Zlatan Ibrahimovic och Mesut Özil är klara för VM. För Nicklas Bendtners Danmark ser det dock tuffare ut att komma till Brasilien nästa år.
1 av 5
Zlatan Ibrahimovic och Mesut Özil är klara för VM. För Nicklas Bendtners Danmark ser det dock tuffare ut att komma till Brasilien nästa år. - Foto: Bildbyrån
Andrea Pirlo har tagit sitt Italien till ytterligare ett VM.
2 av 5
Andrea Pirlo har tagit sitt Italien till ytterligare ett VM. - Foto: Bildbyrån / RICHIARDI FOTOCRONACHE
Andres Iniesta en lysande stjärna i Spanien.
3 av 5
Andres Iniesta en lysande stjärna i Spanien. - Foto: BildbyrŒån
Arjen Robben och Rafael van der Vaart i Holland har haft all anledning att se glada ut i VM-kvalet.
4 av 5
Arjen Robben och Rafael van der Vaart i Holland har haft all anledning att se glada ut i VM-kvalet. - Foto: BildbyrΌn / Stanley Gontha
Cristiano Ronaldo firar ett mål med några lagkamrater.
5 av 5
Cristiano Ronaldo firar ett mål med några lagkamrater. - Foto: BildbyrŒån / Action Images

Här är förutsättningarna i VM-kvalet – i alla grupper

Sverige är redan är klart för playoff till VM. Men hur ser läget och förutsättningarna egentligen ut i de andra VM-kval grupperna inför den sista omgången? Vi har tittat närmare på det och ger er svaret.



I grupp A har det egentligen aldrig varit något snack och det är redan klart inför den sista omgången. Belgien går i överlägsen stil till VM och de har ett otroligt spännande lag, en outsider till att vinna hela VM nästa år. Kroatien går till playoff och blir en svår nöt för vilket lag som helst att knäcka där. Dock kan de, om resultaten vill sig illa, bli sämsta tvåa. Men då krävs det att Makedonien går förbi Skottland och Wales i botten samtidigt som andra resultat går emot Kroatien. 


Italien joggade väntat hem den här gruppen. De är inte kända för att förta sig i kvalen och de imponerar inte särskilt mycket. Men de tar sina segrar när de behöver det och nollan i förlustkolumnen vittnar om att de är otroligt starka. Kampen om andraplatsen slåss faktiskt resterande lag om förutom Malta och vårt kära grannland Danmark möter just önationen i den avslutande matchen. Dock tyder det mesta på att hur det än går i den här gruppen så kommer inget lag gå till playoff. Det finns nio kvalgrupper, men bara åtta går till playoff. De som blir tvåa i den här gruppen missar det troligtvis om inte både Turkiet och Rumänien totalt havererar i sista matcherna mot Holland respektive Estland. 


I vår grupp är allt klart. Tyskland har gått rent rakt igenom förutom den svenska bragden i Berlin och det känns som vi behöver något liknande nu fast i Stockholm. Sverige säkrade en playoff-plats efter vinsten mot Österrike i fredags och är faktiskt det enda landet inför sista omgången som har gjort det. Det vi nu spelar om mot Tyskland är att bli seedade inför just playoff-spelet så matchen betyder en hel del.


Likt de andra stornationerna har Holland lekt hem den här gruppen. De har varit totalt överlägsna och har den bästa målskillnaden av alla lag i kvalet inför den sista omgången. De vann till exempel med hela 8–1 mot Ungern senast. Men kampen om playoff-platsen är stenhård. Tre lag (!) kan ta den och alla spelar på hemmaplan på tisdagen. Turkiet möter Holland, Rumänien möter Estland och Ungern möter Andorra. Tuffast på förhand ser det ut att bli för turkarna men vi vet också vad de kan prestera inför sina fanatiska supportrar. Spännande!


Lars Lagerbäcks grupp och han är på väg att ta Island till en playoff-plats. Vem trodde det innan kvalets början? Schweiz är redan klara och möter Slovenien hemma. De kan därmed hjälpa Island vidare. Men Lagerbäcks gäng har allt i egna händer i derbymatchen borta mot Norge. Norge som inte har någonting att spela för. Matchen i matchen är mellan de gamla vännerna Lagerbäck och Per-Mathias Högmo


I den här gruppen är allt mer eller mindre klart. Ryssland har Azerbajdzjan på bortaplan och Portugal möter Luxemburg hemma. För att Ryssland ska förlora sin direktplats måste de torska och Portugal vinna med några mål, konstigare saker har väl hänt förstås men det är väl knappast sannolikt. Det finns inget lag som hotar bakifrån utan allt handlar om de två.  


Kanske den mest spännande upplösningen hittar vi i grupp G. Grekland och Bosnien/Hercegovina står på lika många poäng inför avgörandet. Grekland möter Liechtenstein hemma och Bosnien ställs mot Litauen på bortaplan. Vinner båda lagen går Bosnien vidare då de har solklart bättre målskillnad än grekerna och hittills gjort hela 29 mål. Grekland har tagit 22 poäng på nio matcher, men har bara gjort tio mål, ett riktigt starkt facit eller svagt om man så vill.


Här är det också upplagt för drama. England möter Polen på hemmaplan och har allt i egna händer. Ukraina som jagar tätt bakom möter San Marino på bortaplan och kommer vinna med 99 procents säkerhet om inte en av tidernas skrällar inträffar. San Marino jublade ju som om de hade tagit VM-guld när de gjorde mål mot Polen tidigare i kvalspelet, trots att de förlorade med 1–3. Montenegro har fortfarande en teoretisk chans att gå vidare, men måste själva vinna med ett antal bollar samtidigt som Ukraina förlorar. Gör England sitt jobb mot ett redan avsågat Polen så går de vidare till VM.


Här är allt nästan avgjort. Spanien möter Georgien hemma och Frankrike spelar mot Finland hemma i Paris. En poäng räcker för att de regerande världsmästarna ska ta direktplatsen. Frankrike är redan klara för playoff då det är ett färre lag i den här gruppen mot övriga plus att de har rankingpoängen på sin sida.

Lagen som kan spela playoff är:

Kroatien, Bulgarien, Danmark, Armenien, Turkiet, Rumänien, Ungern, Island, Slovenien, Portugal, Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Grekland, England, Ukraina, Montenegro, Spanien och Frankrike.

Tabellen till playoff innan matcherna:

1. Grekland, 19 poäng, 9–4

2. Portugal, 15 poäng, 15–8

3. Ukraina, 15 poäng, 11–4

4. Frankrike, 14 poäng, 12–6

5. Sverige, 14 poäng, 12–8

6. Island, 13 poäng, 14–13

7. Kroatien, 11 poäng, 9–6

8. Turkiet, 10 poäng, 9–7

---

9. Bulgarien, 7 poäng, 6–7

Grupperna och grafiken kommer ifrån vm-fotboll.se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!