hjärta som irländarna"

"Kämpar vi lika mycket och spelar lika mycket med hjärtat som irländarna så kommer vi ha något extra i vår favör...mer kvalitet", hälsar han via sms till Nyheter24.

Glenn Hysén är inne på samma linje som Schwarz.

– Normalt sett är Sverige bättre än Irland men irländarna har kämparandan i blodet. De är vana vid att kämpa. De flesta i deras lag spelar i Premier League-lag som måste kriga för att hålla sig kvar i ligan varje säsong. De är ju vana vid det, de är ju inga större fotbollspelare, men de är krigare, säger han.

Den gamle landslagsbacken "vägrar tippa emot Sverige" och tror på en 1–0-seger men varnar samtidigt för att lyssna på honom alltför mycket.

– Jag har ju inte haft ett rätt sedan 1964 så, skrattar han.

"Zlatan i all ära men..."

Det som oroar 53-åringen är Sveriges "jävligt dåliga försvarsspel" och bristen på svenska spelare som är redo att leda sitt landslag.

– Vi saknar en ledare på planen. Zlatan i all ära, men han är ju anfallare. Man behöver någon mittback eller innermittfältare, som har hela planen framför sig, som styr upp. Zlatan leder med sina kunskaper men hur ska han kunna styra hela laget, frågar han sig och fortsätter:

– Det är en Mellberg-typ som saknas. Jonas Olsson har ju det i sig, det visar han ju varje helg i West Bromwich, men han får inte till det i landslaget. 

Men Hysén är trots allt optimistisk – och vet vad som krävs för att Sverige ska ta tre poäng mot Irland i kväll.

"Vi vinner om Anders Svensson startar"

– Det kommer att bli ett världskrig där ute mot Irland. Det gäller att kriga och att inte vara rädd för att sätta in fötterna, då vinner vi.

Av elva för detta landslagsspelare är det bara en som tror att Sverige förlorar i kväll. Men Teddy Lucic, som har varit uttagen i fem mästerskap för Sverige, garderar sig när han tippar kvällens slutresultat.

"Jag tror det kan bli tufft borta mot dem. Irland måste vinna för att ha chans att gå vidare. Anar en knapp förlust. 1–2? Kanske att jag ändrar mig om Anders Svensson startar, då knapp vinst. 2–1", skriver han i ett sms till Nyheter24 och förtydligar vad han menar:

"Det jag menar med Anders är att han är en av få som vågar hämta boll och lugna ner spelet oftast. Som det har varit i många matcher så har mittfältarna vänt ryggen till spelet och backlinjen har tvingats söka längre och svårare spel, vilket de och laget tyvärr inte har klarat av. Och Hamrén har ju sagt att Anders inte orkar 90 minuter, så han lär väl inte starta i dag heller", skriver han.

Men Lucic gissade fel för Svensson startar mot Irland i kvällens match  – betyder det att det blir en svensk seger?

Fråga 1: Hur tror du att det går för Sverige mot Irland (och resultatet)?

Fråga 2: Går Sverige till VM i Brasilien 2014?

Thomas Ravelli, 143 matcher. 

1. Sverige vinner med 2–1.

2. Om vi vinner de 2 bortamatcherna så tar vi oss till Brasilien, annars inte!

Niclas Alexandersson, 109 matcher, sju mål.

1. Tror det blir 1–1.

2. Sverige blir tvåa i gruppen och går till playoff. Med rätt lottning och bra form där finns chansen till Brasilien.

Teddy Lucic, 86 matcher.

1. Jag tror det kan bli tufft borta mot dem. Irland måste vinna för att ha chans att gå vidare. Anar en knapp förlust. 1–2? Kanske att jag ändrar mig om Anders Svensson startar, då knapp vinst. 2–1.

2. Om Sverige plockar poäng i morgon så tror jag att de kan gå vidare. Tycker att Sverige har det bästa matchschemat av de som slåss om andraplatsen. Hemmamatcher de sista två omgångarna kan vara avgörande.

Kennet Andersson, 83 landskamper, 31 mål.

1. Bra, 2–1 till Sverige.

2. Ja.

Stefan Schwarz, 69 matcher, sex mål.

1. Hoppas på vinst så klart, Irland är mycket kraft och hjärta, Sverige har ett lag med fler och större kvaliteter. Kämpar vi lika mycket och spelar lika mycket med hjärtat som irländarna så kommer vi att ha något extra i vår favör...mer kvalitet!

2. För att kvalificera sig för ett mästerskap så måste man kunna föra matcher...men också...how to know to suffer!! Bra lag kan det också utan att det blir panik i bygget! Vi (Sverige) har en höst med utmaningar. Lycka till Sverige!!!

Glenn Hysén, 68 matcher, sju mål. 

1. Jag är en obotligt optimist så jag tror att vi vinner. Jag vägrar att tippa emot Sverige, det känns inte rätt helt enkelt. 1–0. Men jag har inte haft ett rätt sedan 1964 så, haha. Det vore tråkigt att svara Zlatan som målskytt så antingen att vi gör mål vid någon fast situation eller att Elmander rusar in någon boll.

2. Jag tror att vi måste vinna mot Irland och de andra två matcherna efter för att gå vidare. Vi fick en gratispoäng mot Tyskland men kan nog glömma bort den matchen den här gången. 

Pär Zetterberg, 30 matcher, 6 mål.

1. 1–1.

2. Om vi förlorar mot Irland så är det nog kört, oavgjort eller seger då blir det VM.

Rami Shaaban, 16 matcher. 

1. Hjärtat säger vinst, men hjärnan säger kryss. Jag hoppas att Sverige vinner men tror det blir kryss, 2–2.

2. Bra fråga, hoppas det. Jag tror det blir jäkligt svårt. Jag tror tyvärr att vi kan bli sämsta tvåan, det är där den stora risken ligger. 

Yksel Osmanovski, 15 matcher, två mål.

1. Sverige vinner med 2–1.

2. Tar sig vidare till playoff. Men tror ej Sverige tar sig vidare till VM.

Pontus Farnerud, elva matcher.

1. Tror att det blir oavgjort och att chansen lever kvar. 1–1.

2. Nej tyvärr. Har inte varit tillräckligt bra i kvalet.

Fredrik Söderström, fem matcher. 

1. Jag hoppas på 1–2 till Sverige.

2. Ja.

Kommentera
Kopiera länk
Dela