Söndag 9 Maj
Stockholm

Regnbågskuppen mot Ryssland i JVM

Ryssland hade precis vunnit JVM-kvartsfinalen mot USA – då skymtades en prideflagga i bakgrunden.
1 av 4
Ryssland hade precis vunnit JVM-kvartsfinalen mot USA – då skymtades en prideflagga i bakgrunden. Foto: Faksimil/TV10
Det var under den ryska nationalsången, efter 5–3-segern, som några protesterade mot de ryska anti-gaylagarna.
2 av 4
Det var under den ryska nationalsången, efter 5–3-segern, som några protesterade mot de ryska anti-gaylagarna. Foto: Faksimil/TV10
Som man kan se här.
3 av 4
Som man kan se här. Foto: Faksimil/TV10
Detta med drygt en månad kvar till vinter-OS i den ryska staden Sotji.
4 av 4
Detta med drygt en månad kvar till vinter-OS i den ryska staden Sotji. Foto: Faksimil/TV10

Om en dryg månad tänds den olympiska elden i Sotji. Men protesterna Rysslands anti-gaylagar fortsätter. Den här gången var det några åskådare i Malmö Isstadion som höll upp en prideflagga – när det ryska JVM-laget firade sin nyvunna semifinalplats med nationalsången.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Regnbågsfärgade naglarna

Under friidrotts-VM, i Moskva, i somras målade den svenska höjdhopperskan Emma Green Tregaro sina naglar i regnbågens färger. Detta som en protest mot de ryska anti-gaylagarna. Något som uppmärksammades över hela världen och som bland annat fick den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva att ilskna till.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, sa hon då

Slutspelet i junior-VM inleddes under torsdagen. Där segrade Ryssland en jämn och hård kvartsfinal mot USA med 5–3. Många reagerade på hur Pavel Butjnevitj, som satte det avgörande 5–3-målet i öppen kasse, firade målet genom att håna spelarna och ledarna i det amerikanska båset. 

– Det är bedrövligt. Jag är inte förvånad att det är en ryss som håller på med det, sa expertkommentatorn Johan Tornberg i TV10.

Protest mot anti-gaylagarna i Ryssland

Butjnevitj fick en klubba i ansiktet av en amerikan vid det hånfulla firandet och blev utvisad för tilltaget men efter matchen kunde han ändå avnjuta den ryska nationalsången tillsammans med sina landsmän. 

Men inte heller det gick obemärkt förbi. När den ryska flaggan hissades kunde man i teve se hur några personer, med USA-tröjor på läktaren i Malmö, hissade en egen flagga. En prideflagga i vad man kan anta är en protest mot de ryska anti-gaylagarna inför vinter-OS i Sotji. Reaktionerna av dem som uppmärksammade pridesymbolen lät inte vänta på sig på Twitter. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela