Fredag 14 Maj
Stockholm

Emery: "Ryssland var som en liten semester"

Den skandalomsusade stormålvakten är tillbaka i NHL. Nu talar han ut om bråken, flytten till KHL och sin sista chans.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När stormålvakten Ray Emery lämnade NHL för KHL förra året lämnade han även år av bråk, skandaler och plattmatcher bakom sig. Trodde han.

Men nyligen slogs han igen - med den ryska klubben Atlants målvaktstränare.

Nu är 26-åringen tillbaka i världens bästa liga. Den här gången med Philadelphia Flyers.

Men vet samtidigt att det är hans sista chans.

– Han pratade om att inte ställa till det och vet att det är sista chans, säger Flyers assisterande general manager John Paddock som var tränare för Emery under hans svåra tid hos Ottawa Senators.

"Semester i Ryssland"

Emery lämnade Ottawa och flög till Ryssland och spel i KHL-klubben HK Atlant, samma klubb som nyligen sparkade Fredrik Bremberg. Han lämnade samtidigt en av världens mest hockeyintresserade städer och fick lite andrum i Moskva.

– Det var så mycket som hände mediemässigt i Ottawa. Det finns inte mycket utrymme att andas där. Så därför var det välkommet med lite semester i Ryssland.

Men Emery erkänner att han har sig själv att skylla. Han gjorde sig lika mycket känd som en målvakt av rang som en fighter som pucklade på allt som rörde sig. Han säger att han inte känner igen sig själv på tevebilderna.

– Man slänger på sig en mask och man är en helt annan person, som en karaktär. Jag såg mig själv på teve och tänkte; det är inte jag som gör det där, säger Emery.

Känd för slagsmål

Vad han såg var inte vackert. En gång slog han ner Buffalos målvakt Martin Biron och hann även med att klappa på dennes lagkamrat Andrew Peters.

En annan gång drog han sin klubba rakt i ansiktet på Montrealforwarden Maxim Lapierre.

I Minor league hamnade han i bråk med Josh Gratton och lämnade isen till publikens stående ovationer.

Han blev lite av en clown märker han nu.

Fick avbryta frågestund

Nyligen skulle han prata teknik med ett 50-tal ungdomar på ett hockeyläger. En yngling undrade "varför Emery gillar att slåss?", en annan "om han alltid vinner sina fighter" Det slutade med att frågestunden fick avbrytas.

– Jag vill att ett barn ska slänga sina handskar i klassrummet, så jag kommer inte prata så mycket om sånt, säger han till Canadien Press enligt HockeyNews.

Emery säger nu att han har mognat och lagt allt bakom sig.

– Jag är intensiv som person. Och nu har jag lärt mig att skilja på saker och ting. Förr var jag alltid seriös och fokuserade för mycket.

Lärt sig läxan

–Men man måste tillåta sig själv att ta det lugnt. Alla vet nu, när det är matchdag så låt mig vara ifred, säger Emery som är redo för NHL Igen:

–Jag har lärt massor av läxor. I vill verkligen inte gå in i det. Och vissa saker håller på att dö ut.

Han får dessutom stöd av Paddock och Flyers general manager Paul Holmgren.

– Jag tror Ray är en riktigt motiverad ung man och det finns inga frågetecken kring hans skicklighet som målvakt, säger Holmgren.

Nu är det upp till bevis.

Se Emerys senaste fight - med målvaktstränaren

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela