Anders Svensson berättar att han fortfarande blir nervös inför viktiga matcher – men att han "kanaliserar" nervositeten bättre nu än när han var yngre.
1 av 4
Anders Svensson berättar att han fortfarande blir nervös inför viktiga matcher – men att han "kanaliserar" nervositeten bättre nu än när han var yngre. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
Svensson tros starta tillsammans med Rasmus Elm på innermittfältet.
2 av 4
Svensson tros starta tillsammans med Rasmus Elm på innermittfältet. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
37-åringen har gått från "en bra inhoppare" till ordinarie i Erik Hamréns startelva under året.
3 av 4
37-åringen har gått från "en bra inhoppare" till ordinarie i Erik Hamréns startelva under året. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
Kommer Sveriges meste landslagsman att leda laget mot playoff i kväll mot Österrike?
4 av 4
Kommer Sveriges meste landslagsman att leda laget mot playoff i kväll mot Österrike? - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON

Meste landslagsmannen "lite nervös" inför i kväll

Anders Svensson har hunnit med 144 landskamper för Sverige. Trots det känner sig 37-åringen lite skakig inför ödesmatchen mot Österrike:– Lite nervositet, absolut.


Framtiden i landslaget

37-årige Anders Svensson är inte för evigt ung, även om det kan tyckas så med tanke på hans prestationer på planen. Själv vill han dock inte fundera på om när han slutar i landslaget – även om Sverige missar en VM-plats.

– Jag vill inte ens tänka på det. För att inte tappa fokus, säger han och fortsätter:

– Jag tänker inte så. Jag ser på min framtid till i morgon (läs: i dag) bara, och tisdag också förhoppningsvis. Men jag tänker inte så långt fram. Jag vill gärna åka med till Brasilien nästa år, det är det som finns i huvudet. 

Fem mästerskap har Anders Svensson hunnit med under sin rekordlånga karriär i landslaget. Vi minns alla hans första mästerskap i Japan och Sydkorea. Det när han först satte en magisk frispark mot Argentina och sedan vara centimetrar från att ta Sverige till kvartsfinal med en helikopterfint. 

Det är elva år sedan nu. I VM-kvalmatchen mot Kazakstan gick han förbi Thomas Ravellis "omöjliga" rekord i antal landskamper för Sverige. Men trots det berättar han att det kan pirra lite i magen inför viktiga matcher som fredagens mot Österrike

"Nervositeten ger energi"

– Så där lite lagom, ja absolut, säger han och fortsätter:

– Nervositeten när det är såna här stora matcher finns ju alltid men sen kan man kanalisera den på rätt sätt kanske så att det ger energi. Lite nervositet, absolut. Det känns redan nu mer än vad det gör de andra samlingarna. 

Han tror dock inte att hans landslagskamrater – som har betydligt mindre erfarenhet av såna här matcher – kommer vara tagna av stundens allvar.

– Nja, jag vet inte. Jag tycker ju att alla som spelar ute i Europa spelar ju såna här matcher, kanske viktigare matcher med sina klubblag än vad jag gör. De flesta har varit med om såna här matcher. Många var ju med förra kvalet mot Finland och Holland och det krävdes rätt många poäng även där, så det finns ganska mycket erfarenhet. Sen är det klart att det kan påpekas i och med att jag är 15, 16 år äldre än alla andra, skrattar han. 

"De unga håller inte länge"

Trots betydelsen och vikten av matchen behåller Svensson glimten i ögat.

– Alla har ju förväntningar, det har ju ni men även vi också naturligtvis. Ni kan ju få uppleva och följa ett VM till, det är vissa som kanske inte får det. Nu tänker jag inte på mig men på de andra unga, de håller ju inte så länge.

Drömmen för 37-åringen är att få uppleva samma glädjerus som efter segern mot Holland i det senaste EM-kvalet. 

– Man har ju de bilderna liksom. Hollandsmatchen är ju inte så långt borta så det är klart att de känslorna i, kring och efter matchen finns kvar och är något som man gärna vill uppleva igen. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!