Jens Lindqvist tror att Sverige har en chans mot Portugal, men då krävs
Jens Lindqvist tror att Sverige har en chans mot Portugal, men då krävs - Foto: Nyheter24

Sveriges hopp i VM-kvalet: "Snöblandat regn och drivis"

Tre plusgrader, snöblandat regn och drivis. Det är förutsättningarna som behövs för att ta Sverige till VM, enligt Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter.

Cristiano Ronaldo mot Mikael Lustig. Joao Moutinho mot Rasmus Elm. Helder Postiga mot Mikael Antonsson. Nej, det blev inte riktigt som vi hade hoppats det här. I två direkt avgörande matcher ställs vi alltså mot världsnationen Portugal. Samma land som slog ut Holland i EM 2012 och sedan åkte ur på straffar mot de regerande EM- och VM-segrarna Spanien i samma turnering.

– Det är skit, summerade vår meste landslagsman någonsin Anders Svensson lottningen. 

Han har rätt Anders; det är skit. Det är rent utsagt förjävligt. Men det är inte kört. Hade vi haft Lars Lagerbäck kvar som förbundskapten hade jag till och med jublat över lottningen. Han levde efter den där klyschan där svenskar spelar bäst när ingen förväntar sig det, om ni minns? 

Problemet är bara det att Erik Hamrén inte har cynism att plocka ner från sin utvalda kryddhylla. Det faller honom helt enkelt inte i smaken.

Inför Tysklandsmatchen på Friends Arena fokuserade förbundskaptenen på Sveriges sista 30 minuter i mirakelmatchen på Olympiastadion. Inte de 60 minuter där Sverige var totalt utspelat och släppte in fyra mål alltså. 

Naivt menar vissa. Ett smart psykologiskt drag menar andra. Men ett par dagar efteråt nätade vi visserligen tre gånger bakom världsmålvakten Manuel Neuer. Men vi fick också hämta bollen ur eget nät fem gånger efter flera individuella misstag i försvarsspelet. 

Det håller inte mot världens kanske mångfacetterade fotbollsspelare Cristiano Ronaldo tillsammans med ett entourage av tekniskt skickliga spelare.

Nej, förutom ett fungerande försvarsspel finns det tre punkter jag sätter mitt hopp till för att få uppleva VM-slutspelet 2014; FIFA tillsammans med en tidig svensk vinter, Zlatan och en fradgatuggande Pepe. 

* Sverige avslutar playoff-matcherna på Friends Arena den 19 november. Med ett okej bortaresultat i Lissabon i ryggen hoppas jag att FIFA tar det förrädiska beslutet att matchen ska spelas med öppet tak på nationalarenan. Gör de det hoppas jag på snöblandat regn och drivis. Vi får se om en frusen Ronaldo, som under EM, ens kan byta frisyr i halvtid. Om inte får gärna Pontus Wernbloom komma in och göra det åt honom.

* Zlatan, behöver jag skriva mer? Nej, men det gör jag ändå. Det är såna här matcher som får vår ende världsstjärna att ta sig upp ur sängen för att träna varje dag. Han kanske inte är en bättre spelare än Ronaldo, men han har blivit en större ledare för sitt landslag. Det har vi Hamrén att tacka för.

* Portugal har en världsklassförsvarare i Pepe. Men han är också berömd för sina oslipade tacklingar och sina oförutsägbara utbrott. Vässa dobbarna, träna in tjuvknepen och få Real Madrid-försvararen ur balans – då kan vi får spela powerplay (det hade Neuer tyckt om) om mindre än en månad. 

Det lär vi behöva. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

Ryska fäktare nobbar OS-kval

3 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

3 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.