Backlund avgjorde för Småkronorna

Sverige slog mardrömsmotståndaren Finland i JVM-premiären.

OTTAWA. Sverige vann premiären i junior-VM i ishockey med 3-1 mot Finland. Men det satt hårt åt - mot motståndaren som varit en mardröm för Sverige i JVM-sammanhang.

Att Sverige brukar ha svårt för Finland är ingen hemlighet. Den senaste svenska JVM-segern mot finländarna kom för 15 år sedan, 1993 i Ostrava.

Därefter hade lagen mötts sju gånger: Finland hade vunnit sex av mötena, ett JVM-möte hade slutat oavgjort.

Men i år har Sverige varit starkare, och i höstas blev det svensk seger i båda träningsmatcherna mot Finland - 7-3 i en turnering i augusti och 4-0 i ytterligare en turnering i november.

Den här gången, i premiären i Ottawa, avgjorde Sverige först efter 19.20 av den tredje perioden. Mikael Backlund - en av Sveriges giganter vid JVM i fjol, då Sverige tog silver - gjorde 3-1-målet i tom kasse sedan Finland tagit ut målvakten Harri Säteri i jakten på en kvittering.

Målet kom med en pust av lättnad för ett svenskt lag som tidigt såg ut att gå mot en relativt enkel seger i premiären. 1-0 fixade Färjestads Marcus Johansson efter 9.15 i första perioden, och 2-0 gjorde Skellefteåbacken David Rundblad drygt tre minuter senare.

Sedan kom låsningen.

I andra perioden reducerade Finland till 1-2 genom Toni Rajala, och i den tredje perioden krävdes det ett flertal mäktiga räddningar av Brynäs målvaktstalang Jacob Markström innan Sverige kunde avgöra.

Brynäsmålvakten motsvarade alla förväntningar som finns på honom, och var bitvis ruskigt bra, och definitivt den spelare på banan som gjorde skillnaden.

– Brynäsmålvakten motsvarade alla förväntningar som finns på honom, och var bitvis ruskigt bra, och definitivt den spelare på banan som gjorde skillnaden, säger Niklas Wikegård, Nyheter24:s hockeybloggare, som såg matchen på plats.

Sveriges nästa match i JVM spelas natten mot måndagen, mot Slovakien. Därefter väntar sedan Lettland på måndag kväll, svensk tid, och Ryssland på onsdag.

I den andra gruppen spelar Kanada, Kazakstan, Tjeckien, Tyskland och USA. Gruppsegrarna går direkt till semifinal, tvåan och trean till kvartsfinal.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.