Pittsburgh vann efter förlängning

Nicklas Bäckström kvitterade för Washington med minuten kvar.

Pittsburgh besegrade Washington med 3-2 efter förlängning i den tredje kvartsfinalen, i bäst av sju.

De båda lagens lagkaptener svarade åter för varsitt mål, Pittsburghs Sidney Crosby och Washingtons Alexander Ovetjkin.

Ovetjkin gav bortalaget en smakstart när han redan efter 1.23 överlistade Marc-Andre Fleury i hemmalagets mål. Pittsburgh lyckades kvittera i mitten av andra perioden när Ruslan Fedotenko fick hål på Semjon Varlamov, som återigen gjorde en stormatch och svarade för 39 räddningar. När Malkin sedan gav hemmalaget ledningen med 2-1 i powerplay, med endast fem minuter kvar, såg segern ut att vara bärgad.

Men Washington kom igen genom ett mål av Nicklas Bäckström. Han gjorde 2-2 i numerärt överläge när endast 1.50 återstod av ordinarie speltid.

I förlängningen dominerade Pittsburgh. Rookiemålvakten Varlamov höll Washington kvar i matchen genom fenomenala räddningar, men fick ge vika halvvägs in i perioden. Crosby avgjorde på ett skott som gick via en bortaförsvarare in i mål.

Washington leder matchserien med 2-1. Pittsburgh kommer att försöka utjämna serien i nästa match som de spelar på hemmaplan.

Jussi Jokinen avgjorde matchen när Carolina slog Boston med 3-2. Den finländske forwarden slog in en målvaktsretur 2.48 in i förlängningen. Vinsten innebär att Carolina leder matchserien med 2-1 mot ett Boston som inte levt upp till den standard man kan förvänta sig av Eastern conference-vinnarna.