Tisdag 27 Sep
Stockholm

OS-kollen

Sveriges viktigaste kugge för att försvare OS-guldet.
1 av 2
Sveriges viktigaste kugge för att försvare OS-guldet. Foto: Scanpix
2 av 2

Varje torsdag framöver så kommer Nyheter24 att granska spelarna som är uttagna i den svenska OS-truppen till Vancouver i februari. Vi börjar med en allmän koll över hur det har sett hur under den pågående säsongen såhär långt för spelarna som ska göra sitt bästa för att försvara OS-guldet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MÅLVAKTER:

Henrik Lundqvist, 26, New York Rangers.
SM: 39. SVS%: 92,0.
- "Lunkan" är en av de viktigaste kuggarna som måste spela bra för att Sverige ska lyckas försvara sitt guld. Den här säsongen så har Lundqvist haft både toppar och djupare dalar, i ett lag som gått igenom samma perioder. Med sina 92,0 i räddningsprocent så ligger han på en 13:e plats i den statistiken över alla målvkater i NHL.

Jonas Gustavsson, 25, Toronto Maple Leafs.
SM: 24. SVS%: 90,4.
 - "Monstret" Gustavsson har haft en rätt tung säsong såhär långt, med bland annat hjärtoperationer och lite svajigt förtroende ifrån tränarstaben i Toronto - men i svenska OS-truppen är han given. På de 24 matcherna han har stått denna säsong så har han en räddningsprocent strax över 90, som lägger honom på en 31:e plats i totalen.

Stefan Liv, 29, HV71.
SM: 27. SVS%: 91,35.
 - 29-årige Liv kommer att åka med till Vancouver som en uppsatt  tredjemålvakt. Kommer han få spela, så är det under gruppspelet mot det svagare motståndet. I de hetare matcherna så är våra två andra målvakter mer aktuella. Med sitt Hv71 så leder han elitserien efter 36 spelade omgångar. Han har stått 27 av dessa matcher och har en räddningsprocent på 91,35, som lägger honom på en fjärdeplats i elitseriens målvaktskamp. En statistik som toppas av Djurgårdens, Ridderwall, och sen är de bara Markström, Brynäs, och Henrik Karlsson i FBK som är bättre än Liv.

BACKAR:

Tobias Enström, 25, Atlanta Trashers.
SM: 42. P: 34 (3+31).
 -  Öviks-pojken, Enström, har haft en fantastisk säsong såhär långt. Han har producerat hela 34 poäng på 42 spelade matcher och fått hålla sig skadefri. Med den statistiken så ligger han på en imponerande fjärdeplats i poängligan för backar i NHL. Det är bara spelare som Mike Green, Tomas Kaberle och Duncan Keith som har producerat bättre. En back som vi helt klart kan hoppas på i offensiven under OS.

Nicklas Lidström, 39, Detroit Red Wings.
SM: 42. P: 20 (1+19).
 - Rutinerade Lidström har haft en tung säsong poängmässigt, i jämförelse med i fjol då det blev 59 poäng (16+43) på 78 matcher. Det är inte mycket som talar för att Avesta-födde "Lidas" kommer upp i de siffrorna. Men trots uteblivna poäng så matchas han hårt i både box - och - power play. Han snittar 25 minuter på is per match och ligger med detta facit på en niondeplats över backarna i NHL. Kommer att bli en oerhört viktig kugge för Sverige i OS, då bland annat med sin rutin sett till stora mästerskap.

Niklas Kronwall, 28, Detroit Red Wings.
SM: 21. P: 13 (5+8).
 - Har haft en oerhört skadefylld säsong 09/10. Det har bara blivit 21 matcher för Kronwall som just nu dras med en eländig knäskada. Om han blir klar för spel i OS, så kommer han framför allt att bli viktig i det defensiven och kommer då säkerligen att få bilda backpar med ovan nämnde, Lidström.

Douglas Murray, 29, San Jose Sharks.
SM: 42. P: 10 (3+7).
 -  Tufffingen från Bromma var en av skrällarna i Gustavssons trupp till OS. Han har inte producerat speciellt mycket i NHL denna säsong, men det är heller inte det han är känd för. Han ska med för att vara bra i det defensiva spelet, samt fysiskt där Murray är en expert.

