Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så tog NHL över hockeyvärlden

Gretzkys plakat i hockeyns Hall of Fame.
1 av 3

Gretzkys plakat i hockeyns Hall of Fame.

KEVIN FRAYER / AP

Wayne Gretzky lyfter bucklan tillsammans med en annan legendar, Mark Messier.
2 av 3

Wayne Gretzky lyfter bucklan tillsammans med en annan legendar, Mark Messier.

RUSTY KENNEDY / AP

Klassiska Winnipeg Jets återuppstår till nästa säsong efter att Atlanta Trashers flyttat till staden.
3 av 3

Klassiska Winnipeg Jets återuppstår till nästa säsong efter att Atlanta Trashers flyttat till staden.

Andy King / AP

Sport | 28/06/2011 15:27

Världens största hockeyliga plockar de bästa spelarna från Europa. Hur blev NHL maktfaktorn nummer ett?

MONTREAL. Tevepengar, tradition, hopslagningar med andra ligor och Wayne Gretzky. Det är bara några av anledningarna till att National Hockey League (NHL) är den största och viktigaste ligan i världen i dag. Men hur blev den så mäktig? Nyheter24 blickar tillbaka i historien.

Och vi landar direkt någonstans på 70-talet. Då ägde den kanske allra viktigaste händelsen hittills i NHL:s historia rum. Sammanslagningen med World Hockey Association (WHA) offentliggjordes 1979 efter sju år av långa förhandlingar.

Numera klassiska lag som Edmonton Oilers, Quebec Nordiques och Winnipeg Jets flyttades då över till NHL, tillsammans med svenska spelare som Anders Hedberg och Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson.

"Original Six" - klassiska lag som lever kvar

Det började dock tidigare än så. Fast trots att ligan grundades redan 1917 i Montreal var det under perioden 1942-1967 som NHL skapade den tradition och myt som, trots att flera nya lag tillkommit och försvunnit, finns kvar än i dag.

Under den perioden, som kallas "The Original Six", bestod ligan endast av sex lag. Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers och Toronto Maple Leafs. Detta i sviterna av andra världskriget och de ekonomiska problem som följde.

Det var under "Original Six" som det kanadensiska hockeymagasinet "Hockey Night in Canada" började sändas på teve efter att redan ha funnits i radio sedan 20-talet. Den tidiga etableringen som tevesport är en stor anledning till att man lyckats få in så mycket pengar i den nordamerikanska ishockeyn.

Wayne Gretzky och uppsvinget i USA

Det hände mycket på 60-talet. Det var även då som den första NHL-draften genomfördes, något som sedan dess varit det största beviset på ligans makt i hockeyvärlden. Det dröjde dock till 1980 innan de regler som gäller i dag infördes, till exempel att icke-nordamerikaner över 20 år kan draftas.

Och sen kom Wayne Gretzky. Denne ikon som under sin karriär kom att ensam representera nordamerikans ishockey i allmänhet och NHL i synnerhet. När han lämnade sitt Edmonton Oilers för Los Angeles Kings 1988 betydde det också ett dramatiskt uppsving för hockeyns popularitet i USA.

Kom stärkt ur strejken

Trots sin dominans har NHL haft sina problem. Det har varit ett flertal spelarstrejker, senast 2004/2005. Efter det infördes ett lönetak och en del andra förändringar vad gäller spelarnas kontrakt. Ligan redde ut stormen och 2009 sattes rekord både när det gäller sponsoravtal, publik och teve.

Året är 2011 och trots att ryska KHL stuckit upp de senaste åren är det en lång väg att vandra innan man sprungit ikapp och förbi den nordamerikanska motsvarigheten. Om det ens går.