Hockeyallsvenska tabellettan behandlas inte likadant som andra klubbar.
1 av 5
Hockeyallsvenska tabellettan behandlas inte likadant som andra klubbar. - Foto: SCANPIX / Montage
Målfirande i Daladerbyt i Globen tidigare i år.
2 av 5
Målfirande i Daladerbyt i Globen tidigare i år. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tusentals Leksandssupportrar var på plats.
3 av 5
Tusentals Leksandssupportrar var på plats. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Stockholmsklubbarnas ledare. Näst längst till vänster: Kaarel Lehiste, ordförande Djurgården Hockey. Längst till höger: AIK Fotbolls vd Thomas Edselius.
4 av 5
Stockholmsklubbarnas ledare. Näst längst till vänster: Kaarel Lehiste, ordförande Djurgården Hockey. Längst till höger: AIK Fotbolls vd Thomas Edselius. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Polispatrull utanför Stockholmsderby i Globen.
5 av 5
Polispatrull utanför Stockholmsderby i Globen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Så särbehandlas Leksand av polisen

De fick ett maxbelopp för hela säsongen och alla matcher riskbedömdes på en gång. Sedan tjänade de miljonbelopp på Daladerbyt utan att någon ifrågasatte att bara Mora stod på tillståndet. Här är Nyheter24:s granskning av hur krisande Leksands IF fått gräddfil av polisen.


151 miljoner i skulder

Leksands IF står under rekonstruktion och har för närvarande 151 miljoner kronor i skulder. Trots det värvade klubben i förra veckan målvakten Oscar Alsenfelt på lån tack vare externa finansiärer. Det leder nu till kritik från Hans Ödén, expert på företagsrekonstruktioner.

– Jag såg att klubbdirektören säger att en extern finansiär svarar för lönen till den från Modo lånade målvakten. Men en sådan skuldsättning får inte ske utan rekonstruktörens godkännande, säger han till Idrottens affärer.

LEKSAND / STOCKHOLM. De är ett lag i kraftig ekonomisk kris som samtidigt är på god väg att ta sig till kvalserien. Men när polisen ska fakturera idrottsaktiebolag har Leksand behandlats annorlunda jämfört med de andra.

I polisens beslut påpekas det flera gånger att Leksand har ett maxbelopp på 300 000 kronor för hela grundserien 2012/2013. Detta trots att kostnaderna enligt polisens egna uträkning väntas landa på 350 000 kronor. Skulle polisnärvaron behöva höjas efter läktarbråk eller liknande skulle Leksand ändå bara betala 300 000 kronor, även om den egentliga kostnaden vore i miljonklassen.

– Har vi sagt ett tak får vi stå för det, säger Hans-Erik Rehnstam på Dalapolisens tillståndsenhet till Nyheter24.

I andra fall, exempelvis i Stockholm, finns det också ett högsta belopp för klubbarna att betala. Men det gäller per match, inte över en hel säsong. Möjligheten till att Leksand får betala betydligt mindre än vad polisen egentligen kostat är därmed större, eftersom det handlar om 26 matcher i stället för en.

"Visar att polisen inte har koll"

Flera andra klubbar som också får stå för polisinsatserna reagerar nu mot särbehandlingen.

– Det måste ju vara likadant i alla län. Det här är fel, säger AIK Fotbolls vd Thomas Edselius till Nyheter24.

"Gnaget" har anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot EU-rätten. De vill ha bort skillnaderna mellan de olika lagen och i stället kunna tävla på lika villkor. Att det även skiljer sig mellan betalande klubbar bara för att de är verksamma i olika län tycker Edselius tyder på att polisen själva inte har koll.

– Det visar det här klart och tydligt, säger han.

Även Djurgården Hockey, som konkurrerar med Leksand i Hockeyallsvenskan, är kritiska. Men ordföranden Kaarel Lehiste är noga med att påpeka att han inte vill ge sig på Leksand.

– Ja, det är orättvist. Men samtidigt tycker väl Skellefteå att vår marknad är mycket mer fördelaktig här i Stockholm, säger han till Nyheter24.

Vid en derbymatch i Stockholm är maxbeloppet för polisen cirka en miljonkronor. När AIK mötte PSV Eindhoven i Europa League var maxbeloppet drygt 900 000 kronor.

Ordföranden visste inget

Enligt ordningslagen ska det finnas särskilda skäl för att ge ett bolag minskad poliskostnad. Men något sådant anges inte i fallet Leksand. Rehnstam vill heller inte säga vad som ligger bakom.

Sven Rosén, ordförande för Leksands IF Ishockey AB, visste inte ens om att det fanns ett maxbelopp som är lägre än polisens egna beräkningar.

