Kalldusch, Färjestad

HV71 vann med 4-1 i första finalen.

Johan Davidsson, lagkapten i HV71 klev av uppvärmningen och spelade inte kvällens första SM-final. Färjestads lagkapten Rickard Wallin lämnade isen i första perioden, skadad. Det var andra spelare som stod i centrum i idag. Framförallt målvaktskungen Stefan Liv.

Färjestad inledde med fullt ös, 5-0 i skott efter tre minuter. Men då sköt HV71 sitt första. Martin Thörnberg satsade på långskott från vänster, som hamnade i mål. Smakstart för HV71 och publiken i Jönköping sjunger.

Hårt spel redan från början, med ordentliga tacklingar. I inledningen har FBK passningsspel och HV71 har kontringar när de lyckas stjäla pucken. Båda lagen fokuserade, och "på tårna", om man kan vara det i hockeyrör. Huvuddomaren Sören Persson har en hög toleransnivå med få utvisningar som resultat. Det höga tempot hålls konstant i den första perioden tack vare detta. Persson gör matchen i genom en bra insats.

I fjortonde minuten kommer matchens andra mål, 2-0 genom Melins skott som går via Rhodins försvarande klubba och sedan in bakom målvakten Gustavsson som är skymd.

Stefan Liv motar två målchanser i grind, sedan paradräddningar på rad, och matchens första utvisning kommer i sjuttonde minuten när Andreas Falk försvarar sig lite för hårt. Liv paradräddar igen på en omänsklig nivå, ned på knä till vänster för ett långskott, sen upp igen och bort till höger, utsträckt i sin fulla längd plockar han pucken med vänsterhanden och avstyr sista FBK-läget. HV71 spelar ett bra boxplay, och Stefan Liv gör hela laget lysande.

Färjestads startsträcka blev för lång, HV71 var laddade men inte överladdade och utnyttjade FBKs misstag.

Isen spolad. Dags för rond två.

Högt tempo igen, men lite uddlöst inledningsvis. Kalabalik när halva matchen spelats, två spelare ligger framför Liv, fyra spelare ligger bakom Gustavssons kasse.

Thomas Rohdin räddar på mållinjen när Gustavsson missat sitt utfall.

Jättelägen för HV71 när Önerud överlistar backarna och skjuter, Gustavsson räddar, på returen får Lindström ett läge när Gustavsson är ute på resa, men Rhodin tar en smäll för laget när han slänger sig och får pucken på sig.

Reducering av Färjestad i tredje periodens tredje minut, 2-1. Jörgen Jönsson kliver fram och överlistar Liv med en retur på Peter Nordströms skott. Skön inledning för FBK på tredje perioden, och tempot höjs.

Men lyckan varar inte länge för Färjestad. HV71 kommer snabbt igen. 3-1 av Teemu Laine efter mycket snyggt spel tillsammans med Melin, påpassligt, i åttonde minuten. Sedan följer 4-1 minuterna senare efter ett otroligt kämpande från HV:s sida, Simon Önerud gör målet med tio minuter kvar. Kinnarps arena kokar. HV71 blir större och större ju längre matchen lider.

Målvaktsmatchen slutar överlägset med vinst till Stefan Liv, det ostoppbara "Monstret" Johan Gustavsson var högst mänsklig idag. HV71 visar upp en glädje på isen och vinner mycket välförtjänt.

Match igen på fredag i Karlstad. Då gäller det för FBK att inte bara ta kommandot från start, utan också göra det första målet.