Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjeckien möjlig kvartsmotståndare

Sport | 04/05/2009 00:21

Seger över Frankrike - då väntar Tjeckien i kvartsfinal för Tre Kronor i ishockey-VM.

En repris på fjolårets VM-kvartsfinal då Mattias Weinhandl avgjorde i förlängning?

Ryssland vann enkelt över Lettland i Sveriges grupp med 6-1. Ryssarna var redan klara gruppsegrare medan Lettland stannar på sju poäng.

Sverige blir tvåa i gruppen vid seger i ordinarie tid över Frankrike på måndagen. USA eller Schweiz kan i så fall hamna på samma poäng, men Tre Kronor hamnar före tack vare seger i inbördes möten.

Förlorar Tre Kronor kan laget bli tvåa, trea eller fyra.

Lettland, USA och Schweiz gör upp om de två andra kvartsfinalplatserna och mötet USA-Schweiz avgör allt.

I den andra gruppen vann Tjeckien över Vitryssland med 3-0. Därmed är det klart att Tjeckien blir trea och Vitryssland fyra. Vitryssland ställs mot regerande världsmästaren Ryssland i en av kvartsfinalerna.

Kanada behöver ta poäng i avslutningen mot Finland för att vinna gruppen, vinner Finland i ordinarie matchtid står "Lejonen" som gruppetta och Kanada blir tvåa. Finland blir sämst tvåa i gruppen tack vare tidigare seger över Tjeckien.

Sverige har fyra raka segrar över Tjeckien i mästerskapssammanhang. Senast Tjeckien vann var i VM-semifinalen 2005 i Wien då det också gick till förlängning (3-2). I Riga 2006 handlade det om VM-final och Sverige vann med 4-0.

I VM i Quebec förra året möttes lagen två gånger, Sverige vann med 5-3 i mellangruppspelet och 3-2 i kvartsfinal. Den matchen gick till förlängning som Mattias Weinhandl avgjorde.

Kvartsfinalerna spelas på onsdag och torsdag men vilka matcher som spelas vilka dagar bestäms först sent på måndagskvällen.

Skrivet av: