Pelle Mårts pratar taktik.
Pelle Mårts pratar taktik. - Foto: Bildbyrån

Nordisk strid väntar

I kväll ställs Sverige mot Finland i Junior-VM.


I kväll är det dags för fjärde matchen i J-VM för Sverige.

Hittills så har laget gått som tåget och producerat hela 21 mål framåt medan man endast har släppt in fem. Många av oss blågula hockeyälskare - och även vi journalister - räknar nog kallt med en seger över Finland i kväll, men frågan är om inte spelarna gör det också.

Jag tror att det finns en viss risk till underskattning.

Inte bara för att Sverige - på papperet - är ett bättre lag, utan också för att laget har gått så pass enkelt som de har gjort under de tre första omgångarna. Man trodde att tjeckerna skulle bjuda på bra motstånd, men de blev, minst sagt, totalt överkörda. Ryssland besegrade man också och det egentligen utan större problem. Österrike är väl egentligen de lag som har bjudit upp till dans och bäst motstånd hittills, men ändå slutade även det med en säker seger - utan att man spelade speciellt bra.

Jag tror att det kan bli en chock i kväll då man ställs mot ett hårt krigande Suomi.

Finnarna stod som exempel för en spelmässigt starkare insats mot Ryssland än vad Sverige gjorde. Den enda skillnaden är väl att det inte utmärkte sig där det räknas - i poängprotokollet.

Men att Sverige ska kunna förlora den här matchen så pass stort att seriesegern ska vara i fara, tror jag inte på. Men när det finns spelare som Mikael Granlund och Toni Rajala i motståndarlaget så får småkronorna se upp.

Även om det blir en tuff och jämn match under denna nyårsafton så hoppas och tror jag på en svensk seger.

Ska vi dra till med det klassiska resultatet 4-2 kanske?

Det vore en fin avslutning på detta år och sen fortsätter vi vår väg mot finalen under början av 2010.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

3 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.