Campbell stoppade Sverige.
Campbell stoppade Sverige. - Foto: Scanpix/AP

Väggen stoppade Sverige

Nej, det blev inget guld den här gången heller. Stormakten USA blev en för tuff uppgift att rubba dubbelt upp i turneringen och Sverige förlorade finalen i U18-VM med 1-3.

MINSK. 4-2 i den första gruppspelsmatchen. Förhoppningarna på det svenska U18-VM-laget inför finalen var ganska stora, trots att nationen aldrig vunnit U18-VM tidigare.

Men Sverige hade inget att sätta emot stormakten, som vunnit turneringen 2002, 2005, 2006 och 2009.

Jänkarna vann med 3-1 efter att ha visat upp ett imponerande försvarsspel med Jack Campbell som sista utpost.

Campbell var ju målvakten som fick hoppa in mitt i JVM-finalen i januari och höll tätt och bidrog starkt till att USA kunde slå Kanada i Saskatoon.

Nu blev han dubbel juniorvärldsmästare samma år efter att bara ha släppt in ett enda mål i kvartsfinal, semifinal och final i turneringen.

Ludvig Rensfeldt var den enda i slutspelet som lyckades överlista Campbell. Han reducerade till 1-3 i tredje perioden, fint framspelad till öppet mål av Jonas Brodin.

Sverige fick annars en mardrömsstart på matchen med mål av Luke Moffatt redan efter två minuter.

Man var sedan nära att kunna komma in i matchen under resten av andra perioden. Bland annat när man fick spela fem minuter numerärt överläge sedan Henri Snäll blivit liggande på isen och blev utburen på bår efter en tackling från Austin Watson.

I slutskedet av perioden var Johan Larsson bara millimetrar från att slå in en kvittering, men missade till synes pucken på mållinjen.

I andra perioden mittskede avgjorde istället USA när Justin Faulk och Rocco Grimaldi inom loppet av sex minuter sköt 2-0 och 3-0.