– Det är polisen som har satt det beloppet. Det är ensidigt och det har aldrig skett någon förhandling mellan oss och polisen, säger han till Nyheter24.

Att riskbedöma samtliga matcher på en gång är fel, menar Thomas Eriksson som ansvarar för dessa frågor hos Rikspolisstyrelsen.

– Det är inte bra att göra en riskanalys ett halvår i förväg, säger han till Nyheter24.

Borde det inte vara likadant i alla län?

– Jo, så borde det vara.

Efter att Nyheter24 nu uppmärksammat frågan ska Eriksson ta upp det på nästa konferens om hur polisen tillämpar ordningslagen.

Rehnstam på Dalapolisen skyller misstaget på orutin.

– Det här är ju första gången vi gör det här.

Ser du några problem med att det är annorlunda i exempelvis Stockholm?

– Ja, exakt, och det får vi försöka likställa till nästa gång.

Leksandsordföranden Rosén tycker också det är märkligt att polisen arbetar olika beroende på län.

– Man borde ju göra på samma sätt över hela Sverige.

Tjänade på Daladerbyt - slapp poliskostnad

När Leksand och konkurrenten Mora möttes för en knapp månad sedan i Daladerbyt på Globen i Stockholm slapp den allsvenska ettan betala för polisinsatsen. Detta trots att de stod som medarrangörer och delade på intäkterna från matchen. Så här stod det på Globe Arenas egen hemsida:

"Daladerbyt i Ericsson Globe är ett samarrangemang mellan klubbarna Mora IK och Leksands IF, även om det är Mora IK som har 'hemmamatch'".

 Själva syftet med lagen var att bolag som driver arrangemang i vinstsyfte skulle få betala för polisen.

Rosén bekräftar att klubben gjorde vinst på derbyt, men vill inte gå in på några siffror.

Om ni gjorde vinst på arrangemanget, borde inte ni fått betala poliskostnaden med tanke på att ni är ett idrottsaktiebolag?

– Det kan jag inte svara på. Men rent formellt så var det Mora som var hemmalag.

Kostnaden för de 31 poliserna som var kommenderade till matchen skulle ha inneburit en kostnad på cirka 114 000 kronor (920 kronor i timmen á fyra timmar). Men eftersom kringarrangemang pågick från tidig förmiddag till natt skulle den förmodligen blivit betydligt högre.

Prövades aldrig

Trots att Mora kan misstänkas ha agerat bulvanförening för att Leksands bolag skulle slippa ta poliskostnaderna gjordes aldrig någon prövning. Stockholmspolisen ifrågasatte inte varför Mora ensamma stod på avtalet.

– Nej, de hörde inte av sig, säger Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson till Nyheter24 och fortsätter sedan:

– Jag vet att det var uppe för diskussion att folk skulle kunna se på det så här. Men polisnotan var ingen dealbreaker. Det är vi som tar risken och står på alla avtal med polisen och Globen.

Patrick Carlson var handläggare hos polisen. Han bekräftar att man aldrig ifrågasatte Moras anmälan.

– Nej det gjorde vi inte, säger han till Nyheter24.

Varför inte?

– Mora stod som hemmalag och de är en ideell förening. Det var dem som sökte tillståndet.

Ändå menar Hermodsson att hans klubb aldrig hade kunnat arrangera derbyt i Stockholm om det inte vore för Leksand.

– Hade vi arrangerat matchen själva hade det varit katastrof. Jag vet inte varför men vid något tillfälle har Leksands supportrar valt att bojkotta matcherna mot oss i Mora och därför var det viktigt att Leksand också var med och arrangerade. Vi skötte allt med alla avtal och så vidare medan Leksand hjälpte till på marknadssidan, säger han.

I stället kunde båda klubbarna håva in vinster i miljonklassen, enligt Idrottens affärer. Anledningen till överskottet stavas biljettintäkter. Klubbarna delade lika på pengarna från de 13 850 åskådarna. Omsättningen för arrangemanget blev cirka 5 miljoner kronor. Kostnaden för att hyra Globen var 650 000 kronor.

När Djurgården flyttade slutspelsmatcher till Globen 2010 sa dåvarande vd:n Jan Ednertz så här till Aftonbladet:

– Säg att vi tjänar en dryg miljon på en slutspelsmatch på Hovet. Då tjänar vi det dubbla om vi spelar i Globen.

– Det är en bra affär för båda klubbarna. Ett tacksamt tillskott, rent ekonomiskt, sa Leksands klubbdirektör Anders Doverskog till Dalarnas Tidningar efter Daladerbyt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.