Tisdag 27 Sep
Stockholm

"De är besvikna på klubben och väljer att agera på det här sättet"

1 av 4
Thomas Rundqvist hoppas stormen blåser förbi.
2 av 4
Thomas Rundqvist hoppas stormen blåser förbi. Foto: Scanpix
Som svensk mästare i Färjestad 1988.
3 av 4
Som svensk mästare i Färjestad 1988. Foto:
I båset.
4 av 4
I båset. Foto:

Färjestads pressade sportchef Thomas Rundqvist talar ut i Nyheter24 om Lee Gorens Facebookkonversation, krisvärvningar, Dick Axelsson och Jörgen Jönssons comeback: "En Jörgen i kanonform hade nog varit precis vad vi behövde".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De regerande svenska mästarna Färjestad BK är i en rejäl brygga. Inte nog med att laget underpresterar och är uppe i sex raka förluster efter 1-2 mot Luleå, nu anklagas dessutom forwardsstjärnan Lee Goren, 32, för att på Facebook ha hotat misshandla en supporter.

När skandalen avslöjades på supportergruppen Carlstads Finest Crews hemsida under måndagskvällen talades det även om en eventuell polisanmälan mot kanadensaren. Men ännu har ingen anmälan kommit in mot Lee Goren.

- Han har inte anmält av det jag känner till, säger förundersökningsledaren hos Karlstadpolisen, Tore Persson, till Nyheter24.

Färjestads framgångsrike, men pressade, sportchef Thomas Rundqvist, 49, kunde det nya året ha på alla sätt startat bättre. Han låter trött när Nyheter24 får tag på honom. Rundqvist vill varken stödja eller kritisera Goren, utan hoppas att stormen ska blåsa förbi - så fort som möjligt så klubben kan ta sig ur krisen.

- Det är olyckligt om någon väljer att driva det så långt som en polisanmälan. Han blev ju kontaktad, han har aldrig bett om den här konfrontationen. Lee är väldigt missnöjd med att laget får stryk, att han själv är skadad och har underpresterat. Han är väldigt frustrerad och ber den här killen sluta skicka fler mejl till honom, men det har bara matats och till slut så brister det och han säger några väldigt olämpliga ord till den här personen, säger han till Nyheter24.

- Det är ingenting vi tar parti för, utan det vi har gjort är prata om det här internt inom laget och vi har rett ut det här med Lee. Det skedde ju en månad sen så vi har lämnat det här bakom oss.

Varför tror du att de valt att komma ut med konversationen nu?

- Jag tror att den här grupperingen är väldigt besvikna på lagets resultat och de är besvikna på en sån som Lee för att han inte presterat bättre.

- Och sen kom det här lite som lök på laxen eller kanske många bäckar små. De är besvikna på att vi ska arrangera en utematch för att de inte tyckte att arrangemanget var bra i Göteborg och så vidare. Klart att de till sist väljer att agera på något sätt och då blev det det här sättet.

Hur många personer talar vi om?

- Jag är inte helt säker, men jag skulle tro att de är ett 20-tal.

Är det hardcorefans?

- Jag vet inte vad jag ska kalla dem, men de har ju tidigare gjort ett jättebra jobb omkring oss under en längre tid. De ställer ju krav på oss och det får de ju göra på oss med all rätt, men vi måste ju bedriva vår verksamhet som vi tycker är rätt och vi kan inte ställa in oss i ledet efter vad andra tycker och tänker utan vi måste ju sköta Färjestad BK på vårat sätt.

- Sen har jag full förståelse för att folk är besvikna. Vi har krav på oss inte minst från oss själva, men också utifrån här i Karlstad. Efter alla framgångar vi har haft så kräver folk att vi ska vara i toppen år efter år och så fort vi inte är det så går det ut i frustration och i aggression ibland. Det är lite tråkigt.

Känns det inte lite som att folk överreagerar? Ni är ju trots allt fortfarande fyra efter att ha varit i topp för några veckor sedan.

- Du måste ligga etta eller tvåa i Karlstad, haha. För en månad sen var vi i topp och då var det lugn och ro, fri och fröjd. Nu ligger vi fyra och då...men ärligt talat, vi har ju inte varit bra på slutet, det finns väl förklaringar till det som vi försöker jobba med för att komma på rätt kurs igen. Ingen är väl mer besviken än vi själva för att vi inte kommer upp i den nivån vi förväntas vara. Vi sitter knappast med armarna i kors och hoppas på att gudskelov, utan vi jobbar stenhårt för att en vändning ska komma. Vi ju en motståndare också på andra sidan, så vi har inte allt i egna händer. Ibland så studsar pucken deras väg, ibland vår. Under en hel säsong brukar det jämna ut sig.

Är den nuvarande situationen som en "vanlig" svacka eller kommer ni pröva något nytt för att ta er ur krisen?

