Tisdag 18 Jan
Stockholm

"Svenska mittbackarna ska skyddas – som i schack"

Erik Hamrén hat haft några hektiska dagar.
1 av 4
Erik Hamrén hat haft några hektiska dagar. Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
Erik Hamrén är van vid presskonferenser.
2 av 4
Erik Hamrén är van vid presskonferenser. Foto: Anders Wiklund / TT / Scanpix
Förbundskaptenen firar ett mål.
3 av 4
Förbundskaptenen firar ett mål. Foto: Jonas Ekströmer / TT / Scanpix
Erik Hamrén.
4 av 4
Erik Hamrén. Foto: © Bildbyrån / JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Sverige förlorade under tisdagen mot Tyskland med hela 3–5. Under onsdagen höll Erik Hamrén presskonferens där han pratade om mittbackarnas misstag – och jämförde försvarsspel med schack.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lottningen till playoff

Som läget ser ut nu kan Sverige ställas mot Portugal, Grekland, Ukraina och Kroatien i playoff-spelet som spelas 15 och 19 november. Under torsdagen kommer FIFA:s världsranking att uppdateras vilket då fastställer seedningen. På måndag lottas vilka lag som ställs mot vilka.

De andra lagen som ska spela playoff är Frankrike, Island och Rumänien. 

– Mittbackarna har ett väldigt, väldigt tufft jobb. Det är därför de måste skyddas. Det är lite som i schack. Jag vet egentligen inte mycket om schack men jag antar att man ska skydda kungen och drottningen så mycket som möjligt där. Det är samma här, vi måste hjälpa backlinjen att få mindre tryck på sig från mittfältet också. Möter man ett bra lag sätter de enorm press och gör man minsta fel straffar de en. Vi gjorde det bra i första halvlek men det tar också på krafterna. Det ser vi andra halvlek när mittbackarna inte får samma hjälp.

"Får inte göra de misstagen"

Förbundskaptenen Erik Hamrén fortsätter med att ge sin syn på Per Nilsson och Mikael Antonssons individuella misstag – som ledde till Tysklands 3–2 och 4–2-mål.

– Det första är ett felbeslut, men det får vi också leva med. Andra får Anton en passning som kanske är svår att rensa på också. Men jag tycker inte vi ska haka på de detaljerna. Ska man vinna mot ett sådant här lag får man inte göra de misstagen, det vet vi om.

Hamrén har tidigare varit känd för att vara hård kring enskilda misstag. Exempelvis Andreas Granqvist, Jonas Olsson och Behrang Safari har fått lämna startelvan efter missar – men Hamrén håller inte med om att det är misstagen som ligger till grund för det.

"En myt"

– Varför jag bytte ut Jonas Olsson och Andreas Granqvist hade att göra med att jag inte var nöjd med hur vi fick till får defensiv. Det finns en myt att om man gör ett misstag åker man ut. Det handlar inte om det. Det får man acceptera. Annars hade fler åkt ut, Mikael Lustig gjorde ett misstag i tillbakanicken mot Irland. Misstag måste man får göra, det tillhör spelet.

Många har varit slitna och haft skador och sjukdomar nu. Finns de problemen med tät matchning?

– Det var tveksamheter på Johan Elmander och Andreas Isaksson inför Tysklands matchen. Jag tar beslutet men är en spelare tveksam har jag aldrig sagt att de ska spela. Svarar en spelare att han är osäker om det kommer hålla då tar jag in det i min bedömning om han ska spela eller inte.

Trots tveksamheterna i mittlåset tänker inte Hamrén ta någon kontakt med Olof Mellberg som spelar i FC Köpenhamn för tillfället.

– Nej, jag har sagt tidigare att jag avskrivit det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela