- Foto: Nyheter24

JVM-guld i hockey är en piss i havet jämfört med U17-bronset

U17-landslaget tog ett bragdartat brons i VM. Hur stort är det i jämförelse med juniorkronornas VM-guld 2012? Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist ger dig svaret.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

Ledda av Roland Larsson har det svenska U17-landslaget stått för en bragd i Förenade Arabemiraten. Det står klart. Valmir Berisha (som leder skytteligan i skrivande stund), Gustav Engvall, Elias Andersson, Linus Wahlqvist och alla de andra har lyckats med något som inget annat svenskt pojklandslag har gjort någonsin – tagit en medalj i ett VM. 

Hur stort ska vi ranka ett svenskt brons i ett U17-VM? Det är en fråga många ställer sig just nu. Svaret är självklart. Högt, oerhört högt. Jag vill inte jämföra junioridrott med senioridrott. Det är två olika världar, två olika sporter, men det ÄR svensk herrfotbolls största framgång sedan det kultförklarade bronset i VM 1994. 

Jag tillhör en av alla dem som ansluter till masspsykosen under jul och nyår. Då när juniorkronorna slåss för medalj i hockeyns junior-VM. Naiviteten, lekfullheten och farten är uppfriskande. I mina ögon är det bara en OS-turnering och ett SM-guld för Brynäs som slår det i hockeyns värld. 

Men om vi ska vara ärliga här. Det är en piss i havet, en fis i rymden; inte i närheten av det Rolands bronspojkar har gjort de senaste veckorna. Inom ishockeyn finns runt 20 miljoner aktiva utövare världen över. Inom fotbollen snuddar siffran 300 miljoner – och lägg där till ett stort mörkertal. Det är inte svårare än så.

Därför blir jämförelsen skev. Inte rättvis. Men ibland – rätt ofta nuförtiden även utanför idrottens arena – kan vi i Sverige behöva en ögonöppnare. JVM-laget som tog guld 2012 firades i Kungsträdgården, fick träffa kungafamiljen och blev nominerade till Årets lag på Idrottsgalan 2013. U17-landslaget i Abu Dhabi lär få vara glada över ett tidningsuppslag, en klapp på axeln och ett lycka till i fortsättningen. 

Det gör mig lite sorgsen en glädjens dag som denna. 

VM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.