En spik och ett frågetecken

Kvartsfinal för guldtippade Ryssland.


I dag onsdag inleds slutspelet i årets ishockey-VM med två kvartsfinaler.

Först ut är favorittippade Ryssland i ett möte med lillebror Vitryssland. Storebror vann sin grupp och lillebror kom fyra i sin.

Ryssland har gjort 32 mål på sex matcher. Det ger ett snitt på över fem mål per match. Vad som ligger bakom detta är att alla femmor i Ryssland är skickliga nog att producera för laget. Man förlitar sig inte bara på några toppspelare.

NHL-spelaren Ilja Kovaltjuk leder den ryska poängligan med tre mål och tio poäng. Ryssland gör också mål i powerplay, och spelar ett effektivt boxplay. Man kan inte säga annat än att det luktar guld om Ryssland.

Vitrysslands största hockeytriumf kom i OS i Salt Lake City 2002. Vi minns fortfarande pucken som seglar in bakom en hoppande Salo i målet. Tack vare denna förnedring slog laget ut Sverige i kvartsfinalen och slutade fyra. Att Ryssland skulle göra något liknande tycks otroligt.

Största profilen i vitrysk ishockey är målvakten Andrei Mezin. Han spelar i KHL till vardags, och måste vara i toppform för att ge sitt lag en chans mot Ryssland.

I kvällens match ska de finska lejonen försöka tämja USA. Lagen möttes i kvartsfinal senast förra året, och då vann Finland.

I Finland kallas laget för "Lejonen", och matchstället pryds av ett lejon. Deras ishockeyhöjdpunkt kom med VM-guldet 1995 i Sverige.

Förra årets vinst mot Sverige i sista VM-matchen gav dem en bronspeng som tack för besväret. Ett Sverige som var trött och sargat efter en tuff semifinal mot Kanada, ska tilläggas. Men Finlands VM-facit talar för dem. De tre senaste världsmästerskapen har man tagit medalj: två brons och ett silver.

I årets VM delar de powerplaytoppen med Ryssland: båda lagen har gjort elva mål i numerärt överläge.

USA:s senaste ishockey-medalj i VM kom 2004, med en tredjeplats. Före det var tredjeplatsen i VM 1996 deras bästa placering sedan 1962. VM är inte amerikanarnas grej helt enkelt. Kan hända läggs så mycket krut på NHL-slutspelet i landet att VM känns som en bisak. de har dock sett ganska starka ut stundtals under turneringen och bör kunna ge Finland en match.

Sändningen från Ryssland - Vitryssland börjar 16.00, Finland - USA inleds 20.00. Båda matcherna visas i TV6. Finland - USA kan också höras i P4.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!