De gamla landslagsprofilerna tippar utgången av ödeskvalet.
1 av 4
De gamla landslagsprofilerna tippar utgången av ödeskvalet. - Foto: Bildbyrån
Glenn Hysén är alltid frispråkig.
2 av 4
Glenn Hysén är alltid frispråkig. - Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån
VM-94 var ett tag sedan nu.
3 av 4
VM-94 var ett tag sedan nu. - Foto: Bildbyrån
Teddy Lucic på sin tid i landslaget.
4 av 4
Teddy Lucic på sin tid i landslaget. - Foto: Lennart MŒånsson / Bildbyrån

Landslagshjältarna: Vi vinner mot Österrike

Seger mot Österrike och Sverige är klara för playoff till VM. Våra tidigare landslagshjältar som Teddy Lucic, Niclas Alexandersson och Thomas Ravelli tror på sitt land i den heta bataljen. –Vi vinner med 2–1 eller med 3–2.


Sveriges startelva

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Mikael Antonsson, Per Nilsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Rasmus Elm, Anders Svensson, Alexander Kacaniklic – Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander.

Tabellen

Tyskland 28–7 22

Sverige 14–8 17

Österrike 16–8 14

Irland 13–13 11

Kazakstan 4–17 4

Färöarna 3–25 0

Sverige spelar under fredagskvällen ödeskval hemma på Friends Arena mot Österrike. Det är vinna eller försvinna för österrikarna och för Sverige kan ett kryss räcka långt. Matcher betyder extremt mycket och en seger för de blågula skulle innebära att vi är klara för playoff till VM i Brasilien nästa sommar. 

Många är överens om att det kommer bli en oerhört jämn match och den stora frågan inför matchen har varit vilka som ska spela som mittbackar och innermittfältare. De flesta av våra tidigare landslagsprofiler ville se Anders Svensson och Kim Källström från start – förutom Glenn Hysén som tycker att göteborgaren Pontus Wernbloom ska få chansen. Men nu är det klart att förbundskaptenen Erik Hamrén väljer Rasmus Elm istället.

Tycker att Wernbloom ska spela

– Anders Svensson är given och han är riktigt jäkla bra fortfarande. Sen tycker jag att Pontus Wernbloom ska spela med honom. Jag älskar honom och han är en spelare som kommer in mycket bakifrån till straffområdet. Han gjorde det dock mer för några år sedan, och blivit mer defensiv nu i Ryssland, säger den gamle landslagsbacken till Nyheter24.

Han tror dock att Erik Hamrén väljer bort Wernbloom och spelar Rasmus Elm jämte Svensson istället.

– Vi skulle behöva Wernbloom för han kämpar och sliter hela tiden. Men Hamrén gillar Elm så han kommer nog starta.

"Jag fattar ingenting om Kim spelar"

Göteborgaren tycker det vore väldigt konstigt om Kim Källström spelar då han var petad mot Norge.

– Jag fattar ingenting om Kim spelar. Han är jäkligt bra och jag gillar honom, men vad tusan det vore väldigt märkligt om han få spela nu då han var petad. Varför ska han spela nu när det gäller något när han inte ens fick vara med i en meningslös träningsmatch?

Annars tycker Liverpool-legendaren att startelvan är rätt given och anfallet kan inte ens Hysén säga något emot trots att hans son Tobias Hysén är med i truppen.

"Då hade jag skitit ner mig av nervositet"

– Zlatan och Johan Elmander är givna såklart och de borde vara ännu bättre ihop än vad de är. Tobbe får komma in sista tjugo och sätta dit någon boll istället. Det är tur att han är anfallare för annars hade man varit för nervös. Missar han någon målchans är det inte så farligt, men tänk om han varit målvakt eller försvarare och gjort något misstag. Då hade jag skitit ner mig av nervositet, skrattar han.

Hysén vet vad han vill se från Sverige i ödesmatchen.

– Vi ska föra spelet och inte lägga oss på kontringar. Det är hemmaplan med publiken i ryggen och vi ska bara vinna mot Österrike. Även om de har varit bra så är vi egentligen ett bättre lag än dem. Jag tror vi håller nollan och vinner med 2–0.

1. Vilka vill du se som mittbackar och innermittfältare mot Österrike?

2. Hur går det för Sverige mot Österrike?

Niclas Alexandersson, 109 matcher, sju mål.

1. Har svårt att ha synpunkter på vilka som ska spela utan att ha insyn inifrån gruppen. Utifrån sett säger jag: behåll mittbacksparet från förra matchen och på mitten Anders och Kim.

2. Sverige vänder 0–1 till 2–1.

Rami Shaaban, 16 matcher.

1. Jag tycker att man har samma mittbackar som i förra samlingen. Byter inte ett vinnande lag.

2. Jag tror vi kryssar de två sista matcherna och går till playoff.

Teddy Lucic, 86 matcher.

1. Har inga speciella mittbackar jag vill se ihop, tycker de vi har e likvärdiga. Mittfältare finns väl bara två i dagsläget: Kim & Anders. 

2. Jag tror Sverige kan vinna med två eller tre mål med tanke på att Österrikes bortafacit är iskallt. 3–1?

Glenn Hysén, 68 matcher, sju mål.

1. Jag vill se samma mittbackar som senast. Jonas Olsson har gjort det jäkligt bra i England och jag har sett honom mycket. Men just nu verkar det inte funka i landslaget på samma sätt och då ska han inte spela. På mittfältet vill jag se Svensson och Wernbloom.

2. Vi vinner med 2–0. Zlatan gör minst ett av målen.

Fredrik Söderström, fem matcher. 

1. Tycker dom skall köra med samma mittbackar som sist och Svensson och Källström som mittfältare

2. Sverige vinner med 2–1.

Pontus Farnerud, elva matcher.

1. Mittbackar: Anton och Per Nilsson. Två vinster sist! Mittfältare: Anders och Kim. Anders var bra sist och Kim har kvalitet. Dom känner varandra väldigt bra.

2. 2–0.

Thomas Ravelli, 143 matcher.

1. Antonsson/Nilsson, de har varit med och vunnit de senaste matcherna samt att de kompletterar varandra på ett bra sätt. Svensson/Källström, i dessa viktiga matcher slår rutin och erfarenhet ungdomlig entusiasm. 

2. Vi vinner med 2–1 eller med 3–2.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

1 timme sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

1 timme sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

3 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

3 timmar sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.