1 av 9
2 av 9
Spelarna firar efter Richards mål.
3 av 9
Spelarna firar efter Richards mål.
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Kaptenen förde Flyers till final

En offervillig lagkapten förde Philadelphia Flyers till sin första Stanley Cup-final sedan 1997. Mike Richards svarade för tre poäng och var bäst på isen när Montréal Canadiens besegrades med 4-2 i match fem. - Det är därför han är vår ledare, säger Chris Pronger.


Philadelphia - Montréal 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (00.59) Brian Gionta (9) (Scott Gomez, Roman Hamrlik), 1-1 (04.25) Mike Richards (6) (Claude Giroux) spel fyra mot fem.

Andra perioden: 2-1 (03.07) Arronm Asham (3) (Matt Carle), 3-1 (04.31) Jeff Carter (3) (Mike Richards, Kimmo Timonen).

Tredje perioden: 3-2 (06.53) Scott Gomez (2) (P.K. Subban, Brian Gionta), 4-2 (19.37) Jeff Carter (4) (Mike Richards) mål i tom kasse.

Skott: 26-27.

Utvisningsminuter: 10-12.

Publik: 19 986.

Philadelphia Flyers till Stanley Cup-final med 4-1 i matcher.

PHILADELPHIA. Philadelphia Flyers har genom åren gjort sig känt som en hårdsatsande klubb med svagt målvaktsspel som alltid viker ned sig i slutspelstider.

Den här säsongen har varit annorlunda.

Efter en grundserie som höll på att sluta i fiasko, där Flyers säkrade en slutspelsplats först i den sista grundseriematchen mot New York Rangers, har det lossnat ordenligt. Till skillnad från grundserien har laget uppträtt som en tajt, homogen grupp med ett försvarsspel som kan liknas vid en Berlinmur.

I conferencefinalserien mot Montréal Canadiens släppte laget bara in sju mål på fem matcher. Då kom fem av dessa mål i match tre. Målvaktsspelet från överraskningarna Brian Boucher och Michael Leighton har således varit enastående.

Vinnare efter en stundtals tunga säsong

När Flyers i natt säkrade sin finalplats hemma i Wachovia Center var det emellertid lagkaptenen Mike Richards som klev fram och spelade huvudrollen. Hans uppoffrande spel inspirerade resten av laget och 25-åringen bidrog dessutom med tre poäng (1+2). Starkt av Richards som stundtals hade en tuff grundserie med diverse kontroverser, bland annat i form av en dust med lokala medier i Philadelphia efter anklagelser om ett ohälsosamt uteliv bland Flyers yngre garde.

I natt var det ute på isen han levde runt. Richards svarade för den mycket viktiga kvitteringen till 1-1 tidigt i matchen. Målet kom i spel fyra mot fem efter ett riktigt monsterbyte av Flyers kapten. Målet kom efter att Richards och Montréals back Roman Hamrlik kolliderat med målvakten Jaroslav Halak. Pucken studsade Richards väg och kunde slås in i en öppen kasse.

- Man offrar sin kropp vare sig det handlar om att avsluta tacklingar eller täcka skott. Vi har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller det i slutspelet och det har synts i våra segermatcher, säger Mike Richards till nhl.com.

"Saknade effektiviteten"


Richards bidrog med ytterligare två assist på mål av Jeff Carter. Men framför allt var det i det fysiska spelet han utmärkte sig.

- Det är därför han är vår ledare. Han har den där bestämdheten och modet, det kan handla om att kasta sig med huvudet före framför pucken eller att vara först upp efter en kollision, säger backen Chris Pronger.

För Montréals tog ett sagolikt slutspel slut i och med nattens förlust. Canadiens hann chocka hockeyvärlden två gånger om genom att slå ut storfavoriterna Washington Capitals och Pittsburgh Penguins. Philadelphia Flyers blev emellertid en alltför hård nöt att knäcka.

- De spelade väldigt disciplinerat och hade en väldigt disciplinerad gameplan. Vi gjorde ett bra jobb vi också, men vi saknade effektiviteten för att kunna utmana dem, summerar Mike Cammalleri, slutspelets bästa målgörare med 13 fullträffar.

Philadelphia Flyers är i final för första gången på 13 år. Den gången misslyckades Eric Lindros, John LeClair och Mikael Renberg i den klassiska "Domedagskedjan" att ta laget hela vägen. Detroit Red Wings vann finalserien med 4-0 i matcher.

Bättre lycka mot Chicago Blackhawks den här gången?

Hockeysverige.se

/
/
/
nhl
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.