- Det är ju ingen vanlig situation det här, så är det ju. Det är väldigt ovanligt att vi förlorar så många matcher på raken. En del knyter näven, går vidare och är ganska oberörda. En del blir lite skärrade och kommer in i ett stadie som är lite mer svårhanterligt än att det bara flyter på. Men jag tycker vi har bra med resurser runt omkring laget med en mental coach och folk som jobbar i en positiv anda för att det ska rätta till sig. Ibland räcker det med att rätt kille får sätta två pytsar för att det ska vända för hela laget. Lika jobbigt som det är när det går emot lika snabbt kan det vända om man får med studsen.

Er mentala coach Lennart Carlsson, vilken är hans roll? Ska han söka sig till spelare eller tvärtom?

- Han finns alltid till förfogande och vi kallar in honom vid behov. Ibland kommer killarna och ber om att få träffa honom, ibland så har vi tagit in honom för att jobba med vissa individer. Just nu är det en bearbetning med hela gruppen, att få alla att tänka i nya banor, bryta tankemönstret och se positiva saker.

- Vi tar till alla resurser vi har för tillfället, sen får man hålla koll på spelarmarknaden och se om vi kan eventuell kan hitta någon spelare till och så vidare.

Har ni en så kallad "short list" för eventuella värvningar?

- Det förekommer ja, sen är det ju mitt jobb att försöka hålla sig uppderat kring marknaden året runt nu. Förr var det under två månader man fick värva, nu kan man ju byta spelare fram till sista januari. Men den här tidpunkten på året, mitt i säsongen, ja då finns det inte riktigt en uppsjö av spelare som vi tror skulle förstärka vårt lag. Sen är det ju ett fåtal naturligtvis.

Finns pengarna om ni skulle träffa rätt?

- Nja, det finns det ju naturligtvis inte då budgeten redan är förbrukad med årets trupp, men nu har vi ju kommit till ett läge där vi känner att det skulle vara bra med nya spelare och då får vi naturligtvis helt enkelt hitta pengarna genom omprioriteringar. Det ska inte behöva hänga på det, det är så pass viktigt att vi känner att vi har ett slagkraftigt lag.

- Det har ju gått lite grus i maskineriet och det är sån impuls som behövs för att det ska tuffa på igen här.

Vad är det för spelartyp ni behöver just nu?

- Antingen en uppspelssäker back som kan sätta fart på spelet eller en målgörare helt enkelt. Men bestämmer vi oss för att vi behöver få in lite ny energi eller en impuls utifrån så kan det vara förändringen som sådan som gör att många vaknar till. En ny frisk fläkt kan också visa att man inte är handlingsförlamad, att man gör någonting också.

Att man är med i matchen?

- Ja, exakt.

Tillbaka till den mentala coachen. Dick Axelsson har det lite tufft för tillfället, har han fått träffa er mentala coach ännu?

- Nä, en så länge har han bara tränat hos oss. Men sen om det visar sig att han skulle må bra av att träffa Lennart Carlsson så kan det ju vara nyttigt för honom.

Hur troligt är det att Detroit "viker sig" och tillåter Dick att spela hockey med Färjestad igen?

- jadu, det kan nog bara Detroit svara på. Vi hoppas ju naturligtvis att de ska, om de inte vill bli av med honom, låna ut honom i alla fall. Han är ju ganska fast besluten om att han inte kommer att åka över något mer just nu.

Har du förståelse för Dicks agerande och Detroit reaktioner?

- Jag har en viss förståelse för bägge parter. Självklart är det ju inte rätt det Dick gjort och åkt hem, men han ju informerat Detroit hela tiden om att han inte trivs. En 22-åring som åker över dit och hamnar lite i "hockeyns bakgård", känner sig ensam och vill helst hem då han mår dåligt, ja då förstår man att han åker hem till slut.

- Men det är klart att eftersom jag ansvarar för mina spelare och de kontrakt jag skrivit så skulle jag bli jävligt förbannad om någon sa att "jag trivs inte och åker hem". Klart det skulle vara en besvikelse för mig också och då vill man göra en markering. Nu är läget som det är och man får vara beredd på att någon gång dyker det någon upp som är lite annorlunda och då får man väl försöka lösa det på bästa sätt när problem uppstår.

Till sist, ingen chans att en viss Jörgen Jönsson dyker upp i omklädningsrummet, sätter på sig skridskorna och säger "nu kör vi"?

- Hehe, nä, den finns nog inte. Han slutade ju inte med hockeyn för att han inte tyckte om att spela, utan helt enkelt för att hans kropp sa ifrån. Det är nog inte så lämpligt att slänga in en otränad Jörgen Jönsson.

Inte lämpligt, men ganska skönt va?

- Haha, en Jörgen i kanonform hade nog varit precis vad vi behövde, kanske...

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.