40 000 såg Detroit besegra Chicago

Zetterberg stod för tre assist.

NHL fortsätter att överträffa sig själva. Årets upplaga av NHL Winter Classic då två lag möts på en utomhusarena avgjordes på nyårsdagen i Chicago. Detroit besegrade Chicago med 6-4 efter svensk inblandning i fem av sex mål.

Hemmalaget tog emot svensklaget Detroit inför dryga 40 000 åskådare som i snålblåst och nollgradigt trotsade vädret och förlängde sitt nyårsfirande med en hockeymatch på stadens baseballarena. Det var första gången två av de åtta grundarlagen som varit med sen NHL startade möttes i vinterkylan. Den här sortens utedrabbningar har varit en tradition sedan 2003 då Edmonton och Montreal möttes i minus 18 grader inför 57 176 åskådare.

Själva matchen slutade med Detroitseger med 6-4 efter svensk inblandning i fem av sex mål, bland annat stod Henrik Zetterberg för tre assist och Mikael Samuelsson för ett mål. Matchens stora händelse var när Chicagos Brent Seabrook tog sats och tacklade Detroitstjärnan Dan Cleary in i Chicagos avbytarbås. Det var hämnd för att Cleary i lagens förra möte spelat fult mot storstjärnan Patrick Kane.

Spelarna var efter matchen mer exalterade och villiga att prata om inramningen än om själva spelet. Detroits backstjärna Nicklas Lidström sade efter matchen att när spelet väl var igång så glömde man kylan.

– Det överträffade alla mina förväntningar, sa Lidström till NHL:s hemsida.

Lidströms lagkamrat, tvåmålsskytten Jiri Hudler, konstaterade att hans vana att spela med öppen mun inte var något att rekommendera, det verkade dock inte störa tjecken som i den andra perioden både reducerade och kvitterade Chicagos ledning.

I Boston spelade Per-Johan Axelsson en central roll när han ledde sitt lag till seger mot Pittsburgh med 4-2. "Pebben" gjorde sitt andra mål för säsongen i mitten av den första perioden vilket innebar 2-1 och spelade sedan fram Marc Savard till 4-2 målet i öppen kasse.