Martin Brodeur bäst i NHL:s historia.
Martin Brodeur bäst i NHL:s historia.

"Rekordet kommer aldrig att slås

"Brodeur höll nollan för 104:e gången.


Martin Brodeur fortsätter att samla NHL-rekord som om det vore samlarbilder. I natt höll han nollan för 104:e gången och slog därmed Terry Sawchuks mer än 45 år gamla rekord.
- Han har nått en ny nivå av överlägsenhet för målvakter, säger NHL-bossen Gary Bettman efter New Jerseys 4-0-seger i Pittsburgh.

Det har varit ett år av oöverträffade personliga framgångar för Martin Brodeur. Efter att ha slagit Terry Sawchuks "omöjliga" rekord i antal hållna nollor i natt har den 37-årige franskkanadensaren lagt beslag på alla tyngre målvaktsrekord i NHL-historien.

Förra säsongen slog han legendaren Patrick Roys rekord i antal segrar och förra veckan passerade han samma spelare i antal spelade minuter i NHL. Men i natt lade han alltså beslag på ett av de mer omtalade rekorden.

I flera säsonger har det bara varit en tidsfråga innan Martin Brodeur skulle komma ikapp och gå om Terry Sawchuks mer än 45 år gamla rekordnotering. I bortamötet med Pittsburgh Penguins krävdes det 35 räddningar för att bli den meste nollan i ligans historia.
- Att komma ikapp (Sawchuk) i Buffalo (7 december) var rätt otroloigt. Det är en fantastisk ära att befinna sig i den här situationen, det är ett som är säkert. Jag hade lite tur, precis som en målvakt ska ha. Det fungerade bra. Det var en stark insats av mina lagkamrater som gjorde att jag kunde slå rekordet i dag, säger Martin Brodeur till nhl.com.

"Har klarat utmaningen från mer än 500 målvakter"


New Jersey Devils coach Jacques Lemaire, som stod i båset när Brodeur höll sin första nolla i en match mot Anaheim i oktober 1993, tror att det det nyslagna rekordet är här för att stanna.

- Jag tror aldrig att det kommer att slås. Grejen med Marty är att han står i 60 av matcherna varje säsong. Det krävs mycket för att göra det och det berättar lite om hur bra han har varit.

Även NHL-kommissionären Gary Bettman passade på att hylla NHL:s rekordrikaste målvakt genom tiderna.

"Terry Sawchuk satte ett rekord för nollor som stod sig i mer än 45 år och klarade utmaningen från mer än 500 målvakter som har spelat i NHL sedan dess. Genom att slå rekordet har Martin Brodeur nått en ny nivå av överlägsenhet för målvakter", skriver Bettman i ett pressmeddelande.

Matchen som sådan hade New Jersey bra koll på. Nicklas Bergfors nätade för tolfte gången den här säsongen när han satte Devils 2-0-mål i den andra periodens öppningsskede. New Jerseys fixstjärna Zach Parise spelade fram till tre av målen medan Patrik Elias hade ett mål och en assist.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Ett rekord till?