1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

Tittarsuccén: "Junior-VM har blivit en tradition"

Juniormatcher som sänds mitt i natten - och ses av hundratusentals svenskar, JVM har återigen blivit en succé. SVT: "300 000 tittare vid den här tidpunkten, det är ett starkt evenemang".


Sveriges tittarsiffror:

Lettland - 220 000.

Schweiz - 275 000.

Ryssland - 125 000.

Slovakien - 143 000.

Semifinal: Finland - TV3 - cirka 350 000.

Att jämföra med: Tittarsnittet är lika högt som när Tre Kronor spelar Karjala Cup, Channel One Cup, Sweden Hockey Games och när Zlatan Ibrahimovic spelar gruppspelsmatcher i Champions league med Milan. 

CALGARY. När SVT sänder Tre Kronors matcher i Channel One Cup med startid 17.00 når de ungefär 350 000 människor. Detta med fullblodsproffs från elitserien och andra europeiska ligor.

Junior-VM har lika många tittare - trots att vissa av matcherna startar klockan två på natten.

- En publikstorlek med så många tittare på natten har inneburit att 35-40 procent av allt tittande som sker i Sverige den tiden läggs på J-VM, säger SVT:s Tomas Lindhé, chef för publik och utbudsanalys.

- När ett genomsnittligt hushåll har tillgång till cirka 20 tevekanaler är det förstås ett starkt evenemang.

Med återkommande fina resultat har småkronornas turnering i Kanada blivit en tradition. Att utövarna är 18 eller yngre betyder att spelet blir mer böljande och attraktivt - något som lockar tittarna.

- Mest sedda matchen förra turneringen hade 356 000 tittare och sändes då halv tio i SVT24, en nivå som nästan nåddes då TV3 sände Sveriges semifinal, säger Lindhé och fortsätter:

- Återstår att se hur många som följer finalen med sändningsstart tio i två i natt, och hur framgångarna påverkar publikens förhoppningar och intresse för kommande turneringar.

Sverige - Ryssland startar 02.00 i natt och visas i SVT 1 och Eurosport 2.

/
/
/
JVM
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.