Johnny Oduya, 28, New Jersey Devils.
SM: 25. P: 1 (0+1).
 -  Oduya har lika som Kronwall haft det svårt med skador. Endast 25 matcher har det blivit denna säsong och endast en inkasserad assistpoäng. Men inte heller Johnny är känd som någon poängmaskin. Han kommer att åka med till OS för att spela mycket box play och för att vara en av de viktigaste spelarna i det defensiva.

Henrik Tallinder, 30, Buffalo Sabres.
SM: 42. P: 11 (2+9).
 - Var hela tiden given i OS-truppen. Har fått bra med speltid i Buffalo och är en av de givna backarna match efter match. Poängmässigt så är det väl ingenting att skryta om, men någon poängmaskin har Henrik aldrig varit som, som bäst, har kommit upp i 21 poäng under en säsong i NHL (05/06). Har fått hålla sig skadefri och kommer även han att få mycket speltid - defensivt sett.

Mattias Öhlund, 33, Tampa Bay Lightning.
SM: 35. P: 10 (0+10).
 - Här har vi en back som kommer att få spela en del i power play. Med ett fint spelsinne så har det blivit några målgivande passningar för 33-åringen från Piteå. En back som är väldigt allround i sin spelstil och som säkerligen kommer att få vara på is i de flesta spelformer under OS.

Magnus Johansson, 36, Linköping HC.
SM: 35. P: 38 (6+32).
 - Magnus är den enda backen från elitserien som får vara med i OS. Med sin minst sagt imponerande poängskörd så ligger han sexa i elitseriens poängliga, samt tvåa i desamma för backarna där endast David Petrasek är bättre än Johansson. I OS så kommer han att matchas mycket och är en given back i bland annat power play med sitt giftiga skott och härliga spelsinne.

FORWARDS:

Peter Forsberg, 36, Modo Hockey.
SM: 9. P: 15 (8+7).
 -  "Foppas" senaste år som hockeyspelare har varit otroligt tunga om man kollar över alla skador som han har fått genomlida. I dagsläget så är Forsberg borta från spel på grund av en revbensskada. Men skulle det vara så att Peter är hel när det är dags för OS, så är han självklar. Han kommer att vara en av lagets stora stjärnor och med 15 poäng på nio matcher i årets elitserie så har han visat varför.

Daniel Alfredsson, 37, Ottawa Senators.
SM: 37. P: 31 (9+22).
 -  Alfredsson är väl den spelaren som just nu är mest osäker till spel i OS efter den axelskada han åkte på för drygt ett par veckor sedan. Men om han kommer till spel, så är det helt klart en offensiv kraft och en plats i de tre första anfallsinriktade linorna är given. Med sina 31 poäng ligger han på en 59:e-plats i NHL:s poängliga.

Nickas Bäckström, 22, Washington Capitals.
SM: 42. P: 46 (15+31).
 - Yngst i den svenska truppen. Bäckström har tillsammans med Capitals gått fram som en raket denna säsong och han har sin radarpartner, Alexander Ovechkin, att tacka för sina egna framgångar. Med sina 46 poäng ligger han på en tiondeplats i poängligan. Den stora frågan är väl vem som ska bli hans lekkamrat i OS, nu när han och "Ove" kommer att spela i olika lag?

Loui Eriksson, 22, Dallas Stars.
SM: 43. P: 41 (17+24).
 -  Stjärnan som fick sitt stora genombrott i NHL förra säsongen, då han stod för 63 poäng (26+27). I år har förtroendet varit desamma och Eriksson har fått en bra chans att utvecklas ytterligare. I OS kommer han att vara en hårt jobbande forward som kommer att vara väldigt jobbig att möta och att sätta upp en förhoppning om att han även ska lyckas producera en del poäng, är inte överdrivet på något vis.

