Söndag 20 Jun
Stockholm

"Med all rätt är Blue Jackets sämst"

Chicago Blackhawks blev ytterligare ett i raden av lag som mosade Columbus Blue Jackets.
1 av 2
Chicago Blackhawks blev ytterligare ett i raden av lag som mosade Columbus Blue Jackets. Foto: BRIAN KERSEY/SCANPIX
Blue Jackets är sämst i NHL med sina 22 poäng.
2 av 2
Blue Jackets är sämst i NHL med sina 22 poäng. Foto: Bill Boyce/SCANPIX

NHL-Krönikan. Inte nog med att Columbus Blue Jackets är sämst, mycket talar för att det kan bli ännu värre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vi noterar:

Erik Karlssons framgångar fortsätter. Fyra mål och 29 assist gör att 21-åringen firar jul som NHL’s poängbäste back. Hyfsat stort.

Rangers superslovak Marian Gaborik nådde 300-målsstrecket i matchen mot Phoenix förra veckan. Av bara farten gjorde han ytterligare fyra under den här veckan. NHL’s bäste målskytt den här säsongen (21 mål)

Det är rätt precis en vecka kvar till årets Winter Classic. Har ni inte ringat in den 2 januari än, så gör det. 19:00 svensk tid smäller det.

Winnipeg har några av de mest högljudda fansen i ligan. Går laget till slutspel lär man behöva ett nytt tak i MTS Centre.

Oliver Ekman-Larsson kommer att ta Norris Trophy innan hans karriär är över. Jag är fullständigt övertygad om att han är Sveriges nästa Nicklas Lidström.

Vi har inte riktigt nått halvtid i grundserien spelmässigt, men vi närmar oss. Säsongen har bara flugit förbi och faktum är att vi snart bara har en månad kvar till trade-deadline-day, en dag där förutsättningarna för resten av säsongen kan förändras fullständigt för vissa lag. Förra året var det en ganska lugn dag men stora namn har flyttat förr. Ni kanske minns Brian Campbell som lämnade Buffalo för spel i San José. Eller varför inte Marian Hossa från Atlanta till Pittsburgh?

Om vi får se något sådant stornamn röra på sig är svårt att säga men ponera att Anaheims kräftgång fortsätter. Då är det inte helt orimligt att Bobby Ryan får flytta på sig. Han har redan omgetts av flera trade-rykten, varav det starkaste kopplade Ryan till New York Rangers. Anaheim ligger näst sist i hela NHL på sina 24 poäng vilket är en katastrof för vilket lag som helst. Bara Columbus har det än värre med sina 22 poäng.

De är välförtjänt sämst

När vi ändå nämner NHL’s stackars hack-kyckling kan det vara värt att fördjupa oss lite i deras problem. Sedan straffsegern mot Vancouver (2-1) den 13 december har Jackets åkt på fyra raka förluster. Om vi ska leta efter lagets senaste tvåpoängare efter full tid får vi gå tillbaka nästan en månad till den 25 november, då man, mycket övertygande, slog Buffalo med klara 5-1.

I matchen mot St. Louis hade man en, inte helt solklar, 3-2-ledning inför den tredje perioden. Att bara ha lugnet och inte släppa till något i början kan tyckas simpelt men i ett lag med total motgång tycks detta vara en omöjlighet. Drygt sex minuter in i perioden hade Blues vänt matchen och när slutsignalen ljöd hade man också tagit hem segern med 6-4.

Ett lag i den här negativa spiralen får inget gratis. Det är nu lagets stjärnor ska kliva fram och göra det där lilla extra. Problemet är att jag har svårt att se vem det ska vara. Kollar man igenom förra årets poängskörd bland lagets forwards gjorde ”vinnaren”, kapten Rick Nash, 66 poäng. Det räcker inte.

I årets Columbus är Vinny Prospal (36 år ung) bäste poängplockare med 27 poäng (blott sju mål dock). Jeff Carter, som hämtades från Flyers inför säsongen, har inte gjort i närheten av det han förväntats (10+6 på 23 matcher). Han omgavs ganska tidigt av trade-rykten och det är inte helt omöjligt att han faktiskt försvinner framåt februari, om inte Jackets får ordning på skutan.

Nyss nämnda Rick Nash har skrapat ihop 10+14 poäng. Spelare som Samuel Påhlsson, Antoine Vermette och RJ Umberger spelar alla under sin förmåga. Defensivt tycker jag att laget saknar en ledare. James Wisinewski spelar elegant, enkelt och rakt men det funkar inte med en ensam krigare i försvaret. Han måste få hjälp.

De enda jag kan ge godkänt i Blue Jackets är målvakterna, Steve Mason och Curtis Sanford. Deras räddningsprocent är inte monstruösa (88 respektive 90) men ingen förväntar sig mer med den lilla hjälp man får. Columbus har två val: Antingen tradar man mycket under deadline day för att binda upp någon eller några stjärnor på kontrakt över nästa år. Eller så ”ger man upp” säsongen, tradar bort några namn för löften och draftval och börjar om. Mellanspåret med en lösning av ”typ Marian Hossa” (storstjärna med utgående kontrakt) vore ett rent självmord.

Boston briljerar

Desto mer positivt är det i Calgary, Detroit och Winnipeg. Samtliga tre lag inledde säsongen fasansfullt men har under de senaste veckorna skärpt till sig och ligger alla bra till för att ta sig till slutspel. New York Rangers (tvåa i Eastern Conference) och Florida Panthers (trea) gick nog till julvila hyfsat nöjda. Båda har spelat betydligt bättre än vad förhandstipsen skvallrat om, även om Panthers fick lite smolk i bägaren när man besökte hypervassa Boston i veckan, höstsäsongens sista match slutade nämligen hela 8-0 till NHL’s målgladaste lag.

Ni minns kanske att jag skrev om Bostons vändning på såväl form som förutsättningar för resterande säsong för ett tag sen? Jodå, nu sitter man där. Mästarna leder Eastern Conference och ligger tvåa i hela NHL. Bli inte förvånade om man fortsätter på det inslagna spåret. Lagmaskinen Bruins är svår att inte beundra.

Ligan börjar ”sätta” sig lite mer nu och händer inget oförutsett så kan vi nog räkna med att tabellen kommer att se ut ungefär såhär när vi närmar oss slutspelet. Serielunk i NHL är inte som något annat. Full fart, alla dagar i veckan. Världens bästa liga är just det. Bäst.

Skrivet av: Sixten Funqvist.

Kommentera
Kopiera länk
Dela