Blindenbacher avgjorde för mästarna

Färjestad starkast i en otroligt jämn match mot Timrå.

Färjestad har tappat de flesta av sina guldhjältar. Men i kvällens match mot Timrå tog värmlänningarna ändå tredje segern på fyra matcher.

Segerorganisatör mot Timrå? Nyförvärvet Severin Blindenbacher som med ett mål och en andraassist till ett annat nyförvärv, Antti Pihlström, vände 1-2 till 3-2 som också blev slutresultatet i Löfbergs Lila Arena i Karlstad.

– Jag fick ett bra pass av (Kent) McDonell och gjorde mig fri, säger Pihlström om sekvensen som sänkte Timrå.

I slutändan kunde matchen gått åt båda hållen. Färjestads seger var ganska slumpmässig även man kanske har en tyngre trupp och fler som kan kliva fram.

– Det var skönt och kändes som vi förtjänade det. Vi är det bättre laget men är lite ineffektiva och sedan gör deras målvakt en ruggigt bra match, säger Färjestadveteranen Jesper Mattsson, som gjorde sin 800:e elitseriematch, till PPV.

Lagen följdes åt i målskyttet

Färjestad gjorde 1-0 efter bara fem minuter när Anders Bastiansen tog sig in på egen hand i Timrås zon på höger sida och trots uppvaktning från Laurent Meunier så tryckte han in sig och pucken på mål med med backhandfattning innan han snabbt la över på forehand och petade in pucken. Ett klassmål.

14.26 var det dags för Timrå att kvittera genom Daniel Corso. Magnus Pääjärvi-Svensson får ett läge i vänstra tekningscirkeln, han skjuter slagskott på vinst och förlust och Henrik Karlsson i Färjestadmålet släpper retur som Corso enkelt kan peta in i tom bur.

Timrå hade kämpat sig in i matchen och mer skulle det bli. Bara fem minuter in på andra perioden bjuder Anton Axelsson på en läckerhet då han nere i Färjestads hörn snurrar runt 360 grader och skickar in en backhand på mål. Den letar sig förbi hela vägen till Fredrik Sonntag som kommer med fart på bortre och sprätter in pucken i öppet mål.

Blindenbacher presenterar sig

Fyra minuter senare får Färjestad lira fem mot fyra sedan Laurent Meunier fått två minuter för en knätackling. Med fem sekunder kvar hittar Per Åslund upp till Severin Blindenbacher på blålinjen som backar in i mitten av banan och laddar stora kanonen. Pucken sitter högt och Magnus Åkerlund skyller på att han är skymd men det såg inte ut att vara allt för mycket folk framför kassen?

Sen böljar spelet fram och tillbaka tills Färjestad 51.32 i den sista perioden slår till med en fin kontring. Det går undan på högerkanten där Blindenbacher levererar pucken i precis rätt ögonblick och Elias Granath kommer på efterkälken eftersom Antti Pihlström blixtrar fram. Han kommer nära inpå målvakten som sätter sig och då avslutar Pihlström högt och gör målet som sedan ger Färjestad segern.

Timrå behöver mer hjärta

På slutet av matchen försöker Timrå men det är aningen tafatt och Färjestad har det under kontroll även om det bara är ett måls ledning.

Samtliga av Karlstadslagets vinster har slutat med udda målet och det tyder på styrka att man lyfter sig i slutet och stänger till.

– Starkt av oss att kunna vända underläget till seger. Det stärker oss i framtiden, säger Färjestadstränaren Per-Erik Johnsson

Timrå skulle kanske behöva fler spelare med ledaregenskaper och som visar sitt hjärta för klubben. Kanadensaren Corso var bästa spelaren - och han är ett nyförvärv.

– Det såg segt ut på isen och man har inte råd att göra som vi gjorde. När man inte är på topp borde man vara nöjd med ett kryss borta mot Färjestad, sade Timråtränaren Charles Berglund.

Färjestad vinner skotten med 40-24 och visar att moralen och Färjestadandan finns kvar - i kväll representerad av Mattsson.

– Man börjar bli gammal. Men det är alltid roligt med en milstolpe och framförallt kul med tre poäng.