Tomas Holmström, 36, Detroit Red Wings.
SM: 42. P: 21 (15+6).
 - 95 kilo tunge "Homer" kommer med till OS för att checka in på sitt kontor - framför motståndarkassen. Det är hans stora roll i Detroit och så kommer det även bli i Vancouver. Berget från Piteå som mötande backar kommer att få oerhört svårt att flytta på.

Patric Hörnqvist, 23, Nashville Predators.
SM: 42. P: 29 (14+9).
 - Även han är, som Murray, en skräll i den svenska truppen - men på ett helt annat vis. Han ses enligt många som ung och alldeles för oerfaren, samtidigt som vissa ser det som ett positivt besked att han fick en plats i "Bengans" trupp. En energisk och fartfylld spelartyp som säkerligen kommer att bjuda oss hemma i sofforna på en hel del pucktrolleri. Har en ordinarie plats i Predators, där han får bra med speltid och där han har fått hålla sig skadefri.

Fredrik Modin, 35, Columbus Blue Jackets.
SM: 13. P: 2 (1+1).
 - Den stora snackisen i truppen och frågorna kring Modin har haglat kring Gustavsson. Dåligt med förtroende i klubblaget, inga producerande poäng med självförtroendet i botten. Det är många som tvivlar på Modin som kommer att ha en hel del att motbevisa i den här turneringen.

Samuel Påhlsson, 32, Columbus Blue Jackets.
SM: 41. P: 9 (2+7).
 - Påhlsson har haft det tungt poängmässigt. 41 spelade matcher men endast nio inspelade pinnar. I Blue Jackets så har han haft en roll där han har skapat isyta åt sina lagkamrater och så kommer det att se ut i OS också. Det finns ingen som sätter press på "Pålle" att han ska producera - han ska med för att kriga.

Daniel Sedin, 25, Vancouver Canucks.
SM: 25. P: 33 (11+22).
 - Daniel har haft en motig säsong när det gäller skador. Men om man kollar på hans poängskörd (33) på de fåtal matcher (25) som han faktiskt har spelat, så är det ett fantastiskt facit. Han kommer, tillsammans med sin tvillingbroder Henrik, spela i en av de ledande kedjorna - på deras egen hemmaplan. Kan de hålla samma poängsnitt tillsammans som de gjort i NHL, så kan de komma att vara guld värt för Sverige.

Henrik Sedin, 29, Vancouver Canucks.
SM: 43. P: 58 (20+38).
 - Den här säsongens stora succé i NHL. Med sina fantastiska 58 poäng på 43 matcher så leder han NHL och tillsammans med sin ovan nämnda broder så bildar de en av NHL:s i särklass hetaste kedjor. Han har sprutat in poäng i klubblaget och han kommer till OS för att göra en enda sak; desamma.

Mattias Weinhandl, 29, Dynamo Moskva.
SM: 40. P: 43 (18+25).
 - Speedkulan från Ljungby spelade till sig en OS-plats efter succén i ryska, Channel One Cup. Han har snittat över en poäng per match i klubblaget borta i Ryssland och är även han en av spelarna som ska producera i OS. Hans OS-plats var länge osäker, men efter uppvisningarna i turneringen borta i Ryssland med sitt rappa skott och härliga fart under skridskorna så var det inte längre något snack. En snyggt uttagen joker som kommer att få mycket speltid speciellt i power play och fem-mot-fem.

Henrik Zetterberg, 29, Detroit Redwings.
SM: 34. P: 32 (10+22).
 - Zäta har haft en bra säsong i NHL och har snittat nästan en poäng per match. Har haft skadebekymmer senaste tiden men OS-platsen ska inte vara i fara. Zetterberg var med senast i Turin och kommer med sin rutin att vara viktig i laget och då även utanför isen. Väl på planen så är det i offensiven som han har sina styrkor och det ska han bevisa även i Vancouver.

* * *

Sådär.

Då har vi klarat av den först OS-kollen.

Framöver så kommer ni att kunna finna veckorapporter här på Nyheter24 där vi bjuder på allting som ni behöver veta om våra OS-spelare. Poäng, skador, vinster och förluster - allt kommer att hamna under förstoringsglaset och detta ända fram till OS-starten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.