Onsdag 23 Jun
Stockholm

Omark och Harju: "Är inte ens i förstafemman"

Tre Kronors nya stjärnskott berättar om KHL, hockeylivet i Moskva och OS i Vancouver nästa år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det snackades länge om NHL, engelska och spel på liten rink inför OS i Vancouver nästa år.

Men det blev till slut pengarna i KHL-klubben Dynamo Moskva. Med det följde ett konstigt språk. Annorlunda hockey. Och snart ohyggligt väder.

Men det är ett val bästa kompisarna från Övertorneå, Linus Omark, 22, och Johan Harju, 23, ännu inte ångrat.

– Det är svårt att veta, man har ju inte varit iväg tidigare, säger Harju.

– Sen är ju allt på ryska, man fattar ju ingenting även om det står något någonstans. Tränaren går igenom något, men man bara sitter där och stirrar eftersom han inte kan ett ord engelska. Vi kan ju ingen ryska heller, det enda vi lärt oss är vad vår femma heter så att vi vet när vi ska spela, säger Omark till NSD.

"Det blir mörkt och trist"

Att flytta från Luleå, med sina cirka 45 000 invånare, till den ryska huvudstaden Moskva, med 19 miljoner invånare, kan vara en chock för många. Knappt någon skillnad menar Harju.

–Egentligen är inte skillnaden så stor. Under vintern är det ju bara hockey så man hinner inte med så mycket annat. På försäsongen bor man i ishallen, sen börjar serien det blir mörkt och trist. Man gör inte så mycket vettigt, det är träning på förmiddagen och match på kvällen, säger Harju som hoppas att spelet ska släppas:

– Stundtals har det väl fungerat, men det är hela laget som inte har spelat så bra. I och för sig har vi bara förlorat en träningsmatch hittills, säger Omark, som bildat kedja med Harju och Mattias Weihandl som gör sitt andra år i KHL.

Men trots stjärnstatus är nykomlingarna inte ens säkra på en stabil plats i laget.

– Nej...Som det ser ut nu är vi ju inte ens förstafemma, så för mig personligen handlar det bara om att spela så mycket som möjligt. Jag vet att vi kommer att bära laget om vi bara får chansen, säger Omark.

Finns med i "Bengans" första trupp

Stjärndoun Omark och Harju gjorde succé i elitserien i fjol. Enda minuset var Niklas Wikegårds omtalade "tjockisattack" på Omark. Nu är de hemma i Sverige igen. De ska snart samlas i Stockholm för uppladdningen inför Czech hockey games med Tre Kronor.

Båda lirarna kom dessutom nyligen med i Bengt-Åke Gustafssons första OS-trupp. Men chansen till spel i OS är fortfarande väldigt liten menar Omark.

– Det är väl typ en procents chans, som det ser ut i dag. Det är ju egentligen förståeligt, vi har aldrig spelat på liten rink men är vi tillräckligt bra i landslaget och i Ryssland så finns väl i alla fall chansen, säger Omark utvecklar:

– Samtidigt är vi inte spelare för tredje eller fjärde kedjan. Vi kan spela där, men jag tror inte att de ser på oss på det sättet. Det gör att vi konkurrerar med Johan Franzén och Henrik Zetterberg om platserna, det är inte det enklaste, säger han till NSD.

Sverige inleder Czech hockey games på torsdag - mot just Ryssland.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela