Hatricksuccé för Zäta och Sedin

Svenskarna bjöd på målshow i natt.

Vi börjar i Joe Louis Arena där Henrik Zetterberg bjöd på stor show i en fullkomligt galen tredjeperiod. 29-åringen från Njurunda hade spelat fram Brian Rafalski till Detroit 2-0-mål i den första perioden, men var långt ifrån nöjd med det.

I den tredje spelade han fram Pavel Datsyuk till 3-2 varpå han själv gjorde 4-3, 5-4 och avslutande 7-4 i tom kasse. Fem poäng av den svenske stjärnan som äntligen ser ut att ha hittat storformen efter en lite trevande säsongsinledning.

– Han tog över helt och hållet. Han har varit stark för oss på sistone och hade några chanser tidigt. Han fortsatte att ligga i och klev fram när vi behövde det som mest, säger lagkamraten Niklas Kronwall till AP.

Kronwall hade själv två assist och har gjort sju poäng (3+4) på sin tre senaste matcher.

Den tredje perioden slutade 5-3 till Detroit och Henrik Zetterberg tyckte nästan att det blev för mycket av det goda.

- Det var helt galet, fram och tillbaka - för mycket fram och tillbaka. Men vi vann matchen och det var viktigast, säger "Zäta", som gjorde sitt fjärde hattrrick i NHL-sammanhang, det första sedan mars 2008.

I Anaheim var centern Ryan Getzlaf inblandad i samtliga fyra mål. Ett mål och tre assist svarade han för.

Henrik Sedin bakom målorgie i Denver

Henrik Sedin har aldrig varit en stor målskytt i NHL. Förra säsongen passerade han för första gången 20-målsplatån och har mer gjort sig känd som en av ligans främsta passningsspelare. I skadade brorsan Daniels frånvaro har emellertid något hänt. Helt plötsligt öser centern in mål.

– Han är en center som är van att distribuera pucken till sina ytterforwards. Jag tror att han klarar av att justera sig till att spela utan Daniel bättre än Daniel skulle göra utan honom, säger målvakten Roberto Luongo till nhl.com.

Inför nattens match mot Colorado Avalanche hade 29-åringen gjort nio mål på 20 matcher. Efter uppvisning i Pepsi Center är han uppe i tolv.

Henrik Sedin sköt sitt första hattrick i karriären när Vancouver förödmjukade Colorado med 8-2. Han satte de två första målen i matchen i den första perioden och spädde sedan på till 6-2 i den tredje.

Henrik Sedin har gjort fem mål och en assist på sina fem senaste matcher. För första gången i sin NHL-karriär har han dessutom gjort fler mål (12) än assist (11).

Sedins målkavalkad

Zätas succékväll

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.