David Blomqvist, till höger, firar guldet i den thainländska hockeyligan tillsammans med sin svenska lagkamrat Martin Svensson.
1 av 2
David Blomqvist, till höger, firar guldet i den thainländska hockeyligan tillsammans med sin svenska lagkamrat Martin Svensson. - Foto: Privat
Davids lag är samlat.
2 av 2
Davids lag är samlat. - Foto: Privat

Svensken som lirar hockey – i Thailand

Möt svensken som bytte svensk hockey mot thailändska Thai World Hockey League. David Blomqvist: "Det är inte så många som vet att man kan spela hockey här."


David om...

... Thailändsk hockeys största stjärna: "Likit Andersson, thailändare som växte upp i Sverige, spelade några matcher med Frölunda 2004. Han är förbundskapten i det thailändska landslaget nu. Han spelar inte i vår liga, men var med i turneringen och spelade i samma backpar som Oduya. Han är nog bäst i Thailand just nu."

David Blomqvist

Ålder: 37.

Position: Center.

Poäng 2012/2013: 27.

Jobb: Driver byggfirma i Bangkok.

Civilstånd: Singel

Intressen: Hockey, golf, fiske, åka skidor och dyka.

BANGKOK. Närmare 350 000 svenskar flyger till Thailand varje år. De flesta är nog ute efter sol, bad och billiga drinkar – men det finns minst en som passar på att lira hockey också.

Just det, hockey.

David Blomqvist, 37, flyttade till Bangkok för åtta år sedan för att jobba. Han hade tidigare spelat i svenska division fyra. När han hörde talas om thailändsk hockey kunde han inte låta bli klubban.

– Det är nog inte så många som vet om att man kan spela hockey här. Men det är på uppgång om man säger så. Det finns tio eller tolv ställen som man kan åka skridskor på. Det är inte bara hockeyn, utan folk börjar få upp ögonen för bara skridskoåkning, berättar David Blomqvist för Nyheter24.

Ligan Thai World Hockey League startades 2003 av amerikanen Scott Whitcomb och kanadensaren Scott Murray. Fyra lag deltar i serien och Blomqvist tillhör de regerande mästarna BNH Hospital Blades.

Åtminstone den här säsongen. Varje år hålls en "draft" där de fyra lagen får välja spelare – och det kan växlas friskt mellan lagen.

– Den här ligan är mest på skoj, så då har vi en draft. Vi samlas ute på en restaurang och draftar ihop lagen. Jag gick som nummer ett i år, säger David, som själv är center.

Davids lag tränar en gång i veckan och matcherna spelas på söndagar.

– Det är stor skillnad i nivån på spelarna. Det finns de som varit semiproffs och vissa som knappt kan stå på skridskorna. Vi har bara en serie så alla får vara med. Men det är ganska bra nivå ändå.

Ligaspelet varvas med olika turneringar. Kuala Lumpur, Hongkong och Singapore är exempel på ställen dit David och hans lag åker för att spela. Årligen hålls också välgörenhetsturneringen Land of Smiles Ice Hockey Tournament i Bangkok.

Nyligen hölls årets upplaga av cupen – den här gången med en mycket speciellt gäst från NHL. Nämligen svenske Chicago Blackhawks-backen Johnny Oduya.

– Det var ingen som vågade tro på det först. Veckan innan gick också rykten om att lockouten skulle lösa sig. Men det var jävla sköj att han dök upp.

Blomqvist hoppas att fler svenskar gör som Oduya och snörar på sig skridskorna – även på semestern.

– För hockeyspelarna hemma är det väl mitt i säsongen, så det kan bli svårt för dem. Men alla är välkomna. Oduya sa att han lätt skulle kunna skrapa ihop ett gäng på 15 personer till nästa år om det funkar. Han tyckte det var skitskoj, och hans lag vann till slut. Det var första gången som Bangkok vann turneringen själva.

Finns det några större planer och visioner för hockeyn i Thailand?

– Det är många som har drömmar om att göra en liga för hela Sydostasien. Få igång hockeyn mer i Thailand och kunna visa matcher på teve. Men det är i drömstadiet än så länge. Vi är nog en bit ifrån allt det där. Just nu är det bara på skoj.

Se ett klipp från en match mellan Thailand och Malaysia:



/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

1 timme sedan

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.