Torsdag 13 Maj
Stockholm

NHL hyllar svenskarna - rankar de 10 bästa

"Man kan till och med säga att den bästa européen är svensk."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige torskar med 3-8 mot Finland. Men vad gör det när vi är bäst i NHL?

Nicklas Lidström är kapten i Detroit Redwings. Daniel Alfredsson i en annan storklubb, Ottawa Senators. Det är inget snack om vilket europeiskt land som dominerar i NHL - tycker vi.

Nu får vi äntligen oväntat officiellt stöd - av självaste National Hockeys League.

NHL:s hemsida kan man bland annat läsa att det var rekord i antal draftade svenska spelare, att bröderna Sedin är de överlägset bästa tvillingarna i ligan och att den bästa europeiske spelaren i ligan utan tvekan är en viss Nicklas Lidström.

För att ytterligare hylla svenskarna har NHL rankat de tio bästa svenskarna.

Men på den listan saknas Mats Sundin. Det motiveras med att det fortfarande oklart om han fortfarande är en NHL-spelare.

Dessutom har man valt att inte ta med Patrik Berglund - han måste visa att rookiesäsongen inte bara handlade om tur och tillfälligheter.

Sveriges bästa NHL-spelare (Enligt NHL.com)

1. Nicklas Lidström

Vunnit Norris Trophy sex gånger under sina 17 säsonger. Har lirat 1330 matcher och samlat 997 poäng - alla för Detroit. En levande legendar som har flera år kvar på högsta nivå i NHL.

2. Henrik Zetterberg

Lidströms klubbkompis röstades fram till den mest värdefulle spelaren under slutspelet säsongen 2007/08 och tilldelades Conn Smythe Trophy. Har lyckats samla på sig 405 poäng på 432 matcher. Återigen alla för Redwings.

3. Henrik Lundqvist

Blev den förste målvakten att vinna minst 30 matcher under alla av sina fyra första säsonger. En mur. En ikon. Och är bara 27 år gammal. 42-åriga Dominik Hasek slutade inte förrän 2008. New York (Rangers) älskar "Lunkan".

4. Daniel Alfredsson

En pålitlig spelare och en stor kapten. Har gjort minst 70 poäng de senaste åtta säsongerna. Totalt 922 poäng på 932 matcher. Alla för Ottawa Senators. Mäktigt!

5. Nicklas Bäckström

Hann med 66 assists förra säsongen i Washington Capitals - de flesta till Alexander Ovetjkin. En stor spelare som har alla möjligheter att bli bäst i världen.

6. Daniel Sedin

Lillebror har gjort minst 22 mål under alla av de fyra senaste säsongerna för Vancouver Canucks.

7. Henrik Sedin

Egentligen ska bröderna ha en gemensam placering då de är oskiljbara. Gjorde lika många poäng under förra säsongen som sin yngre bror (82).

8. Johan Franzén

Ännu en Redwingsfavorit som fullständigt exploderat de senaste säsongerna. "The Mule" satte hela 34 mål förra säsongen.

9. Loui Eriksson

Sveriges bästa målskytt i NHL. Satte mäktiga 36 mål för Dallas Stars.

10. Niklas Kronwall

Listans fjärde Detroitspelare. En mäktig back som är lika bra med händerna som med axlarna. Han hann med 45 assist, 96 rejäla tacklingar och 109 blockade skott. Det är klass det.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela